Reizen naar Laos

Hoe reis je naar Laos

Vliegen 
De nationale luchtvaartmaatschappij is Laos Airlines. Deze verzorgt vluchten op internationale routes van Vientiane naar Hanoi en Ho Chi Minh City (Vietnam), Bangkok en Chiang Mai (Thailand), Phnom Penh (Cambodja) en Kunming (China). Thai Airways International vanuit Bangkok; Vietnam Airlines uit Hanoi. Er zijn geen directe vluchten vanuit Europa naar Laos. Vluchten gaan voornamelijk via Bangkok, China of Cambodja.

Trein 
Er zijn geen spoorwegen in Laos, maar het Thaise spoorwegennetwerk strekt zich uit van Bangkok via Nakhon Ratchasima tot Nong Khai aan de grens tussen Laos en Thailand. Vandaar kun je met een veerboot en een brugverbinding, 19 km ten oosten van Vientiane, naar de Laotiaanse kant van de Mekong.

Over de weg
Het is mogelijk om Laos vanuit Thailand binnen te komen bij Nong Khai via de Friendship Bridge. Andere grensovergangen zijn onder meer Chiang Kong (Thailand) –Houei Xay (Laos) in het noorden, Mukdahan (Thailand) –Savannakhet (Laos), Chong Mek (tussen Pakse en Ubon Ratchathani), Nakorn Phanom (Thailand) –Tha Kek (Laos) en Jouay Kone (Thailand) –Xaingnabouri (Laos). Het is mogelijk om Laos over de weg vanuit Vietnam binnen te komen, hetzij bij Quangtri of bij de grenspost Lak Xao bij Vinh. Laos is ook vanuit China te bereiken, van Mengla in de provincie Yunnan tot Luang Nam Tha. Over land reizen naar Cambodja kan lastig zijn en Myanmar is vanwege veiligheidsrisico’s niet haalbaar. Intern is de wegverbinding tussen Vientiane en Luang Prabang in het noorden verbeterd.

Vertrekbelasting 
Bij vertrek uit Laos kan op het vliegveld een heffing worden opgelegd van USD $ 10 p/p. Kinderen onder de twee jaar en transitpassagiers zijn vrijgesteld.