5 Rare vliegtuigweetjes

Geschreven op: 04-01-2017

Telegraaf 28 DEC 2016

Waar de crew jou niets over vertelt

5 rare vliegtuigweetjes

28 DEC 2016

Een paar duizend kilometer in de lucht in een ijzeren doos, terwijl je een boek leest en de stewardes je eten komt brengen. Vliegen is soms maar een raar fenomeen. Er gebeuren nog meer vreemde dingen in de lucht waar de crew jou niets over vertelt. VRIJ heeft voor jou die rare dingen op een rijtje gezet.

Eventjes op adem komen
Tijdens het instructiefilmpje wordt uitgelegd hoe je de zuurstofmaskers moet gebruiken. ”Help eerst jezelf voordat je een ander helpt” wordt vaak vertelt in het filmpje. Het masker geeft zuurstof voor slechts 14 á 20 minuten. Net genoeg voor het vliegtuig om te landen.

Gas geven
Dit is misschien eerder een eng dan een grappig feitje. De brandstof van een vliegtuig kan op  zijn terwijl hij vliegt. Gelukkig hebben de vliegtuigmaatschappijen daar iets op bedacht: Ram Air Turbine of RAT. Deze kleine generators maken van de luchtstroom energie, zodat als de primaire energiebronnen uitvallen het vliegtuig in de lucht blijft.

Het kleine kamertje
Voor een aantal van ons is het toiletbezoek tijdens de vlucht al ongemakkelijk genoeg. Tussen de stoelen in de rij wachten om vervolgens in een klein hokje in een wiebelend vliegtuig je behoefte te doen. Je kan het kleine kamertje op slot doen, maar iemand buiten kan het slot ook open maken. Dit is eigenlijk wel logisch, als er een ongeluk is moeten de stewards en stewardessen erbij kunnen.

Fris en fruitig
Leg je brood niet op het tafeltje, want die klaptafels zijn ontzettend smerig. Volgens onderzoek van microbiologen in opdracht van Travelmath is dat de broedplaats van bacteriën. Het vliegtuigpersoneel probeert het vliegtuig zo schoon mogelijk te krijgen, maar met de korte stops is dat bijna onmogelijk. Het toilet is daarentegen het schoonste onderdeel van het vliegtuig.

Over lijken gaan
Triest genoeg komen ook wel eens mensen te overlijden tijdens een vlucht. Het kan ook niet anders aangezien er per jaar miljarden mensen vliegen. Het personeel probeert natuurlijk zo snel mogelijk op de dichtstbijzijnde luchthaven te landen, maar soms is dat onmogelijk. Daarom heeft Singapore Airlines een speciale cabine voor de overledene.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.