Gezondheid

Inentingen

Peru kent geen verplichte inentingen. Mango Travel raadt echter altijd aan om goed voorbereid op reis te gaan. Neem ruim voor je vertrek (min. 2 maanden) contact op te nemen met je huisarts, GGD of een andere specialist. Aanbevolen inentingen zijn; Tetanus, Tyfus, Polio, Hepatitis A en eventueel Hepatitis B. Wanneer je van plan bent om naar het Amazone gebied van Peru te reizen, is het raadzaam je goed voor te laten lichten over  voorzorgsmaatregelen tegen malaria en gele koorts, ook al zijn ze niet verplicht. Bespreek dit met je medisch specialist. Voor meer informatie zie ook vaccinaties op reis.

peru_map_malaria

Malaria gebieden Peru (Voor info klik op kaart)

Roze:    malariapillen meestal aanbevolen
Groen: alleen muggenwering
Grijs:      geen malaria

Covid19

De maatregelen omtrent het corona virus en de regelgeving met betrekking tot het inreizen in Peru wisselen voortdurend. Informeer je goed voor vertrek.

Omgaan met de hoogte

Hoogteziekte is vaak het gevolg van het te snel stijgen tot boven de 2500 meter hoogte. Symptomen zijn onder meer hoofdpijn, misselijkheid, braken, algehele malaise en verlies van eetlust. Het is aan te bevelen om veel water te drinken, lichte maaltijden te eten, overmatige inspanning te vermijden en het consumeren van alcoholische dranken en roken te beperken tot je aan de hoogte gewend bent.

Er zijn verschillende medicijnen tegen hoogteziekte. Eén van de medicijnen die je kunt gebruiken is acetazolamide, ook wel Diamox genoemd. Met name wanneer je direct van Lima naar Cusco vliegt, kan dit helpen. Wij adviseren altijd om hierover vooraf met je huisarts te overleggen. Acetazolamide mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen en mensen met een sulfa allergie. Een alternatief is om op de dag van aankomst op hoogte het middel dexamethason te nemen. Dexamethason mag niet worden gebruikt door mensen met diabetes, omdat het een steroïde is.

Beter is om het te doen zoals de locals in Peru. Zij kauwen de hele dag cocabladeren, die overal te krijgen zijn. Maar wellicht is het in grote hoeveelheden drinken van coca thee voor jou een beter alternatief. Echter, de ideale manier is om eerst een paar dagen in Arequipa (2335 meter) te verblijven en daar te acclimatiseren voordat je door reist naar Puno of Cusco.

Verbanddoos

Wat kun je uit voorzorg meenemen op reis? Hieronder hebben wij een lijstje samengesteld waar je  aan zou kunnen denken. Het is verstandig dit ook met je huisarts te overleggen, zeker daar waar het gaat om het gebruik van medicijnen!

 • Middel tegen hoofdpijn (bv. Ibuprofen)
 • Muggenspray (DEET)
 • Zonnebrandcrème
 • Thermometer
 • ORS (Oral Rehydration Salts)
 • Antibacterieel reinigingsmiddel (bv. jodium)
 • Handgel – desinfecteer en mondmaskers (COVID19)
In overleg met je huisarts:
 • Antihistamine (tegen allergische reactie)
 • Malaria tabletten (Malerone, overleg met je arts)
 • Anti-diarree medicatie (Loperamide)
 • Acetazolamide (Diamox) voor hoogteziekte
 • Antibioticum tegen diarree (Norflozacin, ciprofloxacine of Azithromycin).

Medicijnen

Gebruik je regelmatig specifieke geneesmiddelen? Dan raden wij je aan voldoende voorraad mee te nemen. Vraag je arts of apotheek om een medisch paspoort en een recept opgesteld in het Engels kan nuttig zijn. Wanneer je opiaten houdende medicijnen gebruikt is een in het Engels opgestelde dokters verklaring absoluut noodzakelijk.

Fysieke gezondheid

Onze reizen zijn zo samengesteld dat iedereen met een normale gezondheid en fysieke gesteldheid de reis kan maken. Al is het goed om vooraf een beetje te trainen. Een wandeling van slechts 30 minuten kan inspannend zijn wanneer je niet gewend bent aan warmte en lopen op heuvelachtig terrein, dit in combinatie met de hoogte.

Wij vragen je, laat ons vooraf weten wanneer je medische aandoeningen of ziektes hebt of hebt gehad. Denk aan hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten enz. Dit geeft ons de gelegenheid om je reis met extra zorg samen te stellen en te begeleiden. Als je een trekking wilt gaan maken moet je over een redelijke conditie beschikken. Wij kunnen dit voor je organiseren.

Eten en drinken

Je kunt zelf het nodige doen om bv. reizigers diarree te voorkomen. Drink of gebruik flessenwater en geen leidingwater. Water dat wordt gebruikt om te drinken, tanden te poetsen of ijs te maken, moet eerst gekookt of anderszins gesteriliseerd zijn. Gebruik alleen gepasteuriseerde melk. Melkpoeder of melk in blik is beschikbaar en wordt geadviseerd, maar zorg ervoor dat het wordt aangelengd met zuiver water. Vermijd zuivelproducten die mogelijk zijn gemaakt van niet-gekookte melk. De hygiene en de bereiding van het voedsel in Peru is redelijk goed. Desalniettemin zijn enkele voorzorgsmaatregelen op zijn plaats. Neem alleen goed gekookt vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Varkensvlees en kip, salade en mayonaise kunnen een verhoogd risico met zich meebrengen. Groenten moeten worden gekookt en fruit moet worden geschild.

Veiligheid

Het is verstandig enkele voorzorgsmaatregelen te treffen voor je op reis gaat.

 • Laat je spullen nooit onbeheerd achter en hou altijd oogcontact of een stevige grip op camera’s en schoudertas.
 • Waardevolle spullen kunnen beter worden opgeborgen in de kluis van de hotelkamer, indien beschikbaar, of bij de receptie.
 • Verdeel je belangrijkste spullen als paspoort, bankpas en cash op verschillende plaatsen.
 • Maak voor de zekerheid een kopie van je paspoort en belangrijke pasjes.
 • Bewaar belangrijke gegevens en kopieën eventueel in de Cloud of mail ze aan jezelf.

NB   Informatie op de website is geheel vrijblijvend. Neem voor je reis altijd contact op met je huisarts!