Introductie India

‘Incredible India’

India is een subcontinent op zicht met meer dan een miljard inwoners. Het land werd in 1947 onder leiding van Gandhi onafhankelijk maar het Engels Koloniale verleden vind je nog op vele plekken terug. In het noorden grenst India aan Pakistan, Tibet, Nepal, Bhutan, Myanmar, Bangladesh en is verder omgeven door de Indische Oceaan.

Het land kent vele etnische bevolkingsgroepen. De belangrijkste religie is het Hindoeïsme waarin veel dieren heilig zijn en dan vooral de ‘Heilige koe’. Wanneer je door India reist wordt je hier onontkoombaar mee geconfronteerd.

India grijpt je door zijn grootsheid en is fascinerend door zijn grote tegenstelling in arm en rijk, eeuwenoude geschiedenis, bijzondere bouwwerken waaronder de Taj Mahal, Maharadja Paleizen en tempels. Maar ook de natuur is indrukwekkend. Het aantal diersoorten in India is nauwelijks in kaart te brengen. Enkele voor ons aansprekende diersoorten zijn tijgers, olifanten, leeuwen, panters, apen, walvishaaien en grote diversiteit aan vogels. Veel van deze zijn terug te vinden in de Nationale Parken. Daarnaast is het landschap met woestijnen, oerwouden, berggebieden, stranden en grotten, afgewisseld met authentieke landelijke gebieden een lust voor het oog.

Landen informatie

Officiële naam Republiek India
Hoofdstad Delhi
Oppervlakte 3.287.000 km²
Inwoneraantal 1.290 miljoen inwoners
Officiële talen Hindi en Engels
Regeringsvorm Federale republiek
Landcode IN, IND
Hoogste punt 8.586 m (Kangchenjunga)
Afstand 6.450 km
Vliegtijd circa 9 uur
Munteenheid INR – Indian Rupee (Wisselkoers € 1 – 80 INR)
Tijdsverschil Gedurende onze zomertijd is het in India 3,5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in India 4,5 uur later.
India kent geen wintertijd en zomertijd.

blank

Geschiedenis

De geschiedenis en cultuur van India is dynamisch en gaat terug tot het begin van de menselijke beschaving. Het begint met een mysterieuze cultuur langs de Indus-rivier en de landbouwgemeenschappen in de zuidelijke landen van India. De geschiedenis van India wordt onderbroken door de constante integratie van migrerende mensen met de diverse culturen die India omringen. Het gebruik van ijzer, koper en andere metalen waren al vrij vroeg in het Indiase subcontinent verspreid, wat een indicatie is van de vooruitgang die dit deel van de wereld heeft geboekt. Tegen het einde van het vierde millennium voor Christus was India uitgegroeid tot een regio met een hoogontwikkelde beschaving.

De Indus Valley Civilisatie

De geschiedenis van India begint met de geboorte van de Indus Valley-beschaving, beter bekend als de Harappan-beschaving. Het bloeide rond 2500 voor Christus, in het westelijke deel van Zuid-Azië, wat tegenwoordig Pakistan en West-India is. De Indus-vallei was de thuisbasis van de grootste de oude stedelijke beschavingen Egypte, Mesopotamië, India en China. Er was niets bekend over deze beschaving tot de jaren 20 van de vorige eeuw. Toen hebben Indiase archeologen opgravingen uitgevoerd in de Indus-vallei en vonden daar ruïnes van twee oude steden, namelijk. Mohenjodaro en Harappa. De ruïnes van gebouwen en andere zaken zoals huishoudelijke artikelen, oorlogswapens, gouden en zilveren ornamenten, zegels, speelgoed, aardewerkwaren, enz., laten zien dat zo’n vier- tot vijfduizend jaar geleden in deze regio een hoogontwikkelde beschaving bloeide.

De beschaving van de Indusvallei was in feite een stedelijke beschaving en de mensen woonden in goed geplande en goed gebouwde steden, die ook gelijktijdeig handelscentra waren. De ruïnes van Mohenjodaro en Harappa laten zien dat dit prachtige handelssteden waren goed gepland, wetenschappelijk aangelegd en goed verzorgd. Ze hadden brede wegen en een goed ontwikkeld afwateringssysteem. De huizen waren gemaakt van gebakken bakstenen en hadden twee of meer verdiepingen.

Middeleeuwen

Gedurende de middeleeuwen nam de islamitische invloed en heerschappij in India toe. Gedurende drie hele eeuwen ging dit deel van India gebukt onder inheemse moslim heersers, waaronder de Chalukya’s, de Pallavas, de Pandya’s, de Rashtrakutas. Daarna overgaand in het Mughal-rijk. De belangrijkste dynastie die in het midden van de 9e eeuw ontstond, was die van de Cholas.

In de oudheid wilden mensen van over de hele wereld graag naar India komen. De Perzen, gevolgd door de Iraniërs en de Parsi’s, emigreerden naar India. Toen kwamen de Moghuls en ook zij vestigden zich permanent in India. Chengis Khan, de Mongool, viel India vele malen binnen en plunderde het. Alexander de Grote kwam ook om India te veroveren, maar keerde terug na een gevecht met Porus. He-en Tsang uit China kwam op zoek naar kennis en bezocht de oude Indiase universiteiten van Nalanda en Takshila. Columbus wilde naar India komen, maar landde in plaats daarvan op de kusten van Amerika. Vasco da Gama uit Portugal kwam de goederen van zijn land ruilen voor Indiase kruiden. De Fransen kwamen en vestigden hun koloniën in India.

