Festivals Mongolië

Festivals in Mongolië

Wanneer je enigszins flexibel bent in het plannen van je reis adviseren wij je zeker aan een festival in het reisprogramma op te nemen. Hieronder een opsomming van de grote festivals.

Plaats Festival
Ulaanbaatar Naadam festival (11 t/m 13 juli) 
Gobi woestijn Kamelen festival (maart) 
Bayan Ulgii (Olgii) Golden Eagle festival (september / oktober)
Bayan Ulgii (Olgii) Nauryz festival (21-22 maart)

Daar waar het mogelijk is houden wij rekening met de festivals en nemen dit mee in het reisschema voor je ‘Reis op Maat’.

Naadam festival

Naadam (spel of wedstrijd) is het nationale festival van Mongolië. Het kleurrijke Naadam festival wordt ook wel de olympische spelen van Mongolië genoemd. Hierin staan de drie nationale volkssporten; boogschieten, Mongools worstelen en paardenraces centraal. Iedereen is tijdens het festival vrij en in het hele land worden spelen georganiseerd met o.a. paardenrennen, boogschieten en Mongools worstelen.

Naadam festival Ulaanbaatar Mongolië | Mango Travel

Naadam festival Ulaanbaatar

De traditionele sporten hebben wortels die teruggaan naar de tijd van Dzjengis Khan die zijn leger hiermee fit hield voor de strijd. Het festival is daarom al eeuwen oud, maar herdenkt tegenwoordig vooral de revolutie van 1921 toen Mongolië zichzelf onafhankelijk verklaarde.

Naadam festival Ulaanbaatar

Wanneer je flexibel bent in je reisplanning is het aan te bevelen om rekening te houden met het zeer bijzondere Naadam festival in de eerste twee weken van juli. Het grootste van alle festivals is uiteraard in de hoofdstad Ulaanbaatar van 11 t/m 13 juli. Maar er is bijvoorbeeld ook het lokaal Naadam festival in Kharkhorin (Karakorum 6 t/m 7 juli)! Beide evenementen zijn te combineren in één reis. Laat het ons weten en we stellen de reis op maat je samen. Maar ook in de kleine steden en dorpjes in het binnenland van Mongolië wordt het Naadam gevierd waar de lokale helden zich kunnen bewijzen in de traditionele sporten. De spelen zijn hier kleinschaliger maar je hebt wel een hele authentieke beleving.

De nationale volkssporten; boogschieten, Mongools worstelen en paardenraces worden gezien als de drie belangrijkste ‘mannelijke’ vaardigheden in Mongolië. Echter tegenwoordig doen ook vrouwen mee aan het boogschieten en paardenrennen. Minder bekend is het ‘ankle bone shooting’. Dit is een soort van knikkerspel, schieten met geitenbotjes dat al eeuwenoud is. Na de toespraak van de president van Mongolië volgt de spectaculaire openingsceremonie van het festival in het stadion. De paardenraces vinden aan de rand van Ulaanbaatar net buiten de stad plaats.

Naadam festival worstelen Ulaanbaatar Mongolië

Mongools worstelen

Het festival is ook bijzonder interessant omdat naast de sporten vele activiteiten in de stad en om het stadium plaatsvinden. Er heerst een kermisachtige sfeer met parades, muziek, in traditionele klederdracht uitgedoste mensen en ontelbare standjes waar je kunt genieten van lokale lekkernijen en traditionele gerechten bereid op de BBQ. Een cultureel feest waar aan je ongedwongen deel kunt nemen. Ook de plek om bij één van de marktstalletjes een leuk souvenir te kopen als aandenken aan je Mongolië reis.

Tickets Naadam

Voor het bijwonen van de openingsceremonie en het worstelen in het stadion heb je tickets nodig. Het festival is bijzonder populair en wordt druk bezocht, tickets zijn snel uitverkocht. Het is daarom zaak vroegtijdig te boeken en tickets te reserveren.

Golden Eagle festival

Elk jaar bezoeken Kazakse jagers van heinde en verre het festival. Er worden diverse wedstrijden gehouden in de jacht met adelaars. Snelheid en behendigheid in de jacht spelen hier een belangrijke rol. Dit festival vindt elk jaar in oktober plaats in Bayan Ulgii en het Tolbo meer in het westen van de Mongolië.  Het Golden Eagle Festival in oktober is het belangrijkste festival en trekt vele toeristen en fotografen.

Eagle hunters Adelaars Mongolie | Mango Travel

Eagle Hunters

Er is een beperkte capaciteit voor binnenlandse vluchten en lokale accommodatie. Daarom raden we je aan om de tour zo vroeg mogelijk te boeken als je van plan bent deel te nemen aan het oktober Eagle Festival. In september worden twee kleinere Golden Eagle-festivals gehouden

Wat te zien tijdens het Golden Eagle Festival?

Het Golden Eagle Festival duurt twee dagen. Het begint met de openingsparade van 70 tot 80 adelaarsjagers in prachtige klederdracht die rijdend op hun paarden de adelaars met hun rechterarm vasthouden. Veel van de adelaarsjagers maken met hun adelaars te paard een verre reis om het festival bij te wonen.

Adelaar Mongolie | Mango Travel

Adelaar / Arend

Criteria Eagle Hunter strijd
  • De band tussen de adelaars en jagers.
  • De kleding van de Eagle Hunters.
  • De versieringen van de paarden.
  • Controle en behendigheid van de adelaar en het vermogen om door paarden gesleept aas vast te pakken.
  • De arenden die van een heuveltop zijn vrijgelaten, moeten de roep van hun trainers herkennen en op zijn arm gaan zitten.
Andere activiteiten Golden Eagle Festival
  • Kameel- en paardenrace.
  • Boogschieten.
  • Kyz Kuar (Vrouwen achtervolging spel).
  • Kykbar – Touwtrekken te paard met geitenhuiden.
  • Concert van de Kazachen.

Kamelenfestival

Het ‘Thousand Camel Festival’ wordt elk jaar in de Gobi-woestijn gehouden en vindt plaats in de eerste helft van maart. Kamelenraces en polowedstrijden, evenals uitvoeringen van traditionele Mongoolse muziek en dans, behoren tot de hoogtepunten van dit jaarlijkse evenement. Het winter festival wordt elk jaar georganiseerd door lokale herders en nomaden stammen.

Kamelentocht | Mango Travel

Bacterische kamelen

Na de openingsceremonie is er een kamelenparade. De kamelenberijders worden tijden de races, kamelenpolo en andere wedstrijden uitgedaagd hun kunnen te tonen. Er zijn vele kleine kraampjes met handwerk en kamelenwol producten. Dit is dé gelegenheid voor het kopen van een souvenir.

Het festival is ter eer van het met uitsterven bedreigde Bactrische kameel en de rol die deze speelt in het leven van de Gobi nomaden. Geniet van het prachtige landschap van de Gobi-woestijn met zijn torenhoge duinen, glaciale canyons en rode zandstenen kliffen. Dit is het land van de Bactrische kameel en het is de beste tijd om ze in al hun donzige winterpracht te zien wanneer hun jassen het dikst zijn.

Nauryz festival

Nauryz is een nieuwjaarsfeest voor de Mongoolse Kazakken, van wie velen in de provincie Bayan Ulgii wonen. Kazakken noemen de maand maart ‘Nauryz’. Dit is de tijd van hernieuwd leven die komt met de lente. De niet-religieuze vieringen van Nauryz vinden plaats op 21-22 maart, de dag van de lente-equinox.

Mensen geloven dat hoe genereuzer de viering van Nauryz is, hoe gelukkiger het jaar wordt. Een tijd om rivaliteit, ruzies bij te leggen en schulden te betalen om vervolgens alle vaten in huis te vullen met melk, airan (yoghurt), graan en bronwater om in de hoop het komende jaar een goede opbrengst, fortuin en veel regen te krijgen.