Introductie Nepal

Het land van de Pauw

De Peacock c.q. de Pauw is het nationale symbool van Nepal. Een trots land ingeklemd tussen India en China (Tibet), omgeven met veel mystiek en hooggebergte. Bij aankomst met het vliegtuig zie je vanuit de lucht al de imponerende bergpieken van de Himalaya. Wanneer je uitstapt uit op het vliegveld van Kathmandu ben je ook letterlijk in een andere wereld. De hectiek en de wijze waarop de Nepalees probeert te (over-) leven grijpt je, evenals de rijke geschiedenis, het uitbundige cultureel erfgoed en de spirituele levenswijze. Nepal is de enige officiële Hindoe-staat ter wereld. Dat zie je terug in de vele tempels die je overal tegenkomt. Een bezoek aan dit land laat een onuitwisbare indruk achter.

Bevolking

Er wonen ongeveer 27 miljoen mensen in Nepal, waarvan 1 miljoen in de hoofdstad Kathmandu. De meeste Nepalesen wonen in de Kathmandu vallei en het vruchtbare Terai. Een belangrijk deel van Nepal bestaat uit hooggebergte waar je slechts af en toe een dorpje vindt. Grofweg zijn eer drie hoofdgroepen. Allereerst de Sherpa’s, van oorsprong afkomstig uit Tibet, de Indo ariërs en de Tibet-Brimanen. Verder zijn er nog zo’n 35 kasten/etnische groeperingen.

Eten en drinken

De Nepalese keuken is redelijk gevarieerd met invloeden uit India, China en Tibet. Het nationale gerecht is Dal Bhat, een soort van linzensoep. Daarnaast is Tarkari, gebakken groente, een gerecht dat veel gegeten wordt. Deze gerechten worden vaak geserveerd met rijst of aardappelen. Met name in Kathmandu en Pokhara heb je vele restaurants met een internationale keuken waar je gevarieerd en zeer betaalbaar kunt eten. De nationale drank van Nepal is thee, dat overal en altijd wordt gedronken. Hou je van wat sterker spul, dan kun je Raksi proeven. Een drankje dat uit tarwe gestookt wordt.

Taal

De officiële taal is Nepali, maar daarnaast zijn er nog honderden lokale talen en dialecten. In de grotere steden en toeristische gebieden kun je met Engels redelijk terecht, maar de beheersing van de Engelse taal is beperkt. Als iemand geen Engels spreekt kom je met handen en voeten een behoorlijk eind.

Vervoer in Nepal

Vrijwel alle vervoer in Nepal gaat over de weg. Bussen is één van de meest gebruikte vormen van vervoer in Nepal. Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat er net zoveel bussen als inwoners in Nepal zijn. Vervoer per lokale bus in het donker wordt afgeraden.

In de stad Taxi, fiets (mountainbike) huren, auto met chauffeur, riksja
Lokaal Bus, auto met chauffeur, taxi
Lange afstanden Bus of binnenlandse vlucht
Landelijk gebied Lopen, paarden, buffelkarren, olifanten, yaks, ezelskaravanen,

Cultuur

Het Hindoeïsme is de belangrijkste religie in Nepal. Tot 2008 was het zelfs het enige Hindoekoninkrijk ter wereld. Het religieuze leven is een integraal onderdeel van het dagelijks leven met als gevolg dat er bijna elke dag wel ergens in Nepal een feestdag is ter ere van een heilige, een god of een profeet. Daarnaast zijn er vele Hindoe feesten die op wisselende tijden per jaar gehouden worden. Een echt overzicht is hier niet van te geven. Ter plekke kun je vragen wanneer er een evenement of festival is welke je misschien bij kunt wonen. Hieronder een aantal van de belangrijkste feestdagen. De zaterdag in Nepal, is wat de zondag voor ons is. Het is de nationale vrije dag waarop banken en winkels gesloten zijn.

Feestdagen

Feestdagen

National Unity Day
Martyr’s Dag
Shivaratri (ter ere van Shiva) in februari
Rashtriya Prajatantra Divas (Dag van de Democratie)
Heilige feest, Ram Nawami in maart
Dag van de Nepalese vrouw
Nieuwjaarsdag
Rakshya Bandhan
Gai Jatra
Teej (alleen voor vrouwen)
Krshna Asthami (verjaardag van Hare Krishna) in september
Dasain (1 week) in september/oktober
Feest van het licht (3 dagen) in oktober/november
Dag van de Constitutie

Geografie

Een van de meest boeiende zaken in Nepal is het afwisselende landschap. Er is geen land ter wereld van vergelijkbare grote dat zo veel uitersten in verschillende landschappen kunt dan Nepal. Aan de noordzijde de bergtoppen met 7 van de 8 bergen ter wereld boven de 8000 meter, met als meest bekende natuurlijk de Mount Everest. Aan de zuidzijde, grenzend aan India ligt het Terai gebied. Een uitgestrekte savanne landschap waar de temperaturen op kunnen lopen tot ver in de 30 graden. Daar tussen, in centraal Nepal, ligt een uitgestrekt heuvellandschap met de grote steden, dorpjes, groene valleien. Een gebied dat zich uitstekend leent voor een wandeling als je een trekking door het hooggebergte te zwaar vindt.

Wist je dat ….

vlag_nepal_mango_travel

Vlag van Nepal

  • Nepal het geboorteland is van de Boeddha?
  • Men in Nepal leeft volgens een maankalender?
  • De helft van de Nepalees bevolking leeft van 1 dollar per dag?
  • Nepal het enigste land ter wereld is met een niet-rechthoekige vlag?
  • 8% van de wereldwijde vogelsoorten is te vinden in Nepal?
  • 8 van de 10 hoogste bergen te vinden zijn in Nepal?