Geld en bankzaken

Geld

Peru kent als munteenheid de Peruaanse Sol (PEN). Meestal aangeduid als soles (“sol-ays”). De wisselkoers is ongeveer EUR € 1 – 3,50 PEN, maar is wisselend door de onrust rond de Euro. In Peru worden ook US dollars geaccepteerd. Het is geen slecht idee om dollars in kleine coupures ($ 10s of $ 20s) mee te nemen.

Let op!  Amerikaanse dollarbiljetten moeten onbeschadigd, schoon, en niet gemerkt zijn. Men is hier heel precies in. Gevouwen, verminkte, vuile, zelfs iets gescheurde of gekreukte biljetten worden niet geaccepteerd.

Uitgaven in het land

Veel gestelde vraag die we krijgen bij het boeken van een reis is, “wat zijn de eventueel bijkomende kosten tijdens de reis?”. Het antwoord hierop is voor ons heel lastig te geven en hangt voornamelijk af van je eigen uitgavenpatroon. Voor informatie over de kosten van het dagelijks levensonderhoud zie website Cost of living in Peru. Hier vind je veel informatie over prijzen van maaltijden, water, drank, fruit enz.

 

Bankpas en creditcard

Het is meestal beter om gewoon met je bankpas geld op te nemen uit een geldautomaat en dit te gebruiken voor aankopen. Bij geldautomaten kun je vaak zowel Peruaanse soles als US Dollars opnemen. Creditcards worden algemeen aanvaard. Het best geaccepteerd wordt de Visa Card maar in toenemende mate worden ook de Master Card, American Express en Diners Club geaccepteerd. Let er wel op dat de commissie kan oplopen tot 8-10% op credit card transacties. Bankkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00-18.00 uur en op de zaterdagochtend. Banken accepteren de belangrijkste creditcards. Je zou dus geen problemen hoeven te verwachten met betrekking tot het opnemen van geld en bankieren.

Let op!  Zorg dat je betaalpas en creditcard is ingesteld voor gebruik in Zuid Amerika!
Het is sowieso verstandig je bank te informeren dat je naar het buitenland (buiten Europa) gaat. Dit voorkomt dat je pas/card wordt geblokkeerd omdat er plotseling “vreemde transacties” mee worden gedaan.