Eten en drinken

Peruaanse keuken

In een woord, die is heerlijk! De Peruaanse keuken zal je verrassen. Er worden vele unieke en bijzondere ingrediënten gebruikt, zoals; chirimoya, maiz morado, maracuya, quinoa, tonijn, en chuño, evenals de aardappel. Je zult verrast zijn door de grote verscheidenheid aan aardappelen, in vorm en smaak. Aardappelen werden voor het eerst geïntroduceerd in Europa na de Spaanse verovering van het Incarijk.

 

Traditionele Peruaanse gerechten

• Ceviche Gemengde zeevruchten gemarineerd in limoensap, chili en uien, geserveerd met zoete maïs en gekookte zoete aardappel (camote). Ceviche is onderdeel van de Peruaanse identiteit en het is zonder twijfel het nationale gerecht!
• Lomo saltado Gehakte steak, gebakken met uien, tomaten en aardappelen en geserveerd met witte rijst.
• Lomo de alpaca Lomo saltado, zoals hierboven beschreven, maar hierbij wordt gebruik gemaakt van alpaca, dat half zoveel vet heeft als rundvlees. Dit gerecht is typisch in de Andes. Het kan ook gepaard gaan met quinoa room. Gekookte quinoa gemengd met melk en kaas.
• Rocoto relleno Pittige paprika gevuld met groenten, typisch voor Arequipa.
• Adobo de chancho Varkensvlees, aji (hete peper), gemalen knoflook, uien, azijn en zout.
• Chicharron de chancho Gebraden varkensvlees met choclo met enorme maïs uit de Valle Sagrado, typisch voor Cusco.
• Trucha Typische vis, gevangen in de meren van de Andes. Gebakken, geserveerd met witte rijst en chuño (geraspte aardappel), typisch voor de regio van het Titicacameer.
• Cancacho Geroosterd varkens- of lamsvlees gemarineerd in aji (hete peper) en olie.
• Cuy chactado Cavia, gebakken onder een vlakke zware steen. Een typisch gerecht uit de omgeving van Arequipa. Niet geschikt voor angsthazen.

Hygiëne

Wij maken alleen gebruik van restaurants met een goede hygiëne en van hoog niveau. Ga je op eigen gelegenheid, vraag onze gids ter plekke om advies. Wanneer je toch lokaal voedsel wilt proeven, raden wij je aan te  kiezen voor gekookte maaltijden en/of fruit en groenten die je kunt schillen. Naar onze ervaring zijn sla en salades het vaakst de oorzaak van een voedselvergiftiging. Bedenk dat de lokale bevolking dit zelf niet of nauwelijks eet. Als je besluit om toch rauwe salades te eten, vraag dan altijd of deze in  zuiver en/of gekookt water kunnen worden gewassen. Maar het beste is om dit te vermijden, het risico om hierdoor je vakantie te laten bederven is te groot. Wanneer je een beetje oplet en goede voorzorgsmaatregelen neemt, kun je volop genieten van een reis in volle gezondheid. Wij raden je altijd aan alleen water uit een fles te drinken.