Gezondheid

Inentingen

China kent geen verplichte inentingen. De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer je China wilt in reizen vanuit een land (Afrika en Zuid-Amerika) waar gele koorts voorkomt. Mango Travel raadt echter altijd aan om goed voorbereid op reis te gaan. Neem voor je vertrek (min. 2 maanden) contact op met je huisarts, GGD of een andere specialist. Aanbevolen inentingen zijn: Tetanus, Tyfus, Polio en Hepatitis A en eventueel Hepatitis B. Wanneer je van plan bent om naar de meer afgelegen gebieden in het zuiden van China te reizen, is het raadzaam je voor te laten lichten over  voorzorgsmaatregelen tegen malaria, ook al is het niet verplicht. Bespreek dit met je medisch specialist. Voor meer informatie zie ook www.vaccinatiesopreis.nl

China_kaart_malaria_gebieden

Malaria gebieden in China (Klik op kaart voor meer info)

Roze:    malariapillen meestal aanbevolen
Groen: alleen muggenwering
Grijs:      geen malaria

Hoe voorkom je hoogteziekte?

Bezoek je het hooggebergte van China, dan kun je te maken krijgen met hoogteziekte. Hoogteziekte is vaak het gevolg van het te snel stijgen boven 2500 meter hoogte. Symptomen zijn onder meer hoofdpijn, misselijkheid, braken, algehele malaise en verlies van eetlust. Het is aan te bevelen om veel water te drinken, lichte maaltijden te eten, overmatige inspanning te vermijden en het consumeren van alcoholische dranken en roken te beperken, tot je aan de hoogte gewend bent.

Er zijn verschillende medicijnen tegen hoogteziekte. Eén van de medicijnen die je kunt gebruiken is acetazolamide, ook wel Diamox genoemd. Met name wanneer je direct naar hoger gelegen gebieden vliegt, kan dit helpen. Wij adviseren altijd om hierover vooraf met je huisarts te overleggen. Acetazolamide mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen en mensen met een sulfa allergie. Een alternatief is om op de dag van aankomst op hoogte het middel dexamethason te nemen. Dexamethason mag niet worden gebruikt door mensen met diabetes, omdat het een steroïde is. Let wel op dat bij gebruik van deze medicijnen verschillende bijwerkingen op kunnen treden. Laat je dus goed voorlichten. Beter is om het om er in je reisschema rekening mee te houden, voldoende rust te nemen en tijd te nemen om te acclimatiseren.

Verbanddoos

Wat kun je uit voorzorg meenemen op reis? Hieronder hebben wij een lijstje samengesteld waar je  aan zou kunnen denken. Het is verstandig dit ook met je huisarts te overleggen, zeker daar waar het gaat om het gebruik van medicijnen!

  • Middel tegen hoofdpijn (bv. Ibuprofen)
  • Muggenspray (DEET)
  • Zonnebrandcrème
  • Thermometer
  • ORS (Oral Rehydration Salts)
  • Antibacterieel reinigingsmiddel (bv. jodium)

In overleg met je huisarts:

  • Antihistamine (tegen allergische reactie)
  • Anti-diarree medicatie (Loperamide)
  • Acetazolamide (Diamox) voor hoogteziekte
  • Antibioticum tegen diarree (Norflozacin, ciprofloxacine of Azithromycin).

Let op!
Bepaalde medicijnen vallen onder opiaten. Denk hierbij aan Ritalin en andere. Als je medicijnen gebruikt die onder deze groep valt is vaak een medicijnenpaspoort vereist. Voorkom problemen en overleg met je huisarts!

Fysieke gezondheid 

Onze reizen zijn zo samengesteld dat iedereen met een normale gezondheid en fysieke gesteldheid de reis kan maken. Al is het goed om vooraf een beetje te trainen. Een wandeling van slechts 30 minuten kan inspannend zijn wanneer je niet gewend bent aan warmte, aan lopen op heuvelachtig terrein en dit ook in combinatie met de hoogte. Wij vragen je, laat ons vooraf weten wanneer je medische aandoeningen of ziektes hebt of hebt gehad. Denk aan hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten enz. Dit geeft ons de gelegenheid om je reis met extra zorg samen te stellen en te begeleiden. Als je een trekking wilt gaan maken moet je over een redelijke conditie beschikken. Wij kunnen dit voor je organiseren.