Veiligheid en vervoer

Met een gerust hart op vakantie

Nepal is een veilig land en de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Net als in Europa of andere landen is het altijd raadzaam extra oplettend te zijn. Neem altijd de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen. Besef dat je paspoort, bankpas en creditcard de belangrijkste reisdocumenten zijn en hou deze altijd goed in de gaten. Geef een creditcard of bankpas niet uit handen en neem een (geplastificeerde) copy van je paspoort mee. Bij de door ons georganiseerde excursies en tours zijn we altijd extra oplettend ten aanzien van de veiligheid. Heb je tijdens de reis mogelijk vragen of opmerkingen, je kunt altijd bij de gids of onze lokale reisagent terecht. Nepal is een politiek stabiel land. De economie van het land is beperkt en veel Nepalezen moeten van enkele euro’s per dag rondkomen. Wees je hier goed van bewust. Een euro is voor hen heel veel geld.

Bedelen

Zoals in veel ontwikkelingslanden, kom je in Nepal bedelende mensen tegen. Dit kan soms zeer aangrijpend of zelfs schokkend zijn, wees daarop voorbereid. Hoe groot de verleiding ook is, wij adviseren dit bedelen niet te belonen. Het houdt het bedelen in stand. Kinderen worden zelfs van school weggehouden. Wil je toch helpen? Wij werken in Nepal nauw samen met organisaties die werken aan het verbeteren van de gezondheidszorg, het onderwijs en de leefomstandigheden in het land en kunnen je adviseren. Mocht je dan toch wat mee willen nemen voor bijvoorbeeld de kinderen van je Homestay familie. Neem dan een paar pennen, kleurpotloden of ballonnen mee.

Vervoer

Nepal kent geen trein, scheepvaart of metro. Bijna alle vervoer gaat over de weg. Bussen is één van de meest gebruikte vormen van vervoer in Nepal. Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat er net zoveel bussen als inwoners in Nepal zijn. Vervoer per lokale bus in het donker wordt afgeraden. De wegen zijn niet wat wij gewend zijn. In sommige gebieden zijn de straten onverhard en ontbreken elementaire veiligheidsmaatregelen zoals wij die kennen. De voertuigen op de weg hebben geen APK en dat kun je zien. Ook met de verkeersregels worden “anders” geïnterpreteerd. Wij zijn ons zeer bewust dat jou veiligheid altijd voorop staat. Tijdens onze tours en excursies houden wij hier rekening mee. We maken gebruik van goed onderhouden auto’s (vaak ‘four wheel drives’), busjes, ervaren en betrouwbare chauffeurs.

Taxi’s en bussen

Als je zelf op stap gaat kun je een taxi of lokale bus nemen. Met name in de steden zijn er vele taxi’s. Het is goedkope en veilige manier van vervoer in de stad en lokaal. Onderhandel altijd over de ritprijs en maak duidelijke afspraken. Het is handig om in je hotel te vragen wat een gemiddelde ritprijs zou moeten zijn of regel een taxi via hun. Voor een lokale rit  kun je gebruik maken van een lokale bus. Deze bussen zijn zeer basic, overvol en stopt echt overal. Naast de chauffeur rijdt een conducteur, of beter gezegd een ronselaar mee. De conducteur probeert, hangend uit de open deur, overal klanten op te pikken. Dit is zeker niet de comfortabelste manier op te reizen, maar wel een belevenis. We raden je aan het gewoon een keer te proberen. Op lange afstanden kun je met de veel comfortabelere en veilige toeristenbussen reizen. Dit zijn prima bussen met redelijke zitruimte. Op vaste plaatsen op de route wordt halt gehouden voor een hapje, drankje of een lunch.

Vliegen in Nepal

Als je verder van Kathmandu gelegen plekken wilt bezoeken, als bijvoorbeeld het Bardia Nationaal Park, kun je het vliegtuig nemen. Het aantal vliegroutes in Nepal is beperkt en de prijzen zijn gematigd maar niet echt goedkoop omdat er voor Nepalezen een ander vliegtarief wordt gerekend dan voor buitenlanders. Wel is het raadzaam vroegtijdig te boeken. Wij kunnen de tickets voor binnenlandse vluchten voor je boeken.

Met  vliegtuig naar Nepal

Als je naar Nepal vliegt, kom je aan op het Tribhuvan International Airport (TIA) in Kathmandu. De vlucht duurt tussen de 12 en 17 uur.

TIP

Probeer bij de vlucht naar Nepal een zitplaats links bij het raam te boeken. Je hebt dan een schitterend uitzicht op de pieken van de Himalaya. De afstand van het vliegveld naar het centrum van Kathmandu is ongeveer 20 minuten rijden met de auto.