Geldzaken

Munteenheid

De nationale munteenheid in Bhutan is de Ngultrum. 1 Ngultrum is 100 chetrum. Deze munt kun je in Nederland niet kopen. Bij aankomst kun je wat euro’s naar lokale valuta wisselen. Dit is ook mogelijk bij de meeste hotels en banken. De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. De grote bankbiljetten zijn probleemloos te gebruiken in de grotere steden. Naast de Ngultrum worden in Bhutan ook Amerikaanse dollars en Indiase roepies aangenomen, met name in de hotels.

Wisselkoers voor 100 Ngultrum was in mei 2020 ongeveer € 1,22 en de koers is gelijkgesteld aan die van de Indiase rupee. Het is verstandig om altijd contant geld (Euro’s of Dollars) in kleine coupures bij je te hebben. De biljetten moeten dan wel van goede kwaliteit, niet gevouwen of gescheurd zijn. Veel en restaurants en winkeltjes hebben vaak niet terug van Rs. 500. Zorg er daarom voor dat je klein geld en liefst verschillende valuta bij je hebt.

TIP          Omdat de reis door Bhutan vrijwel geheel all-inclusive is heb je weinig geld nodig. Wissel daarom niet te veel geld om naar lokale valuta. Onze gids is je graag van dienst met advies.

Pinnen – ATM’s

In de grotere plaatsen zoals Paro, Thimphu, Punakha, Wangdue en Bumthang zijn geldautomaten (ATM’s). Zoek een geldautomaten die Maestro accepteert voor gebruik van je bank-/ pinpas. Heb je twee rekeningen in Nederland bij verschillende banken, neem dan van beide een pinpas mee. Dit kan van pas komen wanneer bv. je Rabo-pas niet wordt geaccepteerd en die van een andere bank wel. Probeer anders een andere geldautomaat. Over het algemeen levert dit geen problemen op.  Wanneer naar meer afgelegen gebieden reist is het verstandig contant geld in kleine coupures mee te nemen.
Let op!     Zorg er voor dat je bankpas (Pinpas) voor vertrek is vrijgesteld voor gebruik in India (Azië).

Credit / Debit Cards

Op sommige plaatsen wordt de Visa card geaccepteerd. Vanwege de relatief hoge kosten adviseren wij geen geld op te nemen met de creditcard, maar altijd een betaalpas (Pinpas) te gebruiken  Zie voor meer details de websites: Eurocard en Visa.

Valutabeperkingen

Voor valuta en andere beperkingen verwijzen wij graag naar het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Fooien & Tips

Het is in Bhutan gebruikelijk een fooi of tip te geven. Meestal volstaat een kleine fooi, maar in de betere zaken is het gebruikelijk om een fooi te geven van 5% van de totale rekening. Piccolo’s, kamermeisjes en kruiers rekenen op 50 eurocent. Onze chauffeurs en gidsen worden boven gemiddeld betaald. Ben je heel tevreden over hun diensten dan kun je ze natuurlijk een tip geven. Ter indicatie € 5 tot € 10 euro per dag per reisgezelschap. Maar wees terughoudend om geen verwachtingen te wekken. Toeristen worden vaak gezien als een wandelende portemonnee!