Introductie Cambodja

Introductie Cambodja

De officiële naam is Koninkrijk Cambodja, gelegen in het zuiden van het schiereiland Indochina in Zuidoost-Azië. Het land is gezegend met een grote verscheidenheid aan flora en fauna die typisch zijn voor de tropen. De geschiedenis die ver terug gaat in het verleden heeft veel bezienswaardigheden die er op wachten om te worden ontdekt.

De belangrijkste attracties van Cambodja zijn ongetwijfeld de prachtige tempels van Angkor, zowel qua omvang als qua schoonheid, maar er het land heeft veel meer te bieden dan de beroemde culturele bezienswaardigheden. Naast de indrukwekkende grootsheid van Angkor, de oude hoofdstad, heeft Cambodja schoonheid verspreid over het hele koninkrijk. Bezoekers kunnen de Mekong en de zijrivieren afvaren, wandelen in afgelegen gebieden en ontspannen op verlaten stranden.

Na een roerig verleden profiteert Cambodja nu van twee decennia van relatieve stabiliteit, nadat het een burgeroorlog en de moorddadige heerschappij van de Rode Khmer heeft doorstaan. Het deelt zijn grenzen met Vietnam in het oosten, Laos in het noorden, Thailand in het westen, de oceaankust in het zuidwesten en beslaat 20 provincies en 4 gemeenten.

Sinds de laatste nationale verkiezingen is er in het land een nieuw tijdperk van vrede en politieke stabiliteit begonnen. Er zijn nu mogelijkheden om het diepste hart van het koninkrijk te ontdekken, door weinig bekende gebieden te reizen en meer te begrijpen over de Angkor-beschaving.

Toerisme is een van de belangrijkste industrieën in het Koninkrijk Cambodja en er wordt hard gewerkt om het land te promoten als een unieke bestemming, rijk aan diversiteit met een fascinerend cultureel erfgoed.

Bevolking Cambodia

Heden ten dage wonen er zo’n 16.5 miljoen mensen in Cambodja, dat komt neer op ca. 92 inwoners per km2. Vergeleken met 7 miljoen inwoners in 1970 is dit een ongekende groei, ondanks verschillende (burger-) oorlogen. Tussen 1975 en 1979 waren er onder het schrikbewind van de Rode Khmer maar liefst twee tot drie miljoen slachtoffers (schattingen lopen uiteen) te betreuren. De bevolkingsgroei is te danken aan het zeer hoge geboortecijfer. Dit betekend ook dat Cambodja een zeer jonge bevolking kent. Maar liefst één derde van de bevolking is jonger dan 14 jaar.

De samenstelling van de Cambodjaanse bevolking is vrij homogeen. Zo’n 95% behoort tot de Khmer. Der overige behoren tot minderheidsgroepen als etnische Vietnamezen, Cham, Chinezen en verschillende bergvolkeren.

Het overgrote deel van de bevolking (75%) woont op het vruchtbare platteland tussen Tonle Sap en de het zuidelijke deel onder de hoofdstad Phnom Penh. Zo’n 10% van de bevolking woont in de stad. Dit betekend ook dat je in het noorden, oosten en westen nog mooie landelijke gebieden hebt met mooie natuur.

Steden Inwoners
Pnomh Penh 1.550.000
Sihanoukville 160.000
Battambang 140.000
Siem Réap 120.000
Sisophon 100.000
Kratie 80.000
Kâmpóng Thum 68.000
Ta Khmau 60.000
Pouthisãt 60.000
Prev Vêng 57.000

 

blank