Eten en drinken

Indiase  keuken

Een walhalla voor de vegetariër. Maar ook voor de carnivoren onder ons is het heerlijk eten in India. Van verrassende curry’s tot vers Naan-brood uit de houtoven. Elke streek kent zijn eigen specialiteiten en eigenaardigheden. De ene regio is wat minder spicy dan de ander. De ober ziet natuurlijk direct dat je een westerse toerist bent en zal daar meestal rekening mee houden. Voor de zekerheid is het handig om zelf aan te geven “Not spicy”. Voordeel is natuurlijk dat veel Indiërs Engels spreken. In het algemeen is het prima te doen. Er worden vele unieke en bijzondere kruiden en ingrediënten gebruikt. Dat kan misschien een keer een minder gewenste verrassing opleveren. Ons advies, sta er open voor, wees niet te bang en geniet er van. Het levert in ieder geval een leuk verhaal voor thuis op.

Al reizend door het land zal je merken dat de keuken ook steeds veranderd. Aan het eind van de reis zul je nauwelijks in de gaten hebben dat je voornamelijk vegetarisch hebt gegeten.

Hygiëne

Met een beetje gezond verstand kun je in India prima eten, ook buiten de gebaande paden. Mits je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt kun je ook een hapje eten in een lokaal restaurant of bij een straatstalletje. De chauffeur/gids is altijd beschikbaar voor vragen en advies. Je kunt er zelf veel aan doen om je vakantie niet te laten bederven door een voedselvergiftiging. Vermijd de toeristische restaurants gericht op westerlingen waar touringcars voor de deur staan en het eten in buffetvorm wordt geserveerd. Juist hier is de kans op een voedselvergiftiging groter omdat men niet gewend is om bijvoorbeeld salade, vlees en andere zaken op de juiste (hygiënische) wijze te bereiden. Drink alleen water uit de fles. Overal in het land is mineraalwater in flesjes of frisdrank te krijgen. Let er op dat de flesjes bij aanschaf nog gesloten zijn. Het voedsel is op de meeste toeristische plekken betrouwbaar. Wees voorbereid en lees vooraf aandachtig onze tips over eten in het buitenland. Als je fruit koopt op de markt, neem dan iets met een schil (vb. banaan, sinaasappel enz.). Ander fruit altijd goed wassen met gezuiverd water. Lees meer over reizigersdiarree om goed voorbereid te zijn.

Enkele tips om voedselinfectie te voorkomen

Geniet van je vakantie en wees niet te bang om van de lokale lekkernijen te genieten. In warme tropische landen gelden echter andere gewoontes en gebruiken. Wees hier op voorbereid en hou enkele regels in acht. Echter, zoals het gezegde leert ‘bij twijfel niet inhalen’.

  • Was handen goed na gebruik van het toilet, vóór je gaat eten.
  • Drink mineraalwater (met of zonder prik), thee of vruchtensap e.d. i.p.v. kraanwater.
  • Gebruik uitsluitend fabrieks-ijsblokjes (herkenbaar aan de vorm) of van gekookt water. Bij twijfel gewoon vragen!
  • Eet geen onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op.
  • Was groenten en fruit in schoon (gebotteld) water. Bent u daar niet zeker van, was ze dan in gekookt
    water. Fruit kun je beter zelf schillen.
  • Eet geen rauw (tartaar) of half rauw vlees of rauwe schelpdieren.
  • Vermijdt zoveel mogelijk rauwe sla wanneer je niet weet hoe deze gewassen is.
  • Wanneer jeeen lokale eettent of restaurant zoekt, let dan op of deze druk bezocht wordt door lokale mensen. Vraag anders de chauffeur/gids om advies.
  • Vermijd restaurants met westerse toeristenbuffets.
  • Drink alleen gekookte melk.
  • Let er op dat het voedsel tegen vliegen is beschermd.
  • Bewaar etensresten in de koelkast, niet in een koeltas.
  • Gesteriliseerde producten b.v. in blik, pot of foliepak, die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar.
  • Vacuüm verpakt vlees of vleeswaar zijn niet houdbaar.
  • Personen die buikpijn en/of diarree hebben moeten extra hygiëne maatregelen nemen en hun handen vaak en goed wassen, zeker na het gebruik van het toilet.
  • Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel het af in zuiver water.
  • Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken.
  • Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon.