Gezondheid & Veiligheid

Gezondheidszorg

Een goede ziektekosten-, met afdoende (All-Risk) reis- en annuleringsverzekering, inclusief nood-evacuatie, is belangrijk. Zorg dat je voldoende persoonlijke medicatie meeneemt. Het kan lastig zijn de juiste medicatie ter plekke te krijgen. Let er op dat je reis- en annuleringsverzekering voldoende dekking geeft. Wij adviseren een zogenoemde All-Risk reisdekking. Een reis- en annuleringsverzekering is voor reizen met Mango Travel verplicht! Deze kun je zelf regelen, maar wij adviseren graag.

Vaccinaties

Neem ruim voor aanvang van je reis (3 maanden) contact op met je huisarts, GGD of thuisvaccinatie.nl om je te laten informeren over noodzakelijke vaccinaties. Je kunt ook telefonisch terecht bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). Het is belangrijk dit op tijd te doen om voldoende tijd te hebben voor een effectieve vaccinatie. Aan te bevelen inentingen voor Bhutan zijn:

  • Hepatitis A (+B)
  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Buiktyfus (verblijf langer dan 2 weken in Bhutan)
  • Gele koorts (alleen wanneer je zeven dagen vóór India in een gele koorts land bent geweest)
  • Neem voor je reis altijd contact op met je huisarts!

Mee te nemen op reis

  • Malaria tabletten (Malerone, overleg met je arts)
  • Anti insecten spray spray (DEET)
  • Hand gel (desinfecteer)
  • Diarreeremmers
  • Paracetamol

Eten en drinken

Bhutan is qua eten en drinken in principe een veilig land, mede omdat je gedurende de hele reis een begeleidende gids hebt die je van advies dient. Maar toch adviseren wij om voorzichtig te zijn. De  hygiëne standaarden in Bhutan zijn anders dan in Nederland. Al het water moet in principe als potentieel besmet worden beschouwd. Water dat wordt gebruikt om te drinken, tanden te poetsen of ijs te maken, moet eerst gekookt of anderszins gesteriliseerd zijn. Melk is ongepasteuriseerd en moet worden gekookt. Melkpoeder of melk in blik is beschikbaar en wordt geadviseerd, maar zorg ervoor dat het wordt aangelengd met zuiver water. Vermijd zuivelproducten die mogelijk zijn gemaakt van niet-gekookte melk. Eet alleen goed gekookt vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Varkensvlees, salade en mayonaise kunnen een verhoogd risico met zich meebrengen. Groenten moeten worden gekookt en fruit moet worden geschild. Reizigersdiarree komt wereldwijd voor. Dit is vooral een vervelende reizigersziekte. Lees meer over reizigersdiarree.

Andere risico’s

Bhutan kent hondsdolheid. Voor degenen met een verhoogd risico dienen vaccinatie tegen rabiës voor aankomst te overwegen. Zoals voor alle landen geldt, vermijdt contact met zwerfhonden en apen. Als je gebeten bent door een hond of ander dier overleg dan direct met de gids om wanneer nodig medisch advies in te winnen. Voor Bhutanezen is gezondheidszorg gratis, maar voor bezoekers geldt dit niet.

Veiligheid

Bhutan kan in het algemeen als een veilig land worden beschouwd. De criminaliteit is er laag en reizen door Bhutan kan zonder problemen. Wel adviseren wij net als in vele andere landen bedacht te zijn op mogelijke zakkenrollers en dieven.

Het is verstandige enkele voorzorgsmaatregelen te treffen voor je reis. Laat je spullen nooit onbeheerd achter en hou altijd oogcontact of een stevige grip op camera’s en schoudertas. Waardevolle spullen kunnen beter worden opgeborgen in de kluis van de hotelkamer, indien beschikbaar, of bij de receptie. Verdeel je belangrijkste spullen als paspoort, bankpas en cash op verschillende plaatsen. Maak voor de zekerheid een kopie van je paspoort en belangrijke pasjes, bewaar deze eventueel in de Cloud of mail ze aan jezelf.