Duurzaam reizen

Duurzaam reizen

Duurzaam reizen en duurzaam toerisme wordt steeds belangrijker, zowel voor reisorganisaties als voor reizigers. Wat is duurzaam toerisme precies? Eenvoudigweg draait het om de 3 P’s: People (zorg voor mensen & sociaal-culturele aspecten), Planet (zorg voor natuur & milieu) en Prosperity (zorg voor goede arbeidsomstandigheden & gedeelde welvaart). Voor reizigers is het belangrijk dat authenticiteit in cultuur en goed beschermde natuur bewaard blijft. Voor reisorganisaties betekent het ook de toekomst van het reizen en een unieke reisbeleving kunnen waarborgen. Mango Travel onderschrijft de ‘Kompas Duurzaam Reizen’ van de VvKR en stimuleert actief het duurzaam toerisme.

Ecologische achtergrond Mango Travel

Als Mango Travel staan wij voor individuele reizen op maat naar verre bestemmingen waarbij de reisbeleving voorop staat. Reizen naar bijzondere bestemmingen, met intense ontmoetingen van mens, natuur en cultuur waarbij de lokale bevolking zoveel mogelijk meeprofiteert door hen te betrekken bij de reizen. Dit geeft onze reizigers de meest onvergetelijke ervaringen. Al onze reizen organiseren we vanuit onze visie op duurzaamheid, met respect voor people, planet en profit; zowel hier als op onze bestemmingen en onderweg.

Duurzaamheid en ecologisch bewustzijn zit in onze genen. Zo is Gerard, medeoprichter van Mango Travel, al meer dan vijfendertig jaar op allerlei terreinen actief het bewustzijn bij de mensen te bevorderen dat al ons handelen een milieu impact heeft op onze omgeving. Naast het oprichten van een milieu werkgroep en stichting voor ontwikkelingssamenwerking in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw is hij mede initiatiefnemer van de Stichting Ecodomus. Sinds de oprichting in 2008 is Gerard secretaris en een van de drijvende krachten achter de Stichting Ecodomus.

Als reisorganisatie vinden wij als Mango Travel dat duurzaamheid, milieu bewustzijn en handelen ook juist leuk moet zijn. Geen belerende vinger en naar een ander wijzen of vertellen wat allemaal niet moet of kan. Daarentegen juist informeren en onze klanten aan het denken zetten om zo bewustwording te vergroten van de effecten van ons handelen en reizen op de ecologische omgeving.

Sociaal ondernemen

Reizen heeft volgens ons ook een hele positieve kant. Het brengt mensen bij elkaar, kweekt onderling begrip en leren van elkaar. Ook al zijn de verschillen in cultuur en achtergrond groot, onderling respect en gelijkwaardigheid in de omgang vinden wij belangrijk. Mango Travel is een sociaal ondernemer. Vanuit een principe van gelijkwaardigheid dragen wij bij aan duurzame economische ontwikkelingen in ‘armere’ landen met een eerlijke prijs voor een lokale dienst.

Digitaal en energie neutraal

blank

Kantoor Mango Travel

Ons kantoor is volledig energie neutraal doormiddel van uitstekende isolatie en zonnepanelen op het dak. Met Greenchoice is energiecontract gesloten voor 100% ‘groene energie’. De contacten met onze reizigers zijn grotendeels digitaal, via video-meetings en andere digitale manieren. Wanneer een face to face gesprek op kantoor op prijs wordt gesteld biedt Mango Travel een gratis overnachting aan in onze eigen Mango House Homestay. Zo kan een ‘lange’ reis voor een reisbespreking gecombineerd worden met een fietstocht of een mooie wandeling door een van de vele natuurparken tijdens een ‘Gratis’ weekendje Drenthe.

We gebruiken bewust weinig papier op kantoor. Reisbeschrijvingen, reisbescheiden, sturen we digitaal. Dit heeft veel voordelen: weinig bomenkap voor ons papier, alles is overal digitaal bij de hand, snel kunnen versturen en ontvangen, een opgeruimd kantoor en natuurlijk lagere kosten. We hebben alleen een kleine bedrijfsfolder, die een overzicht geven van onze organisatie, het soort reizen en de bestemmingen. Uitgebreide reizen en ons aanbod zijn te vinden op de website of sturen we op maat per mail.

CO2 en vliegen

Vliegen is nog altijd een van de meest vervuilende vormen van reizen. Bij het plannen van een verre reis, waarbij een vlucht onvermijdelijk is kun je toch bewust omgaan met de CO2 uitstoot en milieu impact die hiermee wordt veroorzaakt. Er is altijd een keuze, maak je eigen afweging en kies bewust!

 • Zo nemen wij als reisorganisatie geen reisaanvragen aan van minder dan 10 reisdagen. Wij zijn van mening dat dit zelden opweegt tegen de milieu impact.
 • Voor het zoeken van de beste vluchten qua CO2-uitstoot en reisduur adviseren wij FlyGreen. Mango Travel is affiliate van FlyGreen waar je jouw ideale vliegticket vindt en de CO2-uitstoot kan worden gecompenseerd.
 • Wissel je reisplannen af met een vakantie dichter bij huis en spaar voor een langere reis naar een verre bestemming. Niet alleen wordt de CO2- impact beperkt, ook zijn de mogelijkheden om de lokale cultuur en natuur op een meer relaxte wijze te ontdekken  en de reisbeleving groter.

Duurzame reis tips

Mango Travel is specialist in reizen op maat! Hier enkele tips voor kleinschalige individuele reizen. Ben jij een globetrotter en ga je graag zo duurzaam mogelijk op reis? Soms is dat best lastig. Hieronder hebben we enkele tips voor je op een rij gezet om je footprint zo laag mogelijk te houden en toch de mooiste plekken voorbij het einde van de wereld te ontdekken.

 1. Wandelend of fietsend beleef je de omgeving veel intenser
  Het is een open deur dat wandelen en fietsen duurzamer is dan vliegen of autorijden. Misschien denk je er niet zo snel aan of heb je het idee dat het saai is, maar je kunt wandelen en fietsen helemaal op je wensen aanpassen. Wij kunnen op de meeste locaties een wandel of fietstocht voor je plannen. Overal geldt dat hoe langzamer je reist, des te meer je ervaart en hoe intenser dus je reisbeleving is. Zo kun je je activiteiten op bestemmingen veel duurzamer maken en je bent lekker buiten.
 2. Geef zoveel mogelijk geld uit aan lokale producten en activiteiten – ‘support locals’
  Hoe minder je consumeert, hoe duurzamer het over het algemeen is. Echter, in armere landen en plattelandsregio’s waar veel minder toeristen komen, geldt meestal het tegenovergestelde. Mango Travel werkt waar het kan zoveel mogelijk met kleine bedrijfjes, die lokaal worden gerund. Vaak halen zij hun producten bij andere lokale ondernemers en nemen zij mensen uit de omgeving in dienst. Zo zorgt toerisme voor een groei van duurzame banen. Denk aan de B&B of homestay die een schoonmaakhulp nodig heeft of aan het restaurant dat groenten bij de regio-boer haalt.
 3. Lokale gidsen maken je reis
  Misschien denk je ‘ik vind mijn weg zelf wel’. Dat is hoogstwaarschijnlijk ook zo, maar dan mis je meestal de beste ervaringen. Goede lokale gidsen hebben heel snel door wat jij leuk vindt en gaan dat voor jou regelen. Deze gidsen spreken de lokale talen, dus kunnen je veel beter in contact brengen met gezinnen die weinig of geen Engels spreken. Ook kennen ze de plekken die je niet vindt in de reisgidsen en apps, zowel ongerepte natuur als het kleine tentje waar alleen locals komen. Zo zorg je dus voor meer geld in de lokale economieën en op plekken waar het normaal niet komt. Mango Travel biedt alleen reizen aan naar bestemmingen die wij goed kennen. Wij bezoeken de landen en regio’s regelmatig en hebben daardoor uitgebreide lokale netwerken.
 4. Kies voor duurzame souvenirs
  Het is altijd leuk om een tastbare herinnering mee terug te nemen van je reis. Ben je op zoek naar souvenirs, ga dan voor lokale of handgemaakte producten die typerend zijn voor het land of de streek waar je op vakantie bent. Lekkere thee of kruiden, zelfgemaakte sieraden of kunst van lokale kunstenaars. Zo ondersteun je de lokale economie en draag je bij aan het behoud van de cultuur van een land of streek. Bovendien zijn dit soort souvenirs veel origineler en leuker om te geven.
 5. Laat niets achter
  Wanneer je in een land bent waarvan je weet of vermoedt dat het verwerken van afval een probleem is en het recyclen van spullen niet of nauwelijks gebeurt, let dan op wat je achterlaat aan afval. Neem het als het even kan weer mee terug naar huis. Lege verpakkingen van shampoo en douchegel, batterijen en wegwerplenzen worden in Nederland beter gerecycled dan in veel andere landen. Het weegt bijna niets en kost weinig moeite.
 6. Neem je eigen eetgerei mee
  Als je reist met een duurzame reisorganisatie als Mango Travel zorgen wij daar waar mogelijk voor de juiste artikelen. Wij wijzen onze lokale agent altijd op de wenselijkheid van gebruik van duurzame gebruiksartikelen en hebben hierover afspraken gemaakt.  In veel landen maken wij tijdens tours en excursies gebruik van een grote watertank waar je je eigen waterfles kunt vullen. Soms gebeurt het tijdens een excursie dat je eten krijgt aangeboden op een plastic of styrofoam bordje of drinken in een plastic bekertje. Wij stellen het op prijs hiervan nadien melding te krijgen zodat we eventueel actie kunnen ondernemen. Dan is het fijn als je je eigen mok, bord of bestek bij je hebt zodat je geen gebruik hoeft te maken van single use artikelen. Er is veel moois op de markt, denk bijv. aan bamboe, het is sterk en licht, dus uitstekend geschikt om mee te nemen op reis. Wij wijzen onze lokale agent op de wenselijkheid van gebruik van duurzame gebruiksartikelen.
 7. Doe mee! 
  Op veel bestemmingen is het mogelijk ‘mee te doen’! Besteed een ochtend of middag van je reis om onkruid te wieden op de akker, rijstnoedels of kaas maken of help bij het oogsten. Het is een leuke manier om kennis te maken met locals én geeft het je een goed gevoel. Er zijn legio mogelijkheden die wij graag met je bespreken en opnemen in je reis op maat.