Geen producten in je winkelmand.
Wanneer je enigszins flexibel bent in het plannen van je reis adviseren wij je zeker aan een festival in het reisprogramma op te nemen. Hieronder een kleine opsomming van grote festivals. Het bijwonen van een festival in Bhutan is een ‘Must-Do’ wanneer je daar toe in de gelegenheid bent. Daar waar het mogelijk is houden wij rekening met de festivals en nemen dit mee in het reisschema voor je ‘Reis op Maat’.
Hieronder slechts een kleine opsomming van de festivals in Bhutan. Daar waar het mogelijk is houden wij rekening met de festivals en nemen dit mee in het reisschema voor je ‘Reis op Maat’.
Dit festival speelt niet alleen een belangrijke rol bij het behoud van de rijken van Bhutan cultuur en tradities, maar biedt ook vrome boeddhisten een kans voor gebed en bedevaart. Het weerspiegelt de rijkdom van de Bhutanese cultuur erfgoed en is heel bijzonder in de ogen en harten van zowel de Bhutanese mensen en toeristen.
Gomphu Kora ligt in het hart van de agrarische gordel van Oost-Bhutan. In Chokoey (een klassiek schrift) betekent Gomphu ‘Meditatie-grot’. De naam is afgeleid van een grot gevormd uit een rotswand naast een tempel die is gebouwd als eerbetoon aan deze heilige plek. Het verhaal van Gomphu Kora gaat terug tot de 8e eeuw na Christus.
De legende is dat een boze geest genaamd Myongkhapa ontsnapte uit Samye in Tibet, waar Guru Padmasambhava, de stamvader van de Nyingma-streng deze stroming in het boeddhisme verspreidde in de Himalaya. Myongkhapa verstopte zich in een rots waar nu Gomphu Kora staat. De Guru, mediteerde drie dagen in de rotsgrot en overwon zo uiteindelijk het kwaad. De Gomphu Kora-tempel werd gerenoveerd en vergroot in de 15e en 16e eeuw. ‘Ga nu, zolang het nog kan. Want morgen is misschien te laat’. Zo gaat een lokaal lied dat toegewijden verleidt om Gomphu Kora te bezoeken. De plaats komt eens per jaar tot leven, wanneer mensen in heel Oost-Bhutan afdalen naar de smalle vallei, gekleed in opsmuk, om deel te nemen aan het feest, om te bidden en om zich te herenigen met hun roemruchte verleden.
Paro Tshechu is een van de meest populaire festivals in Bhutan. Deze wordt jaarlijks gehouden sinds de inwijding van Paro Dzong (fort) in 1644. Getrainde monniken en leken dragen verbazingwekkende maskers en kostuums en voeren verschillende traditionele op. Paro Tshechu (festival) is een van de beste manieren om de eeuwenoude levende cultuur van Bhutan te ervaren. Het festival kent onderdelen, de pre-festival rituelen op de eerste dag, de ceremonies op de tweede dag in de Paro Dzong en de belangrijkste festiviteiten op de festivalterrein op de resterende drie dagen. Een hoogtepunt van Paro Tshechu is het ontvouwen van de zijde Thangkha, zo groot dat het de gevel van een heel gebouw bedekt en wordt beschouwd als een van de meest heilige zegeningen in heel Bhutan. De ‘Thangkha, bekend in Bhutan als ‘thongdroel’ is een religieuze plaatjesrol en wordt alleen tentoongesteld voor een paar uur bij het aanbreken van de dag op de laatste dag van het festival. De mensen hopen dan gezegend te worden. Deze heilige boekrol verleent bevrijding door de alleen maar zien.
Het Chörten Kora festival is een van de populairste festivals in het oosten van Bhutan. “Kora” betekent omlopen en de hoofdactiviteit van het festival is dan ook het omcirkelen van de Chörten Kora (stoepa). Dit festival kent vele van de kleurrijke aspecten van de Bhutanese cultuur zoals maskerdansen en traditionele klederdracht.
Ura is een mooi dorp in Centraal Bhutan. Belangrijk onderdeel van het festival is de processie van Gadan naar Ura. Het Vajrapani relikwie wordt door de priesters in processie overgebracht. Aangekomen in Ura volgt de religieuze uitdrijving ceremonie. Het schouwspel met maskerdansen duurt 5 dagen.
De jaarlijkse Tshechu in Wangdue Phodrang is tere eere van de voltooiing van de Dzong. De driedaagse jaarlijkse Tshechu wordt uit de wijde omgeving bezocht. De Tshechu staat bekend om de Raksha Mangcham of de ‘ossen dans’. Het eindigt met het ontrollen van de Tshengye Thongdrol waar mensen samenkomen om zegeningen te ontvangen.
Thimphu Tshechu – Thimphu (September)
Jaarlijks festival in de hoofdstad Thimpu waar gedurende 4 dagen maar liefst 25 dansen worden uitgevoerd en 24 folk liederen worden gezongen. Het festival gaat terug tot 1687. Vanwege de grote aantallen bezoekers wordt het festival sinds 2007 gevierd in het stadion.
Het Thangbi Mani-festival wordt gehouden in Thangbi Lhakhang, dat werd opgericht in 1470 door Shamar Rinpoche van de Kagyupa religieuze school. Gelegen op een hoogte van 2730 m, is dit de historisch belangrijke Thangbi Temple. De tempels worden beheerd door lekenmonniken, Gomchens genaamd en zijn verantwoordelijk voor alle rituelen. Het festival wordt gezamenlijk georganiseerd door de mensen van de drie dorpen Bumthang, Thangbi, Goling.
De Gomchens van het klooster voeren levendige rituelen op, en jonge jongens en meisjes dragen maskers van demonen en dieren. Getooid met de imponerende maskers worden hypnotiserende dansen uitgevoerd. Het is ook de lokale overtuiging dat degenen die erin slagen te springen boven de magische vlam, voor minstens een jaar zal worden beschermd tegen elke dreigend ongeluk. Het Thangbi Mani-festival begint op de 14e en eindigt op de 16e van de 8e Bhutanese maand.
Jambay Lhakhang Drup is een van de meest spectaculaire festivals die worden gevierd in het ‘Land of Thunder Dragon’. De locatie is Jambay Lhakhang, een van de oudste tempels in Bhutan. Het festival is een eerbetoon aan Guru Rinpoche, de heilige die de tantrische vorm van het boeddhisme in het land introduceerde. Jambay Lhakhang Drup herdenkt ook de oprichting van de Jambay Lhakhang-tempel in de 8e eeuw.
Dit festival is een kleurrijke en vrolijke aangelegenheid, compleet met vermaak traditionele maskerdansen. De belangrijkste hoogtepunten zijn een vuurceremonie genaamd ‘Mewang’ en een religieus dans bekend als ‘Tercham’. Andere opwindende evenementen zijn onder meer een beroemde drum beat dance, een clowns dans genaamd Dola Pangtoy Shazam, Raksha Mangcham (een dans die het leven na de dood symboliseert) en nog veel meer. Een festival met prachtig spektakel dat zeer de moeite waard is.
Dit jaarlijkse festival wordt gehouden in de Prakhar Lhakhang in de Chumi-vallei in Bumthang. Gebouwd in de 16e eeuw is het de belangrijkste tempel van het dorp en ongeveer 10 minuten lopen van de weg. Er wordt gezegd dat apen hebben geholpen bij het bouwen van de Lhakhang. Volgens overlevering werkten de mensen overdag en namen de apen het ’s nachts over. Vandaar de naam ‘Prakhar’, wat betekent ‘White Monkey’.
Het festival duurt 3 dagen van 16 tot 18 van de negende maan maand in de Bhutanese kalender. Het wordt gevierd ter ere van Lama Thukse Dawa, een van de zonen van de 15e-eeuwse boeddhistische meester, Terton Pema Lingpa, een van de grootste boeddhistische meesters ooit in Bhutan geboren. Tijdens het festival worden verschillende soorten maskerdansen uitgevoerd.
Het jaarlijkse Black-Necked kraanvogelfestival wordt gevierd op de binnenplaats van Gangtey Gonpa, in de Phobjikha-vallei. Via dit festival vieren de lokale mensen de komst van de majestueuze kraanvogel. Deze prachtige vogel brengt in dit gebied de winters door. Het is een uitstekende tijd van het jaar om Bhutan te bezoeken. Vrolijke culturele programma’s zoals volksliedjes en dansen (sommige met kraanvogels met zwarte hals) worden dan gehouden. De lokale bevolking verkleedt zich in kleurrijke kostuums en demonstreren opzwepende maskerdansen. De meeste programma’s beginnen ’s ochtends en duren tot laat de middag in.
Het kraanvogelfestival zorgt ook voor economische impuls, gevoel van saamhorigheid en welzijn in de regio. Bovendien is het een manier voor de lokale gemeenschap om zich in te blijven zetten voor het behoud van de Black-Necked kraanvogels.
Trashigang Tshechu – Trashigang (November)
De driedaagse Tshechu in Trashigang vindt jaarlijks plaats. De voorbereidingen voor de Tshechu beginnen twee dagen voor het eigenlijke festival. De Tshechu wordt hoofdzakelijk bezocht door de Brokpas, een gemeenschap van semi-nomadische mensen, die in de valleien van Merak en Sakteng wonen. Het festival wordt gehouden in Trashigang, op een hoogte van ongeveer 1100 meter, in het uiterste oosten van Bhutan aan de oevers van de rivier de Gamri Chhu. Trashigang was vroeger het centrum van een drukke handelsroute met Tibet.
Jambay Lhakhang is een van de oudste tempels in het koninkrijk. Gebouwd door Songtsen Gampo, een Tibetaanse koning in de 7e eeuw na Christus. De koning was bestemd om 108 tempels op één dag te bouwen die bekend staan als Thadhul-Yangdhul (tempels aan en over de grens) om zo een demon te onderwerpen. Deze tempel is een van hen. Het is een van de meest spectaculaire festivals van het land, genaamd Jambay Lhakhang
Elke dans heeft een belangrijke betekenis. Het hoogtepunt van Jambay Lhakhang Drup blijft de vuurceremonie genaamd ‘Mewang’ en de religieuze dans die bekend staat als ‘Tercham’. Afgezien van deze, omvatten de andere activiteiten een beroemde drum beat-dans, een clowns dans genaamd Dola Pangtoy Shazam, Raksha Mangcham (een dans symboliseert het leven na de dood) en nog veel meer. Dit festival is een prachtig spektakel en wordt druk bezocht.