Beste reistijd Mongolië

Weer en klimaat

Mongolië kent extreme weersomstandigheden. Met een gemiddelde hoogte van 1500 m en diep landinwaarts gelegen, ver van zeeën en oceanen kent het een uitgesproken steppeklimaat met warme droge zomers en ijskoude winters. Mongolië is een zeer zonnig land met gemiddeld meer dan 260 zondagen in het jaar. Regen valt er nauwelijks en 240 dagen in het jaar is het droog. Daarentegen zijn er subarctische winters. Tijdens de regenperiode van juli tot september kunnen er korte lichte buien vallen waardoor de steppes fris groen worden. Over de grote vlaktes is het vaak winderig. Wanneer de wind naar het noorden draait kan de temperatuur sterk dalen, om even zo snel weer te stijgen wanneer deze keert naar een andere windrichting.

De steppes zijn over het algemeen wat kil met een gemiddelde temperatuur van 10°C  in de zomer. In de winter kan het kwik dalen naar -50°C . Daarentegen kan het in de Gobi woestijn zomers boven de 40°C worden. Maar ook hier valt de temperatuur tot ver onder nul tot wel -30°C in de winter. Zoals gezegd, Mongolië is een land van extremen. De winters (oktober tot april) zijn lang en koud. Deze wordt gevolgd door een korte lente (april t/m mei/juni). De aangename dagtemperaturen worden afgewisseld met koele nachten. De natuur ontwaakt, maar er zijn nog weinig muggen. Wel kan er af en toe een stevige wind waaien. De zomer (juni tot September) is over het algemeen de aangenaamste periode.

Centraal Mongolië

Jan

Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov

Dec

Max. temp.

-16

-12 -3 8 17 23 28 26 16 7 -5

-14

Min. temp.

-28

-26 -17 -7 2 9 12 11 1 -7 -18

-25

Gem. regenval

2

2 3 7 13

40

67

55

22 7 4

3

Zonuren

6

7 9 7 7 9 9 8 8 7 6

5

Best reistijden

Beste reisperiode is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, doel van de reis en je mogelijkheden om flexibel te plannen. Over het algemeen geld voor Mongolië dat het aan te bevelen is om tussen begin juni tot half september af te reizen. De zomer is aangenaam warm. De weersomstandigheden zijn goed en er zijn voldoende overnachtingsgelegenheden (ger- en tentenkampen), met name op het platteland buiten Ulaanbaatar. Maar ook de lente en herfst zijn prima periodes om Mongolië te bezoeken. De wintermaanden raden we af, het kan extreem koud worden. Ga je voor de echte “off the beaten track” beleving dan is een speciale ‘winterreis’ mogelijk.