Geldzaken

Munt

blankVoel je even miljonair! De nationale munteenheid in Laos is de ‘KIP’. Voor 1 euro krijg je ongeveer 10.000 Kip. Geld munten kent men in Laos niet. Wanneer je honderd euro pint ben je al miljonair. Lao Kip (LAK) coupures heb je o.a. in 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 2.000 en 1.000 LAK.

In grensplaatsen is het populair om met Thaise Baht, euro’s en Amerikaanse dollars te betalen of om te wisselen. Ze worden ook algemeen geaccepteerd in winkels, markten en hotels in Vientiane en Luang Prabang.

ATM’s

Geldautomaten zijn op de belangrijkste toeristische bestemmingen aanwezig en provinciale hoofdsteden aanwezig. Zoek een geldautomaten Maestro accepteert. Heb je twee rekeningen in Nederland bij verschillende banken, neem dan van beide een pinpas mee. Dit kan van pas komen wanneer bv. je Rabo pas niet wordt geaccepteerd en die van een andere bank wel. Probeer anders een andere geld automaat. Over het algemeen levert dit geen problemen op.  Wanneer naar meer afgelegen gebieden reist is het verstandig contant geld in kleine coupures mee te nemen. Creditcards worden door veel hotels en restaurants in de steden geaccepteerd.
LET OP:                 Zorg er voor dat je bankpas (Pinpas) voor vertrek is vrijgesteld voor gebruik in Azië.

Debit- / Creditcards

De belangrijke creditcards worden geaccepteerd in de duurdere hotels en restaurants. Er zijn verschillende geldautomaten in Vientiane waar je met een Creditcard KIP kunt opnemen. Zoek hier geldautomaten die MasterCard of VISA-kaarten accepteren. Vanwege de relatief hoge kosten adviseren wij echter altijd met een betaalpas (Pinpas) geld op te nemen en niet met een creditcard.

Uitgaven in het land

Veel gestelde vraag bij het boeken van een reis is, “wat zijn de eventueel bijkomende kosten tijdens de reis?”. Het antwoord hierop is voor ons heel lastig te geven en hangt voornamelijk af van je eigen uitgavenpatroon. Voor informatie over de kosten van het dagelijks levensonderhoud zie website Cost of living in Laos. Hier vind je veel informatie over prijzen van maaltijden, water, drank, fruit enz.

Valutabeperkingen

De import en export van lokale valuta is verboden. Er zijn geen beperkingen op de in- of uitvoer van vreemde valuta, maar bedragen hoger dan USD 2.000 moeten worden aangegeven.