Geldzaken

Geldzaken

blankJe hoeft je geen zorgen te maken over het wisselen van geld. De Amerikaanse dollar is de niet-officiële tweede valuta van Cambodja. De officiële munteenheid in Cambodja, de Cambodjaanse riel heeft een wisselkoers van ongeveer 4.000 riel tegen één Amerikaanse dollar. Maar de dollar is met 90 procent van het betalingsverkeer, in feite de gangbare munteenheid. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het krijgen van riel wanneer je in Cambodja aankomt. Ook het visum dat je bij aankomst krijgt, moet in Amerikaanse dollars worden betaald.

Er zijn geen munten in Cambodja, alleen bankbiljetten. Cambodjaanse riel-biljetten zijn er in coupures van 50, 100, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000, 50.000 en 100.000, maar de kenmerkende rode 500 riel en de 1000 riel bankbiljetten zijn de meest gebruikte en meest voorkomende.

In grenssteden, zoals Koh Kong of Ha Tien, vind je vaak ook de valuta van het buurland in gebruik, wat betekent dat er drie valuta’s in omloop kunnen zijn: de riel, de dollar en de Thaise baht of de Vietnamese dong . Als je de landsgrens passeert, word je mogelijk verteld dat er geen geldautomaten zijn in de volgende stad, of dat je Cambodjaanse riel nodig hebt om de grens te passeren. Dit is niet waar en de visumkosten worden in Amerikaanse dollars berekend.

Op het meer afgelegen platteland is de economie meer gebaseerd op het gebruik van de riel, maar ook hier kun je altijd dollars gebruiken in kleine coupures. Zorg dan wel dat je altijd kleine coupures op zak hebt om rekeningen van $ 1 en $ 5 te betalen. Verder is het belangrijk om te er op te letten dat je gave dollar biljetten hebt (ontvangt) die niet gescheurd, smerig of verfrommeld zijn. Deze worden vaak geweigerd. Alleen denieuwe dollarbiljetten worden geaccepteerd. Wanneer je geld meeneemt, zorg ervoor dat het geld dan vrij nieuw is. Maar eigenlijk is dit niet nodig omdat je vrij gemakkelijk kunt pinnen. Geldautomaten in Cambodja verstrekken Amerikaanse dollars en Cambodjaanse riel. Als je echter een buitenlandse pinpas gebruikt, kun je alleen dollars opnemen.

 

ATM’s

Geldautomaten zijn overal aanwezig, ook in alle grote toeristencentra en provinciale hoofdsteden. Creditcards worden door veel hotels en restaurants in grotere steden geaccepteerd.

Uitgaven in het land

Veel gestelde vraag die wij krijgen bij het boeken van een reis is, “wat zijn de eventueel bijkomende kosten tijdens de reis?”. Het antwoord hierop is voor ons heel lastig te geven en hangt voornamelijk af van je eigen uitgavenpatroon. Voor informatie over de kosten van het dagelijks levensonderhoud zie website Cost of living in Cambodja. Hier vind je veel informatie over prijzen van maaltijden, water, drank, fruit enz.

Politie

Cambodja is in verhouding een veilig land om te reizen. Echter, in sporadische gevallen is contact met de politie gewenst . In Cambodja behoort de politie tot de laagstbetaalde werknemers van het land, waardoor het vrijwel onmogelijk is om met dit salaris een gezin te onderhouden. Daarom vullen ze soms hun inkomen aan door vergoedingen te eisen voor geleverde diensten. Dit betekent dat als je het slachtoffer bent van een diefstal of misdrijf, je kunt verwachten dat je een klein bedrag aan de politie betaalt om een politierapport op te laten stellen. Deze heb je meestal nodig i.v.m. een claim bij je reisverzekering. Blijf daarom kalm wanneer je contact opneemt met de politie.