Geld en bankzaken

Geldzaken

De officiële munteenheid van China is de Renminbi, afgekort ¥ of RMB. Om het nog ingewikkelder te maken, in het internationale verkeer ook nog weleens als CNY afgekort. CNY staat voor Chinese Yuan. De Renminbi is namelijk de valuta terwijl de munteenheid de Yuan is. De koersverhouding is ongeveer 1 euro = 7,4 RMB.

Bank-, pinpas

Als je geld nodig hebt is het verreweg het eenvoudigst om dit eenvoudig te pinnen bij een geldautomaat. Dit is simpel, goedkoop, snel en heeft meestal de betere wisselkoers. Pinnen is wijdverspreid in heel China mogelijk. Je kunt echter niet overal pinnen. Bij grote banken als de Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) en de China Construction Bank kun je altijd pinnen. Bij andere banken moet je checken of het logo op je bankpas en de sticker op de pinautomaat met elkaar overeenkomen, zoals die van Maestro of Cirrus.

Let op: Controleer voor je vertrek dat je bankpas buiten Europa is geactiveerd. De meeste banken stellen dit standaard in voor gebruik alleen binnen Europa. Het is sowieso verstandig je bank te informeren dat je naar het buitenland (buiten Europa) gaat. Dit voorkomt dat je pas/card wordt geblokkeerd omdat er plotseling “vreemde transacties” mee worden gedaan.

Creditcard

Een creditcard (Visa / Master Card) is altijd handig om bij je te hebben. Al is het maar als extra back-up wanneer je bankpasje verloren of kapot gaat. Bovendien kun je er duurdere aankopen en  duurdere hotels mee betalen of onverwacht hoge uitgaven mee doen. Pin bij voorkeur niet met je creditcard omdat dit duurder is. Doe je dat wel, let dan op de logo’s Visa of Mastercard.

Uitgaven in het land

Veel gestelde vraag die wij krijgen bij het boeken van een reis is, “wat zijn de eventueel bijkomende kosten tijdens de reis?”. Het antwoord hierop is voor ons heel lastig te geven en hangt voornamelijk af van je eigen uitgavenpatroon. Voor informatie over de kosten van het dagelijks levensonderhoud zie website Cost of living in China. Hier vind je veel informatie over prijzen van maaltijden, water, drank, fruit enz.

Contant

Voor onvoorziene omstandigheden kun je een klein bedrag aan euro’s of dollars meenemen. Aangezien je tegenwoordig vrijwel net zo gemakkelijk in China als in Nederland kunt pinnen is er geen echte noodzaak. Contant wisselen van geld is zelden voordeliger en kan risico’s met zich meebrengen. Wij raden het daarom niet aan veel cash geld mee te nemen.