Geen producten in je winkelmand.
De nationale munteenheid in India is de ‘Rupee (INR)’. Voor 1 euro krijg je ongeveer 80 Rupee. Er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500 Rupee. Let op! Het is verboden om Rupees het land in te voeren. Het is verstandig om altijd wat contant geld (Euro’s of Dollars) in kleine coupures bij je te hebben. De biljetten moeten dan wel van goede kwaliteit, niet gevouwen of gescheurd zijn. Veel en restaurants en winkeltjes hebben vaak niet terug van Rs. 500. Zorg er daarom voor dat je klein geld en liefst verschillende valuta bij je hebt. Check actuele koers.
Geldautomaten (ATM’s) zijn vrijwel overal en zeker op toeristische bestemmingen en provinciale hoofdsteden aanwezig. Zoek een geldautomaten Maestro die accepteert voor gebruik van je bank-/ pinpas. Heb je twee rekeningen in Nederland bij verschillende banken, neem dan van beide een pinpas mee. Dit kan van pas komen wanneer bv. je Rabo pas niet wordt geaccepteerd en die van een andere bank wel. Probeer anders een andere geldautomaat. Over het algemeen levert dit geen problemen op. Wanneer naar meer afgelegen gebieden reist is het verstandig contant geld in kleine coupures mee te nemen.
LET OP: Zorg er voor dat je bankpas (Pinpas) voor vertrek is vrijgesteld voor gebruik in India (Azië).
De belangrijke creditcards worden geaccepteerd in de duurdere hotels en restaurants. Bij geldautomaten kun je ook met een creditcard geld opnemen. Zoek hiervoor geldautomaten die MasterCard of VISA-kaarten accepteren. Vanwege de relatief hoge kosten adviseren wij echter altijd met een betaalpas (Pinpas) geld op te nemen en niet met een creditcard. Zie voor meer details de websites: Eurocard en Visa.
Veel gestelde vraag die wij krijgen bij het boeken van een reis is, “wat zijn de eventueel bijkomende kosten tijdens de reis?”. Het antwoord hierop is voor ons heel lastig te geven en hangt voornamelijk af van je eigen uitgavenpatroon. Voor informatie over de kosten van het dagelijks levensonderhoud zie website Cost of living in India. Hier vind je veel informatie over prijzen van maaltijden, water, drank, fruit enz.
De import en export van lokale valuta is verboden. Er zijn geen beperkingen op de in- of uitvoer van vreemde valuta, maar bedragen hoger dan USD 2.000 moeten worden aangegeven. Dit kan wijzigen, check daarvoor het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het is in India heel gebruikelijk een fooi of tip te geven. Maar wees terughoudend om geen verwachtingen te wekken. Toeristen worden vaak gezien als een wandelende portemonnee! Meestal volstaan een paar Rupee fooi, maar in de betere zaken is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening. Piccolo’s, kamermeisjes en kruiers rekenen op 2 Rupee. Taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven.