Eten en Drinken

Eten en drinken

Het eten in Sri Lanka is fascinerend. Het land kent een eigen keuken met een mix aan lokale producten en specerijen in heerlijke gerechten. De Sri Lankaanse keuken is recepten en specerijen van over de hele wereld. Door de euwen heen is deze beïnvloed door Arabieren, Indiërs, Portugezen, Engelsen, Nederlanders en andere zeevarende volkeren. Bovenal is de rijst met curry het bekendste gerecht in Sri Lanka. Maar die is er dan ook in honderden soorten en maten. Veelal worden in de curry vis, kaneel, knoflook, kokosmelk en chilipepers gebruikt. In veel restaurants heb je een grote keuze uit vis, schelp- en schaaldieren die de zelfde ochtend vers van de vismarkt gehaald zijn. Wees niet bang, om het land echt te leren kennen is het proeven van lokale cuisine iets wat je niet mag missen.

Kosten

Eten is werkelijk goedkoop, zeker wanneer je lokaal eten neemt. Een rijst met curry in een lokaal restaurant kost slechts enkele dollars. In de meeste restaurants en guesthouses kost een hoofdmaal niet meer dan 5 tot 10 dollars. Wanneer je echt iets bijzonders wilt kunnen we je enkele leuke tips geven. Zelfs in een top restaurant kun je voor minder dan 20 dollar terecht. Omdat eten volgens ons een belangrijk onderdeel van de reisbeleving is laten we de keuze in ons reisaanbod vrij. Je kunt zelf een leuk restaurantje opzoeken, wat wel zo leuk is. Dus geen ‘verplichte kost’ in het hotel, meer ‘FUN’ en het voorkomt dat de reis onnodig duur wordt. Om praktische redenen is het ontbijt vrijwel altijd opgenomen in het reisprogramma. Daar waar door bijvoorbeeld de ligging van je verblijf sowieso weinig alternatieve eetgelegenheden zijn nemen we het standaard wel mee in het programma. Mocht je lunch en diner graag geregeld hebben dan is dit uiteraard altijd mogelijk.

TIP

Het is in Sri Lanka niet ongebruikelijk om overgebleven resten van de veelal overvloedige maaltijd in een doggy bag mee te nemen. Ook al is het niet voor jezelf, je kunt het onderweg schenken aan armlastige lokale (oudere) mensen. De chauffeur helpt graag!

Hygiëne

Met een beetje gezond verstand kun je in Sri Lanka overal prima eten. Mits je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt kun je ook een hapje eten in een lokaal restaurant of bij een straatstalletje. De chauffeur/gids is altijd beschikbaar voor vragen en advies. Je kunt er zelf veel aan doen om je vakantie niet te laten bederven door een voedselvergiftiging. Vermijd de toeristische restaurants gericht op westerlingen waar touringcars voor de deur staan en het eten in buffetvorm wordt geserveerd. Juist hier is de kans op een voedselvergiftiging groter omdat men niet gewend is om bijvoorbeeld salade, vlees en andere zaken op de juiste (hygiënische) wijze te bereiden. Drink alleen water uit de fles. Overal in het land is mineraalwater in flesjes of frisdrank te krijgen. Let er op dat de flesjes bij aanschaf nog gesloten zijn. Het voedsel is op de meeste toeristische plekken betrouwbaar. Wees voorbereid en lees vooraf aandachtig onze tips over eten in het buitenland. Als je fruit koopt op de markt, neem dan iets met een schil (vb. banaan, sinaasappel enz.). Ander fruit altijd goed wassen met gezuiverd water. Lees meer over reizigersdiarree om goed voorbereid te zijn.

Enkele tips om voedselinfectie te voorkomen

Geniet van je vakantie en wees niet te bang om van de lokale lekkernijen te genieten. In warme tropische landen gelden echter andere gewoontes en gebruiken. Wees hier op voorbereid en hou enkele regels in acht. Echter, zoals het gezegde leert ‘bij twijfel niet inhalen’.

 • Was handen goed na gebruik van het toilet, vóór je gaat eten.
 • Drink mineraalwater (met of zonder prik), thee of vruchtensap e.d. i.p.v. kraanwater.
 • Gebruik uitsluitend fabrieks-ijsblokjes (herkenbaar aan de vorm) of van gekookt water. Bij twijfel gewoon vragen!
 • Eet geen onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op.
 • Was groenten en fruit in schoon (gebotteld) water. Bent u daar niet zeker van, was ze dan in gekookt
  water. Fruit kun je beter zelf schillen.
 • Eet geen rauw (tartaar) of half rauw vlees of rauwe schelpdieren.
 • Vermijdt zoveel mogelijk rauwe sla wanneer je niet weet hoe deze gewassen is.
 • Wanneer jeeen lokale eettent of restaurant zoekt, let dan op of deze druk bezocht wordt door lokale mensen. Vraag anders de chauffeur/gids om advies.
 • Vermijd restaurants met westerse toeristenbuffets.
 • Drink alleen gekookte melk.
 • Let er op dat het voedsel tegen vliegen is beschermd.
 • Bewaar etensresten in de koelkast, niet in een koeltas.
 • Gesteriliseerde producten b.v. in blik, pot of foliepak, die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar.
 • Vacuüm verpakt vlees of vleeswaar zijn niet houdbaar.
 • Personen die buikpijn en/of diarree hebben moeten extra hygiëne maatregelen nemen en hun handen vaak en goed wassen, zeker na het gebruik van het toilet.
 • Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel het af in zuiver water.
 • Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken.
 • Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon.