Eten, drinken en roken

Bhutaanse keuken

Het nationale gerecht in Bhutan is een kaassaus (datse) gemengd met scherpe ema (chilipepers). De basis ingrediënten voor de Bhutaanse keuken zijn granen, pepers, groenten en rijst. Daarnaast zijn er veel Tibetaanse invloeden en worden gevulde momo’s (deelpakjes) gevuld met vlees of groente gegeten. Andere traditionele gerechten, die altijd gepaard gaan met een veel thee, zijn puta (noedels), kule (pannenkoeken) en gesasip (mais).

Vegetarisch en alcohol

In Bhutan wordt overwegend vegetarisch gegeten, maar als toerist is het geen probleem om in de middenklasse hotels, vis, kip, varken of rundvlees gerechten te krijgen. Maar ook de Indiase en Chinese gerechten zijn populair. Voor eenieder is er keuze genoeg. De ene keer is dat in buffet vorm en de andere keer á la carte. Wanneer je van een glaasje drinken naast het diner houdt is het goed om te weten dat de dinsdag de officiële ‘dry day’ is waarop geen alcohol wordt geschonken.

blank

Roken

Ook goed om te weten, Bhutan is sinds 2004 als enige land ter wereld geheel rookvrij. Het is verboden om in het openbaar een sigaret op te steken. Het dubbele hieraan is dat je het voor gebruik binnenshuis wel mag meenemen. Hou rekening met een importheffing van 100%. Tabak en sigaretten zijn derhalve in Bhutan ‘niet’ te krijgen, hoewel de Bhutanezen ook hier creatief in zijn.