Geldzaken

Mongoolse Tugrik

Tögrök munteenheid Mongolië | Mango Travel

Mongoolse Tugrik / Tögrög

De nationale munteenheid in Mongolië is de Tugrik / Tögrög (MNT)’. Voor 1 euro krijg je ongeveer 3.400 Tugkrik. Check actuele koers. Er zijn munten van 20, 50, 100 en 200 Tugrik. Papiergeld is er in 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 5000, 10.000 en 20.000 tugrik. Bij aankomst in Ulaanbaatar kun je geld pinnen. Neem voldoende geld op voor de reis buiten de hoofdstad. De mogelijkheden om op het platteland geld op te nemen zijn zeer beperkt. Maar neem ook niet te veel op, de belangrijkste kosten voor je reis zijn grotendeels al meegenomen in de reissom. Vraag anders de gids ter plekke voor advies.

Uitgaven in het land

Veel gestelde vraag bij het boeken van een reis is, “wat zijn de eventueel bijkomende kosten tijdens de reis?”. Het antwoord hierop is voor ons heel lastig te geven en hangt voornamelijk af van je eigen uitgavenpatroon. Voor informatie over de kosten van het dagelijks levensonderhoud zie website Cost of living in Mongolia. Hier vind je veel informatie over prijzen van maaltijden, water, drank, fruit enz. Het is verstandig om altijd wat contant geld (Euro’s of Dollars) in kleine coupures bij je te hebben. De biljetten moeten dan wel van goede kwaliteit, niet gevouwen of gescheurd zijn.

Pinnen – ATM’s

In Ulaanbaatar zijn geldautomaten (ATM’s) waar je met de meeste Nederlandse en Belgische bank- en creditkaarten terecht kunt. Zoek een geldautomaten Maestro die accepteert voor gebruik van je bank-/ pinpas. Heb je twee rekeningen in Nederland bij verschillende banken, neem dan van beide een pinpas mee. Dit kan van pas komen wanneer bv. je Rabo-pas niet wordt geaccepteerd en die van een andere bank wel. Probeer anders een andere geldautomaat. Over het algemeen levert dit geen problemen op.  Wanneer naar meer afgelegen gebieden reist is het verstandig contant geld in kleine coupures mee te nemen.
LET OP:     Zorg er voor dat je bankpas (Pinpas) voor vertrek is vrijgesteld voor gebruik in Mongolië (Azië).

Credit / Debit Cards

De belangrijke creditcards worden geaccepteerd in de betere hotels en restaurants. Bij geldautomaten kun je ook met een creditcard geld opnemen. Zoek hiervoor geldautomaten die MasterCard of VISA-kaarten accepteren. Vanwege de relatief hoge kosten adviseren wij echter altijd met een betaalpas (Pinpas) geld op te nemen en niet met een creditcard. Zie voor meer details de websites: Eurocard en Visa.

Valutabeperkingen

De import en export van vreemde valuta zijn regels gesteld. Bedragen hoger dan USD 2.000 moeten worden aangegeven. Dit kan wijzigen, check daarvoor het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Fooien & Tips

Het is in Mongolië ongebruikelijk om bedienden en obers een fooi of tip te geven. Ben je heel tevreden over een dienst dan kun je uiteraard een kleine tip geven. Onze gidsen en chauffeurs krijgen een heel behoorlijk basissalaris. Een fooi wordt wel gewaardeerd. Maar wees terughoudend om geen verwachtingen te wekken. Als richtlijn van onze agent geldt 5 tot 10 euro per dag voor de chauffeur en/of gids. Ons advies is om dit alleen te geven wanneer je bijzonder tevreden bent over de service.