Recente geschiedenis

Ten slotte kwamen de Britten die bijna 200 jaar over India heersten. Na de slag bij Plassey in 1757 verkregen de Britten de politieke macht in India. Lord Dalhousie werd in 1848 de gouverneur-generaal. Hij annexeerde Punjab, Peshawar en de Pathan-stammen in het noordwesten van India. En tegen 1856 waren de Britse verovering en haar autoriteit stevig gevestigd. De Britse macht bereikte zijn hoogtepunt in het midden van de 19e eeuw zijn, dit tot ongenoegen van de lokale heersers, boeren, intellectuelen, bevolking en de soldaten die werkloos werden door de ontbinding van de legers van verschillende staten die werden geannexeerd door de Britten. In 1857 leidde dit tot een opstand van grote proporties.

In augustus 1942 startte Gandhi de ‘Quit India Movement’ met zijn massale burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging ‘Do or Die’. Het doel was de Britten te dwingen India te verlaten. Niettemin werd de beweging gevolgd door grootschalig geweld tegen stations, telegraafkantoren, overheidsgebouwen en instellingen van koloniaal bestuur. Er waren wijdverbreide sabotagedaden en de regering hield Gandhi verantwoordelijk voor deze gewelddaden, wat suggereert dat het een opzettelijke daad van de Congres partij was. Alle prominente leiders werden echter gearresteerd, het congres  werd verboden en de politie en het leger werden ingezet om de beweging te onderdrukken.

Onafhankelijkheid

Onder leiding van Nehru, Gandhi vriend, werd India op 15 augustus 1947 onafhankelijk. De eerste jaren van het onafhankelijke India werden gekenmerkt door woelige gebeurtenissen; een massale bevolkingsuitwisseling met Pakistan, de Eerste Kasjmir-oorlog met Pakistan in 1947 en 1948, en de integratie van meer dan vijfhonderd vorstenlanden om één verenigd India te kunnen vormen.

Gevolg van de woelige periode was een enorme volksverhuizing. Een geschat aantal van 3,5 miljoen hindoes en sikhs uit West-Punjab, de Noordwestelijke Grensprovincie, Beloetsjistan, Oost-Bengalen en Sindh migreerden naar India uit angst voor overheersing en onderdrukking in het islamitische Pakistan. Communaal geweld zorgde voor een geschatte één miljoen doden onder hindoes, moslims en sikhs.

Do’s & Dont’s

Waar moet je rekening mee houden wanneer je naar India reist. Wat is absolute de moeite waard en wat kun je overslaan? Waar moet je rekening mee houden en wat is een absolute no-go? Daarom hier wat do’s en don’ts tips voor India!

Must do in India

 • Vergeet niet de vele lekkere gerechten uit te proberen. Ben niet te bang om op straat een samosa te proberen of een curry in een lokaal restaurant. Wees wel verstandig in je keuze en vraag anders de gids of het vertrouwd is.
 • Begroet mensen met een grote glimlach. Wees niet verrast dat wild vreemden je aanspreken en vragen met je op de foto te gaan.
 • Van nature kennen Indiërs weinig verlegenheid en kunnen je vrij persoonlijke vragen stellen. Stel je hier op in en je kunt een fantastisch gesprek hebben.
 • Neem een keer de trein. De Indiase treinen en met name de nachttreinen zijn een belevenis. Naast bedelaars en goochelaars kom je kun je een mobiele tandarts tegenkomen die je op het perron een nieuw kunstgebit aanmeet.
 • Buiten de grote attractie als bijvoorbeeld de Taj Mahal is het dagelijks leven minstens zo interessant. Maak een ommetje door de lokale straten en steegjes. Vraag de gids om je te begeleiden. Grote kans dat je een koe ziet grazen tussen het afval, een begrafenis stoet met olifant of een muziekkorps voorbij ziet trekken.
 • Afdingen wanneer je iets wilt kopen is een ‘must’! Zorg dat je niet geïnteresseerd overkomt en loop desnoods eerst een keer door.

Dont’s in India

 • Wees vooral op je hoede voor goed hygiëne en tref de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen. Drinken uit de kraan is een ‘No Go’! Neem alleen gebotteld water tot je, ook voor het tandenpoetsen.
 • Neem geen leren kleding of andere van dieren afkomstige voorwerpen mee op reis (o.a. schoenen / horloge bandjes / riemen enz.) In tempels is het ten strengste verboden deze te dragen.
 • Handen schudden van vrouwen, vooral op het platteland, moeten worden vermeden.
 • India is vooral op het platteland een conservatief land. Als vrouw is het raadzaam je gedekt te kleden.
 • Ben niet te goedgelovig en wees op je hoede voor pogingen om je financieel wat lichter te maken.
 • Neem zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee en draag zo weinig mogelijk cash geld bij je. Overal zijn geldautomaten (ATM’s) te vinden.
 • Toon geen openlijke genegenheid op openbare plaatsen met leden van andere geslachten.
 • Al ben je niet gelovig, bedenk er een als je er naar gevraagd wordt. Indiërs begrijpen niet dat je geen geloof hebt.
 • Wees heel terughoudend met giften aan bedelaars. Ongewild werk je wellicht mee aan het in stand houden van het gebruik waarbij kinderen worden gedwongen te bedelen. Wanneer je toch iets wenst te geven is dat het misschien het meest op zijn plaats bij een oudere bejaarde met een handicap. Maar beter is een donatie te doen bij via een gepaste organisatie of school. Vraag de gids voor advies.