Visum

Inwoners Nederland en België

Voor Nederlanders en Belgen geldt in India een visumplicht voor je het land in kan. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om een visum aan te vragen. Let wel op dat je dit op tijd doet. De Indiase overheid heeft met ingang van 2014 ingesteld dat een biometrische gegevens (vingerafdrukken en gezicht scan) moet worden afgegeven. Dit is van belang voor het verkrijgen van een visum en bij aankomst op de luchthaven wordt dit gecontroleerd. Let op dat voor andere nationaliteiten afwijkende regels kunnen gelden.

Geldigheidsduur visum

Sinds begin 2019 zijn alle nieuw uitgegeven e-visums voor India 365 dagen geldig. Binnen deze termijn zijn de visums geldig voor een onbeperkt aantal reizen naar India. Met een elektronisch toeristenvisum voor India mag elk verblijf in India maximaal 90 dagen duren. U mag dus bijvoorbeeld ook drie keer naar India reizen voor een verblijf van telkens 90 dagen. Het visum voor India is geldig vanaf het moment van afgifte. Controleer daarnaast of de reis voldoet aan de visumvoorwaarden van India

Online via een visumbureau

Een visum voor India kun je regelen via een van de visumbureaus. Dit kan ook online en is de gemakkelijkste en veiligste manier om je visum aan te vragen. Het is wel duurder, maar het neemt alle zorgen uit handen.  CIBT-visas is een van de grootste en betrouwbaarste visumbureau’s. Klanten van Mango Travel kunnen een accountcode voor CIBT-visas krijgen. Met deze code krijg je een aantrekkelijke korting op de kosten van aanvraag voor een visum. Dit kan in bepaalde gevallen wel oplopen tot 100 euro per visum.

E-visum via het internet

Sinds enkele jaren is het mogelijk om een E-visum aan te vragen. Dit doe je via de site van Indian visa online. Het is een relatief eenvoudige manier om een visum aan te vragen en de kosten zijn beperkt. Nadeel is dat de site in het Engels is.

Visum via het India Visa & Consular Application Centre

In sommige gevallen is een E-visum niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je een zogenoemd “Double Entry” visum nodig hebt. Dit kan gebeuren wanneer je tijdens je reis bv. Sri Lanka, Bhutan en/of Nepal bezoekt. Je vindt een Visa Application Centre in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Voor klanten met de Belgische Nationaliteit geldt dat ze ook terecht kunnen bij de Indiase ambassade in Brussel. De regelgeving voor het verkrijgen en geldigheid van een visum voor India veranderd regelmatig. Informeer daarom ruim van te voren naar de nieuwste voorwaarden en regels. Aan de informatie op deze website kunnen geen enkele rechten worden ontleend.

Paspoort

Een paspoort is niet alleen essentieel, het moet minimaal zes maanden geldig zijn (na geplande vertrek uit het land), anders wordt geen visum afgegeven. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte over is in het paspoort. Een paspoort verliezen is niet het einde van de wereld, maar kan voor de nodige ongemak zorgen. Om de uitgifte van een nieuw paspoort te versnellen is het zeer raadzaam een fotokopie van je paspoort (pasfoto-pagina) te maken. Informeer voor vertrek naar (gewijzigde) visumvoorwaarden bij de ambassade of consulaat van India. Check op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken een mogelijk reisadvies voor India.

Let op

Check je paspoort op geldigheid!