Eten en drinken

Mongoolse  keuken

Wat kun je voor eten verwachten in Mongolië? De Mongoolse keuken is eenvoudig en kent niet veel variatie. Rijst of aardappelen met gebraden geiten of schapenvlees al dan niet op de BBQ is het meest voorkomend. Ter afwisseling zijn er stoofpotten en met vlees gevulde broodjes. Groenten staan slechts beperkt op het menu. Bij de maaltijden wordt veelvuldig yoghurt geserveerd. Belangrijkste drank is thee. Maar ook wodka kom je overal tegen. Daarnaast zijn er enkele lokale specialiteiten, waaronder Airag. Airag is een ligt alcoholisch drankje van gefermenteerde melk. Niet iedereen houd er van maar moet je zeker een keer geprobeerd hebben.

Hygiëne

Met een beetje gezond verstand kun je vertrouwd genieten van het eten in Mongolië. Een hapje eten in een lokaal restaurant is geen probleem. De chauffeur/gids is altijd beschikbaar voor vragen en advies. Je kunt er zelf veel aan doen om je vakantie niet te laten bederven door een voedselvergiftiging. Drink alleen water uit de fles. Overal is mineraalwater in flesjes of frisdrank te krijgen. Tijdens de land-tour kun je er vanuit gaan dat de chauffeur zorgt voor drinkwater in de auto. Wees voorbereid en lees vooraf aandachtig onze tips over eten in het buitenland. Als je fruit koopt op de markt, neem dan iets met een schil (vb.sinaasappel enz.). Ander fruit altijd goed wassen met gezuiverd water. Lees meer over reizigersdiarree om goed voorbereid te zijn.

Enkele tips om voedselinfectie te voorkomen

Geniet van je vakantie en wees niet te bang om van de lokale lekkernijen te genieten. Tijdens reizen in verre landen gelden echter andere gewoontes en gebruiken. Wees hier op voorbereid en hou enkele regels in acht. Echter, zoals het gezegde leert ‘bij twijfel niet inhalen’. Hieronder enkele tips waar je rekening mee kunt houden.

  • Was handen goed na gebruik van het toilet, vóór je gaat eten.
  • Drink mineraalwater (met of zonder prik), thee of vruchtensap e.d. i.p.v. kraanwater.
  • Gebruik uitsluitend fabrieks-ijsblokjes (herkenbaar aan de vorm) of van gekookt water. Bij twijfel gewoon vragen!
  • Eet geen onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op.
  • Was groenten en fruit in schoon (gebotteld) water. Bent u daar niet zeker van, was ze dan in gekookt water. Fruit kun je beter zelf schillen.
  • Eet geen rauw (tartaar) of half rauw vlees of rauwe schelpdieren.
  • Vermijdt zoveel mogelijk rauwe sla wanneer je niet weet hoe deze gewassen is.
  • Wanneer je een lokale eettent of restaurant zoekt, let dan op of deze druk bezocht wordt door lokale mensen. Vraag anders de chauffeur/gids om advies.
  • Vermijd restaurants met westerse toeristen buffets.
  • Drink alleen gekookte melk.
  • Let er op dat het voedsel tegen vliegen is beschermd.
  • Bewaar etensresten in de koelkast, niet in een koeltas.
  • Gesteriliseerde producten b.v. in blik, pot of foliepak, die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar.
  • Vacuüm verpakt vlees of vleeswaar zijn niet houdbaar.
  • Personen die buikpijn en/of diarree hebben moeten extra hygiëne maatregelen nemen en hun handen vaak en goed wassen, zeker na het gebruik van het toilet.
  • Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel het af in zuiver water.
  • Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken.
  • Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon.