Bestemmingen en Highlights

TOP 10 MOOISTE BESTEMMINGEN MONGOLIË

Mongolië is een fantastisch land voor natuur en outdoor liefhebbers. Maar ook voor hen die geïnteresseerd zijn in cultuur en historie. Om een klein overzicht te geven van de mooiste bestemmingen hebben wij een lijst gemaakt van de top 10 bestemmingen in Mongolië. Eigenlijk zijn er 11 topbestemmingen, maar hoe je ook naar Mongolië reist, Ulaanbaatar kun je niet missen.

      Ulaanbaatar

1. Gorkhi – Terelj Park 6. Orkhon Valley (Centraal Mongolië)
2. Khustain (Hustai) NP 7. Karakorum / Kharkhorin (Centraal Mongolië)
3. Baga Gazriin Chuluu 8. Terkhiin Tsagaan Nuur
4. Amarbayasgalant 9. Khövsgöl Nuur (Noord Mongolië)
5. Gobi woestijn (Zuid Mongolië) 10. Altai Tavan Bogd (West Mongolië)
blank

Top bestemmingen in Mongolië. Voor Google Maps klik op de kaart

 

Ulaanbaatar

Hoe je ook naar Mongolië reist, Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië kun je niet missen. Hier wonen bijna de helft van de bevolking van het land. Gelegen in de ‘Valley of the Golden Cradle’, op het punt waar de Selbe en Tuul Rivers samenkomen, is de stad een vreemde maar bedwelmende mix van stedelijke en nomadische levensstijlen. Ulaanbaatar is een grote en moderne stad met veel gebouwen uit het Sovjettijdperk. Daar staat tegenover dat in de buitenwijken veel inwoners nog in de traditionele yurt / ger-tent wonen. Het contrast kan haast niet groter zijn. Een opwindende stad met een dat met zijn Bohemien sfeer een schokkende yang toevoegt aan de nomadische yin van Mongolië, met zijn jazz-, comedyclubs, restaurants en modewinkels.

Sukhbaatar plein Ulaanbaatar Mongolië | Mango Travel

Sukhbaatar plein Ulaanbaatar

De stad kreeg zijn huidige naam tijdens de socialistische revolutie en betekent Rode Held. Hier en daar vind je nog enkele betoverende oude kloosters als het Choijin Lama en Gandantegchinlen. Qua musea en kunstgalerijen, is Ulaanbaatar echt gezegend. Het is de moeite waard om er een ​​paar dagen door te brengen. Er zijn uitgebreide collecties aan historische artefacten. Het Bogd Khan Winterpaleis en de Mongolia National Modern Art Gallery zijn een bezoek meer dan de moeite waard.

Naadam festival Ulaanbaatar

Naadam (spel of wedstrijd) is het nationale festival van Mongolië. Het kleurrijke Naadam festival wordt ook wel de olympische spelen van Mongolië genoemd. Hierin staan de drie nationale volkssporten; boogschieten, Mongools worstelen en paardenraces centraal. Iedereen is tijdens het festival vrij en in het hele land worden spelen georganiseerd met o.a. paardenrennen, boogschieten en Mongools worstelen. Wanneer je flexibel bent in je reisplanning is het aan te bevelen om rekening te houden met het zeer bijzondere Naadam festival in de eerste twee weken van juli. Het grootste van alle festivals is uiteraard in de hoofdstad Ulaanbaatar van 11 t/m 13 juli.

Naadam festival Ulaanbaatar Mongolië | Mango Travel

Naadam festival Ulaanbaatar

Het festival is ook bijzonder interessant omdat naast de sporten vele activiteiten in de stad en om het stadium plaatsvinden. Er heerst een kermisachtige sfeer met parades, muziek, in traditionele klederdracht uitgedoste mensen en ontelbare standjes waar je kunt genieten van lokale lekkernijen en traditionele gerechten bereid op de BBQ. Een cultureel feest waar aan je ongedwongen deel kunt nemen. Ook de plek om bij één van de marktstalletjes een leuk souvenir te kopen als aandenken aan je Mongolië reis.

1.  Gorkhi – Terelj Park

Het Terelj NP wordt beschouwd als een van de mooiste en boeiendste plaatsen om te bezoeken wanneer je Mongolië en Ulaanbaatar bezoekt. Dit populaire nationale park ligt 55 km ten noordoosten van Ulaanbaatar en wordt gekenmerkt door een schilderachtig berglandschap.

Wandelen Gorkhi Terelj Park Mongolië | Mango Travel

Wandelen in Terelj Park

Wanneer je van avontuurlijke activiteiten houdt, zoals wandelen, raften, kameel- of paardrijden en een bezoek aan een nomadenfamilie wilt brengen met een verblijf in een traditionele Ger-tent, dan is dit de plek.

Gorkhi Terelj Park Mongolië | Mango Travel

Terelj Park

2. Khustain (Hustai) Nationaal Park

Het fraaie Khustain (Hustai) Nationaal Park staat vooral bekend om zijn laatste in het wild levende przewalskipaarden ter wereld. Hustai National Park is een landschap van droge steppe, bossen en glooiende hellingen, gelegen op slechts 2-3 uur rijden ten westen van Ulaanbaatar. Hustai is de thuisbasis van de laatst overgebleven populatie wilde paarden van Mongolië (ter wereld), het zeldzame en ernstig bedreigde Przewalskipaard (Takhi in het Mongools).

Nomadenleven Terelj Park Mongolië | Mango Travel

Nomadenleven

In 1992 werd het Przwalskipaard met succes vanuit Nederland opnieuw in het reservaat werd geïntroduceerd nadat het in het wild was uitgestorven. Het fokprogramma is zeer succesvol waardoor er nu meer dan 250 paarden zijn. Wandelingen door de ongerepte wildernis bieden hier mogelijkheden om de prachtige wilde paarden en andere dieren in het wild te zien, evenals grote vogels zoals valken en adelaars.

Hier kun je een traditionele Mongoolse Khorkhog BBQ bij een lokale nomadenfamilie nemen en één van de grootste prehistorische stone-men in Mongolië bezoeken. Verder zijn er enkele bijzondere Turkse grafstenen die hier al vijf tot achthonderd jaar staan. De stenen werden geplaatst door de Göktürken en zijn overdadig versierd met inscripties en tekeningen. Verder vind je hier het Uvgun Khiid klooster (Old man Monastery)

3.  Amarbayasgalant

Het Amarbayasgalant klooster is het spirituele middelpunt van Mongolië. Qua belang is het Amarbayasgalant klooster voor Mongolië vergelijkbaar met de Angkor Wat de tempels in Cambodja. Letterlijk vertaald betekend Amarbayasgalant zoiets als het ‘Klooster van het rustige geluk’. Heden ten dage wonen er nog zo’n 30 monniken die er elke dag een ceremonie houden.

De dag begint voor de monniken met het ritmisch reciteren van oude boeddhistische teksten, het zogenoemde chanten. Het klooster werd tussen 1727 en 1779 in Chinese stijl gebouwd en heeft veel overeenkomsten met de Lama Temple in Beijng. Door de verwoestingen tijdens het Russisch communistische bewind onder Stalin zijn grote delen van het complex verwoest. Oorspronkelijk omvatte het 40 tempels waar meer dan 2000 monniken woonden. Velen van hen zijn geëxecuteerd, belangrijke manuscripten en standbeelden werden geroofd, maar de tempel bleef grotendeels ongeschonden.

4.  Baga Gazriin Chuluu

Wanneer je vanaf Ulaanbaatar zo’n 200 km naar het zuiden rijdt kom je in het prachtige Baga Gazrin Chuluu. Het is een enorme granieten formatie in het midden van de Mongoolse vlakte. Een van de highlights is het Delgeriin Chior klooster, gelegen in een leuk, klein beschermd dal tussen enorme eindeloze opgestapelde granieten rotsachtige heuvels alsof ze er zijn neergezet. De omgeving is een waar paradijs voor natuurliefhebbers.

blank

Baga Gazriin Chuluu

Bij Baga Gazriin Chuluu vind je o.a. marmotten, wilde kameel, vossen, wolven, gazelles, en Gobi-beren. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen en proberen een Mongoolse buizerd, slangenarend, havik, condor, monniksgier of adelaar te spotten. Verder zijn er groeien er bloemen, planten en kruiden die vooral in mei en juni exotische vlinders aantrekken. Kortom een heerlijke omgeving om van de natuur en het landschap te genieten. Daarnaast zijn er verschillende bezienswaardigheden. Enkele interessante spots zijn:

  • De Mur Lama cave, wat overigens geen grot maar een verborgen ruimte tussen de bergen is. Hier vind je nog gedeeltelijk de ruines van een oud klooster uit de 14e tot 16e
  • Met een beetje geluk vind je oude muurteksten uit de tijd van Dzjengis Khan welke door monniken die er mediteerden zijn ingegraveerd.
  • Nog ouder zijn de tombes uit de Hunnu dynastie, daterend uit 300 jaar voor en 200 jaar na Christus.
  • Er is een kleine bron in de rotsen van Baga Gazriin Chuluu, die bekend staat om zijn genezende kracht voor de ogen. Probeer het eens zoals de lokale bevolking het doet en druppel wat magisch water in je ogen.

5.  Gobi woestijn

Het harde en meedogenloze klimaat van de eindeloze Gobi-woestijn is zeker niet voor angsthazen; dat is tegelijk wat het gebied zo opwindend maakt om te ontdekken. Met oneindige duinen, bizarre rotsformaties en verlaten woestenij die zich voor eindeloos ver voor je uitstrekt, is de Gobi woestijn het avontuur van je leven. In dit vreemde maar verleidelijke landschap zijn een schat aan verbazingwekkende natuurlijke bezienswaardigheden, met ruige kliffen, diepe canyons en spelonkachtige grotten te vinden, naast pittoreske woestijnoases en zoutwaterrivieren.
De belangrijkste attracties zijn de ongelooflijke zingende zandduinen van Khongor en het prachtige landschap van Yolyn Am en Dungeneegyn.

Zandduinen Gobi woestijn Mongolië | Mango Travel

Gobi woestijn

De Gobi-woestijn strekt zich uit over Mongolië en China. Het is van zuidwest naar noordoost meer dan 1.610 km en 800 km van noord naar zuid. Het beslaat in totaal 1.295.000 km2 landoppervlak. Hiermee behoort het tot de  vijf grootste woestijnen ter wereld is het de grootste van Azië. Grote delen van de Gobi is niet zanderig maar is bedekt met kale rotsen. De Gobi is een koude woestijn, met wintersneeuw in de duinen tijdens de wintermaanden. Behalve dat het vrij ver noordwaarts ligt, bevindt het zich ook op een plateau dat ongeveer 910-1.520 meter boven de zeespiegel ligt, wat bijdraagt ​​aan de lage temperaturen. Gemiddelde valt er 194 millimeter regen per jaar. Daarnaast wordt er in de winter vanuit de Siberische steppen sneeuw de Gobi ingeblazen. Deze wind zorgt ervoor dat de Gobi extreme temperaturen bereikt van -40 ° C in de winter tot + 50 ° C in de zomer.

Kamelen in Gobi woestijn Mongolië | Mango Travel

Bacterische kamelen in Gobi woestijn

Kamelenfestival

Elk jaar wordt in de Gobi-woestijn Het ‘Thousand Camel Festival’ gehouden en vindt plaats in de eerste helft van maart. Kamelenraces en polowedstrijden, evenals uitvoeringen van traditionele Mongoolse muziek en dans, behoren tot de hoogtepunten van dit jaarlijkse evenement. Het winter festival wordt elk jaar georganiseerd door lokale herders en nomaden stammen.

Na de openingsceremonie is er een kamelenparade. De kamelenberijders worden tijden de races, kamelenpolo en andere wedstrijden uitgedaagd hun kunnen te tonen. Er zijn vele kleine kraampjes met handwerk en kamelenwol producten. Dit is dé gelegenheid voor het kopen van een souvenir. Het festival is ter eer van het met uitsterven bedreigde Bactrische kameel en de rol die deze speelt in het leven van de Gobi nomaden. Geniet van het prachtige landschap van de Gobi-woestijn met zijn torenhoge duinen, glaciale canyons en rode zandstenen kliffen. Dit is het land van de Bactrische kameel en het is de beste tijd om ze in al hun donzige winterpracht te zien wanneer hun jassen het dikst zijn.

6.  Orkhon Valley

De Orkhon-vallei staat op de cultureel werelderfgoed van de UNESCO vanwege de vondsten, van oude menselijke gebruiksvoorwerpen uit het begin van de 6e eeuw en zelfs daarvoor. Het grote Mongoolse rijk breide zijn invloed vanuit de hoofdstad Karakorum in de 12e tot de 13e eeuw tot hier uit. De nomadische levensstijl is hier nog steeds aanwezig.

Orkhon waterval Mongolië | Mango Travel

Orkhon waterval

Hier krijg je een inkijkje in het historische nomaden bestaan. In het quartaire tijdperk (2.5 miljoen jaar geleden) was er een vulkaanuitbarsting dichtbij de Tsagaan Azarga of “Witte Hengstrivier”. De lava stroomde door de Orkhon-vallei en vormde de 10 meter dikke laag basaltblokken. De Orkhon-rivier heeft in de loop van de eeuwen door zijn stroom de kloof gevormd. Aan het begin van deze kloof ligt de 20 meter hoge, 10 meter brede waterval. Als je een beetje avontuurlijk bent kun je de kloof afdalen en aan de voet van de waterval zwemmen.

In dit gebied bevindt zich ook de Tovkon Khiid (klooster). Het Tovkon Khiid staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het klooster is gesticht door de grote 17e eeuwse Mongoolse religieuze leider Zanazabar. Voor Mongolen is het een belangrijk pelgrimsoord. Het bouwwerk is tegen de rotsen gebouwd en verbonden met natuurlijke grotten. Vanaf hier heb je een prachtig overzicht over de bossen in de Orkhon vallei.

7.  Karakorum (Kharkhorin)

Karakorum is de locatie van de 13e-eeuwse hoofdstad van het Mongoolse rijk, gesticht door Dzjengis Khan. Het Erdene Zuu is hier de absolute top attractie. Het klooster is het enige overblijfsel van wat ooit een enorm klooster was met 100 tempels en ongeveer 1.000 lama’s die daar woonden. Slechts drie van de voormalige tempels zijn overgebleven; de Dalai Lama, de Zuu van Boeddha en de Lavrin-tempel. Het klooster Erdene Zuu complex wordt omringd door enorme 400 m x 400 m muren met 108 stupa’s.

Erdene Zuu klooster Karakorum of Kharkhorin in Mongolië | Mango Travel

Erdene Zuu klooster

De start van de bouw van Karakorum begon in 1220 op de ruïnes van de steden Turug en Uigur in de Orkhon-vallei. Het werd 15 jaar later voltooid tijdens het bewind van Ugedei Khaan. De stad was een zeer kosmopolitische, religieuze en tolerante plaats. De zilveren boom, onderdeel van het paleis van Möngke Khan, is het symbool van Karakorum geworden. De grootste welvaart van de stad was van 1220 tot 1260. Karakorum was in deze periode de grote hoofdstad van het Mongoolse Euro-Aziatische rijk. Het was het centrum van politieke, economische, culturele en religieuze macht. Tussen 1260 en 1380 verloor Grote Mongoolse rijk een belangrijk deel van zijn invloed en werd Karakorum de hoofdstad van Mongolië. Toen Khubilai Khaan de troon van het Mongoolse rijk in 1260 opeiste, verhuisde hij zijn hoofdstad naar het huidige Beijing. Karakorum werd tijdens de Yuan-dynastie gereduceerd tot een administratieve provinciaal centrum.

In 1368 stortte de regering van de Mongoolse Yuan-dynastie in en het centrum van de Mongoolse regering werd verplaatst naar het thuisland. Het gaf Karakorum een ​​kans om opnieuw te bloeien. In 1388 namen Ming-troepen de stad in en verwoesten het. Vandaag de dag is er niets meer over van deze legendarische stad. Na een bezoek van de 3e Dalai Lama in 1580 werd één oude tempel in Karakorum gereconstrueerd. De tempel in Takhai-ruïnes die in 1588 volgens de aanbeveling van de Dalai Lama werd herbouwd.

Naadam festival

Niet alleen in Ulaanbaatar maar in veel kleine steden en dorpjes in het binnenland van Mongolië wordt het Naadam gevierd waar de lokale helden zich kunnen bewijzen in de traditionele sporten. De spelen zijn hier kleinschaliger maar je hebt wel een hele authentieke beleving. Het Naadam festival in Kharkhorin (Karakorum) vindt plaats op 6 t/m 7 juli en is goed te combineren met het Naadam festival in Ulaanbaatar dat een weekje later plaats is.

Paardenrace Naadam festival Mongolië | Mango Travel

Paardenrace Naadam festival

8.  Terkhiin Tsagaan Nuur

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Mongolië is het 773 vierkante kilometer grote Khorgo-Terkhiin Tsagaan Nuur National Park. Het uitgestrekte, Terkhiin Tsagaan Nuur (Great White Lake) glinstert tegen een dramatische vulkaanachtergrond en is maar liefst 20 km lang en 16 km breed. Het meer is het gevolg van vulkaan uitbarstingen en lava stromen.

Terkhiin Tsagaan white lake Mongolië | Mango Travel

White Lake

De nabijgelegen oude vulkaan is aan de noordzijde geheel begroeid met Siberische lariks en heeft een kratermond met een doorsnede van maar liefst 200 meter. De vulkaan staat tussen met pijnbomen begroeide lavavelden en de vulkaan krater kan gemakkelijk worden beklommen voor een prachtig uitzicht. Het is een heerlijke plek om te ontspannen met verblijf aan het meer. Je kunt er zwemmen, kanoën, vissen en wandelen. Mocht je een liefhebber van paardrijden zijn dan is dit mogelijk. Ter plekke kan een paardrijtocht worden geboekt.

9.  Khövsgöl Nuur

Het Khövsgöl meer ligt te midden van het gelijknamige gebergte. Het grenst aan de Siberische Taiga met uitgestrekte naaldbossen en wordt bewoond door de traditionele rendierherders. De regio is vooral ook bekend vanwege zijn rendiernomaden die in tipi’s op de taiga leven. Naast rendieren vind je in dit gebied bruine beren, wolven, elanden en sneeuwluipaarden. De rendieren worden door de Tsaatanen gebruikt om te melken en daar yoghurt en kaas van te maken.

Rendierherder Khövsgöl Nuur Lake Mongolië | Mango Travel

Rendierherder Khövsgöl

In tegenstelling tot andere volkeren gebruiken ze de rendieren niet voor de slacht omdat het voor hun heilige dieren zijn. Daarentegen zijn de rendieren een belangrijk vervoermiddel voor de Tsaatanen als rijdier en om de sledes te trekken in hun zoektocht naar vers mos dat als voer dient.

