Festivals Sri Lanka

Festivals in Sri Lanka

Wanneer je enigszins flexibel bent in het plannen van je reis adviseren wij je zeker aan een festival in het reisprogramma op te nemen. Hieronder een kleine opsomming van grote festivals. Het bijwonen van een festival in Sri Lanka is een ‘Must-Do’ wanneer je daartoe in de gelegenheid bent.

Vuur dans Perahera of Esala festival, Katharagama, Yala Nationaal Park, Sri Lanka, Mango Travel

 

Maand Dag Feest / festival Plaats
Januari Duruthu Poya Hele land
Februari 4 Onafhankelijkheidsdag Hele land
Maart
April 13 & 14 Nieuwjaar Hele land
Mei Vesak Poya Hele land
Juni Poson Poya Hele land
Juli Kataragama festival
Esala Perahara
Kataragama tempel
Hele land (Kandy)
Augustus
September
Oktober Deepavali Hele land
November
December Unduvap Hele land
NB

Dit is slechts een kleine opsomming van de vele festivals in Sri Lanka. Daar waar het mogelijk is houden wij rekening met de festivals en nemen dit mee in het reisschema voor je ‘Reis op Maat’.

 

Perahara festival

Olifant Perahera of Esala festival, Katharagama, Yala Nationaal Park, Sri Lanka, Mango TravelEr zijn vele festivals en feesten in Sri Lanka maar het Esala Perahara festival [ps2id id=’Esala’ target=”/]in Kandy steekt hier met kop en schouders bovenuit. Het feest start bij het verschijnen van de volle maan in juli en duurt vijf nachten. Het feest van de heilige (gouden) tand is één grote optocht met prachtig versierde olifanten die met een gouden kistje door de stad lopen. De mensen feesten en dansen door de straten om hun beschermgoden te eren. Het Perahara festival wordt uitbundig en groots gevierd.

 

Kataragama festival

Meisjes in klederdracht Perahera of Esala festival, Katharagama, Yala Nationaal Park, Sri Lanka, Mango Travel[ps2id id=’kataragama’ target=”/]Het dorp Kataragama komt twee weken lang helemaal tot leven tijdens de pelgrimstocht in juli wanneer het Kataragama festival wordt gevierd. Duizenden gelovigen komen van heinde en verre om dit feest te vieren in het dorp dat dicht tegen het Yal Nationaal Park ligt en volledig is omgeven door bossen. Elke avond voren in wit geklede priester uitbundige dansen op om de god Kataragama te eren. Het feest wordt na twee weken afgesloten met een middernachtelijke duik in de rivier. Daarna lopen gelovigen blootvoets over hete kolen. Tijdens de optochten ’s avonds zie je een keur van traditioneel geklede groepen, vuur jongleurs, muziekgroepen en fraai uitgedoste olifanten.

 

Poya (Full moon day)[ps2id id=’Poya’ target=”/]

Perahera of Esala festival, Katharagama, Yala Nationaal Park, Sri Lanka, Mango TravelIn geheel Sri Lanka wordt de Poya gevierd. Elke volle maan geld als Poya dag. Dit is een officiële Boeddhistische vrije dag. De Poya dag start voor of op de dag van de volle maan. Het is de dag waarop de dood van Bouddha wordt herdacht. De monniken komen maandelijks bij elkaar om de levensregels te reciteren gevolgd door een periode van vasten. Elke maand (12 of 13 per jaar) is er dus een Poya maar op verschillende plaatsen worden de Poya meer of minder uitbundig gevierd. Poya is afgeleid van ‘uposathe’ wat in het sanskriet zoveel betekend als vastendag.