Gezondheid & Veiligheid

Gezondheidszorg

Een ziektekostenverzekering, inclusief noodevacuatie, is absoluut essentieel. Artsen en ziekenhuizen verwachten contante betalingen voor medische behandelingen. De kosten van medische evacuatie zijn hoog. Er wordt verwacht dat bezoekers voldoende voorraden van essentiële persoonlijke medicatie meenemen, omdat die medicatie mogelijk niet beschikbaar is in Laos.

Vaccinaties
Neem ruim voor aanvang van je reis (3 maanden) contact op met je huisarts, GGD of thuisvaccinatie.nl om je te laten informeren over noodzakelijke vaccinaties. Het is belangrijk dit op tijd te doen om voldoende tijd te hebben voor een effectieve vaccinatie.

Eten en drinken
Al het water moet worden beschouwd als potentieel besmet. Water dat wordt gebruikt om te drinken, tanden te poetsen of ijs te maken, moet eerst gekookt of anderszins gesteriliseerd zijn. Melk is ongepasteuriseerd en moet worden gekookt. Melkpoeder of melk in blik is beschikbaar en wordt geadviseerd, maar zorg ervoor dat het wordt aangelengd met zuiver water. Vermijd zuivelproducten die mogelijk zijn gemaakt van niet-gekookte melk. Eet alleen goed gekookt vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Varkensvlees, salade en mayonaise kunnen een verhoogd risico met zich meebrengen. Groenten moeten worden gekookt en fruit moet worden geschild.

Andere risico’s
Vermijd zwemmen in zoet en stilstaand water (behalve goed gechloreerde zwembaden) omdat schistsomiasis en leptospirose aanwezig kan zijn. Laos kent hondsdolheid. Voor degenen met een hoog risico dient vaccinatie tegen rabiës voor aankomst te worden overwogen. Als je gebeten bent (apen, honden enz.), zoek dan onmiddellijk medisch advies.

Veiligheid

Laos is een relatief veilig land om te bezoeken. Over het algemeen raden we aan om je spullen nooit onbeheerd achter te laten en altijd oogcontact of een stevige grip op camera’s en schoudertassen te behouden. Waardevolle spullen kunnen beter worden opgeborgen in de kluis van de hotelkamer, indien beschikbaar, of bij de receptie. Vermijd bromfietsen ’s avonds laat. Zoek op het platteland altijd lokaal advies en wijk daar niet van af.