Visum

Visum

Voor de meeste bezoekers van het Koninkrijk zijn visa verkrijgbaar bij aankomst op zowel de internationale luchthavens van Phnom Penh als Siem Reap. Wanneer je over land de grens oversteekt vanuit Thailand zijn visa verkrijgbaar bij Poipet Banteay Meanchey en Cham Yeam (provincie Koh Kong). Bezoekers die Vietnam binnenkomen via Bavet (VN: Moc Bai) of Ka-Om Samnor (VN: Chao Doc), moeten hun visum al voor aankomst hebben verkregen via een Cambodjaanse ambassade of een consulaat in het buitenland. Toeristen kunnen ook een visum aanvragen via het online e-visum.

De formaliteiten op de internationale luchthavens van Cambodja zijn traditioneel soepeler dan aan de landgrenzen, aangezien het verkeersvolume groter is. Je kunt relatief eenvoudig Cambodja over land binnenkomen, maar immigratieambtenaren kunnen proberen wat extra geld te verdienen, hetzij voor het visum, hetzij via een andere zwendel. Iedereen zonder foto voor zijn visumformulier betaalt ongeveer US $ 2 op de luchthaven en ongeveer 100 B aan landgrenzen met Thailand.

Aankomst per vliegtuig is het meest gangbaar wanneer je een korte vakantie gepland hebt, aangezien reizen over land van of naar Cambodja relatief veel reisdagen vraagt. Reizigers die langere reizen maken, gaan meestal over land heen en weer, omdat weg- en riviertransport in Cambodja redelijk prijzig is.

Een toeristenvisum voor een maand (30 dagen) kost US $ 30 bij aankomst en vereist een pasfoto, dus niet vergeten deze mee te nemen.

Een paspoort is niet alleen essentieel, het moet minimaal zes maanden geldig zijn (na geplande vertrek uit het land), anders geeft de Cambodjaanse immigratie geen visum af. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte over is in het paspoort, aangezien een Cambodjaans visum alleen al één pagina in beslag neemt. Een paspoort verliezen is niet het einde van de wereld, maar kan voor de nodige ongemak zorgen. Om de uitgifte van een nieuw paspoort te versnellen is het zeer raadzaam een fotokopie van je paspoort (pasfoto-pagina) te maken.