Geen producten in je winkelmand.
India is een subcontinent op zicht met meer dan een miljard inwoners. Het land werd in 1947 onder leiding van Gandhi onafhankelijk maar het Engels Koloniale verleden vind je nog op vele plekken terug. In het noorden grenst India aan Pakistan, Tibet, Nepal, Bhutan, Myanmar, Bangladesh en is verder omgeven door de Indische Oceaan.
Het land kent vele etnische bevolkingsgroepen. De belangrijkste religie is het Hindoeïsme waarin veel dieren heilig zijn en dan vooral de ‘Heilige koe’. Wanneer je door India reist wordt je hier onontkoombaar mee geconfronteerd.
India grijpt je door zijn grootsheid en is fascinerend door zijn grote tegenstelling in arm en rijk, eeuwenoude geschiedenis, bijzondere bouwwerken waaronder de Taj Mahal, Maharadja Paleizen en tempels. Maar ook de natuur is indrukwekkend. Het aantal diersoorten in India is nauwelijks in kaart te brengen. Enkele voor ons aansprekende diersoorten zijn tijgers, olifanten, leeuwen, panters, apen, walvishaaien en grote diversiteit aan vogels. Veel van deze zijn terug te vinden in de Nationale Parken. Daarnaast is het landschap met woestijnen, oerwouden, berggebieden, stranden en grotten, afgewisseld met authentieke landelijke gebieden een lust voor het oog.
Officiële naam | Republiek India |
Hoofdstad | Delhi |
Oppervlakte | 3.287.000 km² |
Inwoneraantal | 1.290 miljoen inwoners |
Officiële talen | Hindi en Engels |
Regeringsvorm | Federale republiek |
Landcode | IN, IND |
Hoogste punt | 8.586 m (Kangchenjunga) |
Afstand | 6.450 km |
Vliegtijd | circa 9 uur |
Munteenheid | INR – Indian Rupee (Wisselkoers € 1 – 80 INR) |
Tijdsverschil | Gedurende onze zomertijd is het in India 3,5 uur later. Tijdens onze wintertijd is het in India 4,5 uur later. India kent geen wintertijd en zomertijd. |
De geschiedenis en cultuur van India is dynamisch en gaat terug tot het begin van de menselijke beschaving. Het begint met een mysterieuze cultuur langs de Indus-rivier en de landbouwgemeenschappen in de zuidelijke landen van India. De geschiedenis van India wordt onderbroken door de constante integratie van migrerende mensen met de diverse culturen die India omringen. Het gebruik van ijzer, koper en andere metalen waren al vrij vroeg in het Indiase subcontinent verspreid, wat een indicatie is van de vooruitgang die dit deel van de wereld heeft geboekt. Tegen het einde van het vierde millennium voor Christus was India uitgegroeid tot een regio met een hoogontwikkelde beschaving.
De geschiedenis van India begint met de geboorte van de Indus Valley-beschaving, beter bekend als de Harappan-beschaving. Het bloeide rond 2500 voor Christus, in het westelijke deel van Zuid-Azië, wat tegenwoordig Pakistan en West-India is. De Indus-vallei was de thuisbasis van de grootste de oude stedelijke beschavingen Egypte, Mesopotamië, India en China. Er was niets bekend over deze beschaving tot de jaren 20 van de vorige eeuw. Toen hebben Indiase archeologen opgravingen uitgevoerd in de Indus-vallei en vonden daar ruïnes van twee oude steden, namelijk. Mohenjodaro en Harappa. De ruïnes van gebouwen en andere zaken zoals huishoudelijke artikelen, oorlogswapens, gouden en zilveren ornamenten, zegels, speelgoed, aardewerkwaren, enz., laten zien dat zo’n vier- tot vijfduizend jaar geleden in deze regio een hoogontwikkelde beschaving bloeide.
De beschaving van de Indusvallei was in feite een stedelijke beschaving en de mensen woonden in goed geplande en goed gebouwde steden, die ook gelijktijdeig handelscentra waren. De ruïnes van Mohenjodaro en Harappa laten zien dat dit prachtige handelssteden waren goed gepland, wetenschappelijk aangelegd en goed verzorgd. Ze hadden brede wegen en een goed ontwikkeld afwateringssysteem. De huizen waren gemaakt van gebakken bakstenen en hadden twee of meer verdiepingen.
Gedurende de middeleeuwen nam de islamitische invloed en heerschappij in India toe. Gedurende drie hele eeuwen ging dit deel van India gebukt onder inheemse moslim heersers, waaronder de Chalukya’s, de Pallavas, de Pandya’s, de Rashtrakutas. Daarna overgaand in het Mughal-rijk. De belangrijkste dynastie die in het midden van de 9e eeuw ontstond, was die van de Cholas.
In de oudheid wilden mensen van over de hele wereld graag naar India komen. De Perzen, gevolgd door de Iraniërs en de Parsi’s, emigreerden naar India. Toen kwamen de Moghuls en ook zij vestigden zich permanent in India. Chengis Khan, de Mongool, viel India vele malen binnen en plunderde het. Alexander de Grote kwam ook om India te veroveren, maar keerde terug na een gevecht met Porus. He-en Tsang uit China kwam op zoek naar kennis en bezocht de oude Indiase universiteiten van Nalanda en Takshila. Columbus wilde naar India komen, maar landde in plaats daarvan op de kusten van Amerika. Vasco da Gama uit Portugal kwam de goederen van zijn land ruilen voor Indiase kruiden. De Fransen kwamen en vestigden hun koloniën in India.
Ten slotte kwamen de Britten die bijna 200 jaar over India heersten. Na de slag bij Plassey in 1757 verkregen de Britten de politieke macht in India. Lord Dalhousie werd in 1848 de gouverneur-generaal. Hij annexeerde Punjab, Peshawar en de Pathan-stammen in het noordwesten van India. En tegen 1856 waren de Britse verovering en haar autoriteit stevig gevestigd. De Britse macht bereikte zijn hoogtepunt in het midden van de 19e eeuw zijn, dit tot ongenoegen van de lokale heersers, boeren, intellectuelen, bevolking en de soldaten die werkloos werden door de ontbinding van de legers van verschillende staten die werden geannexeerd door de Britten. In 1857 leidde dit tot een opstand van grote proporties.
In augustus 1942 startte Gandhi de ‘Quit India Movement’ met zijn massale burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging ‘Do or Die’. Het doel was de Britten te dwingen India te verlaten. Niettemin werd de beweging gevolgd door grootschalig geweld tegen stations, telegraafkantoren, overheidsgebouwen en instellingen van koloniaal bestuur. Er waren wijdverbreide sabotagedaden en de regering hield Gandhi verantwoordelijk voor deze gewelddaden, wat suggereert dat het een opzettelijke daad van de Congres partij was. Alle prominente leiders werden echter gearresteerd, het congres werd verboden en de politie en het leger werden ingezet om de beweging te onderdrukken.
Onder leiding van Nehru, Gandhi vriend, werd India op 15 augustus 1947 onafhankelijk. De eerste jaren van het onafhankelijke India werden gekenmerkt door woelige gebeurtenissen; een massale bevolkingsuitwisseling met Pakistan, de Eerste Kasjmir-oorlog met Pakistan in 1947 en 1948, en de integratie van meer dan vijfhonderd vorstenlanden om één verenigd India te kunnen vormen.
Gevolg van de woelige periode was een enorme volksverhuizing. Een geschat aantal van 3,5 miljoen hindoes en sikhs uit West-Punjab, de Noordwestelijke Grensprovincie, Beloetsjistan, Oost-Bengalen en Sindh migreerden naar India uit angst voor overheersing en onderdrukking in het islamitische Pakistan. Communaal geweld zorgde voor een geschatte één miljoen doden onder hindoes, moslims en sikhs.
Waar moet je rekening mee houden wanneer je naar India reist. Wat is absolute de moeite waard en wat kun je overslaan? Waar moet je rekening mee houden en wat is een absolute no-go? Daarom hier wat do’s en don’ts tips voor India!