Met een beetje geluk ontmoet je een sjamaan of kun je hem bezoeken. Officieel is het land Boeddhistisch maar het sjamanisme is in Mongolië wijdverspreid. Sjamanen worden ook wel mensen van de hemel genoemd en worden gezien als de schakel tussen het leven op aarde en de geesten van de voorouders in de hemel. Voor de Tsaatanen is het sjamanisme belangrijk in het dagelijks leven, ook vanwege zijn verwevenheid met de natuur. Hun overtuiging is dat alles om je heen, zowel mensen als planten en dieren, maar ook rotsen en stenen een ziel hebben. Je wordt dan ook geacht hier het nodige respect voor te tonen. Overal in het land vind je dan ook zogenoemde ovoo’s, een hoop stenen met daar bovenop een paal waar een blauwe gebedslap hangt. De ovoo’s markeren een plek waar volgens de sjamanistische overtuiging de geesten van de voorouders aanwezig zijn. Kom je er een tegen dan begroet je de geesten met een klein offer in de vorm van een beetje melk, water, geld of een slok wodka.

Het meer is met een oppervlakte van 130 bij 40 kilometer het op één na grootste zoetwatermeer van Centraal Azië. Daarnaast is het, het diepste en zoetste meer ter wereld. Men beweerd dat zich hier 2% van alle zoetwater op aarde bevind. Onder en boven water bevinden zich vele grotten waar in enkelen oude rotsschilderingen bevinden. Het meer wordt gevoed door de Egiin Gol rivier vanuit het Baikal meer in Siberië en bijna honderd andere riviertjes vanuit de omringende bergen.

10. Altai Tavan Bogd 

Altai Tavan Bogd National Park beslaat een enorm uitgestrekt gebied dat alles omvat, van het Tavan Bogd-massief tot de glinsterende meren van Dayan, Khoton en Khurgan. Een absolute aanrader voor zowel natuurliefhebbers als outdoor liefhebbers. Gelegen in de westelijke hoek van het land, herbergt het nationale park enkele van de meest spectaculaire landschappen in Mongolië. De torenhoge Tavan Bogd-bergen doemen op boven de drie grote zoetwatermeren die er tussen liggen.

Eagle hunters (adelaarjagers) Mongolië | Mango Travel

Eagle Hunters

Door de afgelegen ligging heerst er een zeer ongerept en ongerept gevoel over de plek, met veel prachtige fauna en flora om te ontdekken. Misschien heb je het geluk om steenbokken, bruine beren en grijze wolven te zien, met majestueuze steenarenden die boven je hoofd vliegen. Naast de vele prachtige landschappen die zich perfect lenen voor wandelen, rotsklimmen, raften op de rivier en skiën, is het park ook een fantastische plek om naar toe te gaan als je een meer begrip en inzicht zoekt voor het nomadenleven. Er zijn veel Kazachse en Tuvan gezinnen die je kunt bezoeken en waar je kunt verblijven.

Golden Eagle festival
Adelaar Mongolie | Mango Travel

Adelaar / Arend

Elk jaar bezoeken Kazakse jagers van heinde en verre het festival. Er worden diverse wedstrijden gehouden in de jacht met adelaars. Snelheid en behendigheid in de jacht spelen hier een belangrijke rol. Dit festival vindt elk jaar in oktober plaats in Bayan Ulgii en het Tolbo meer in het westen van de Mongolië.  Het Golden Eagle Festival vindt plaats in oktober en is het belangrijkste festival en trekt vele toeristen en fotografen. 

 

Nauryz festival

Nauryz is een nieuwjaarsfeest voor de Mongoolse Kazakken, van wie velen in de provincie Bayan Ulgii wonen. Kazakken noemen de maand maart ‘Nauryz’. Dit is de tijd van hernieuwd leven die komt met de lente. De niet-religieuze vieringen van Nauryz vinden plaats op 21-22 maart, de dag van de lente-equinox.

Mensen geloven dat hoe genereuzer de viering van Nauryz is, hoe gelukkiger het jaar wordt. Een tijd om rivaliteit, ruzies bij te leggen en schulden te betalen om vervolgens alle vaten in huis te vullen met melk, airan (yoghurt), graan en bronwater om in de hoop het komende jaar een goede opbrengst, fortuin en veel regen te krijgen.