Geldzaken

Sri Lankaanse Rupee – LKR

De nationale munteenheid in Sri Lanka is de ‘Rupee (LKR)’. Voor 1 euro krijg je ongeveer 215 Rupee. (LKR 1000 is € 4,65) Er zijn biljetten van  10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 LKR Rupee. Let op! Het is verboden meer dan 1000 LKR het land in of uit te voeren. Het is verstandig om altijd wat contant geld (Euro’s of Dollars) in kleine coupures bij je te hebben. De biljetten moeten dan wel van goede kwaliteit, niet gevouwen of gescheurd zijn. Veel en restaurants en winkeltjes hebben vaak niet terug van 1000 LKR. Zorg er daarom voor dat je klein geld en liefst verschillende valuta bij je hebt. Check actuele koers.

Pinnen – ATM’s

Geldautomaten (ATM’s) zijn vrijwel op toeristische bestemmingen en grotere steden aanwezig. Zoek een geldautomaten met het Maestro of Cirrus logo voor gebruik van je bank-/ pinpas. Heb je twee rekeningen in Nederland bij verschillende banken, neem dan van beide een pinpas mee. Dit kan van pas komen wanneer bv. je RABO pas niet wordt geaccepteerd en die van een andere bank wel. Probeer anders een andere geldautomaat. Over het algemeen levert dit geen problemen op. Wanneer naar meer afgelegen gebieden reist of in kleinere plaatsen overnacht is het verstandig contant geld in kleine coupures mee te nemen.

LET OP!

Zorg er voor dat je bankpas (Pinpas) voor vertrek is vrijgesteld voor gebruik in Sri Lanka (Azië).

Credit / Debit Cards

De belangrijke creditcards worden geaccepteerd in de duurdere hotels en restaurants. Bij geldautomaten kun je ook met een creditcard geld opnemen. Zoek hiervoor geldautomaten die MasterCard of VISA-kaarten accepteren. Vanwege de relatief hoge kosten adviseren wij echter altijd met een betaalpas (Pinpas) geld op te nemen en niet met een creditcard. Zie voor meer details de websites: Eurocard en Visa.

NB

Bij de grotere hotels en winkelcentra kun je vaak geld wisselen maar wij raden dit niet aan. Het is meestal beter en goedkoper geld te pinnen. Banken zijn meestal geopend op maandag tot zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur en gesloten op Poya- en feestdagen.

Reisadvies

Check voor je op reis gaat het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor. De import en export van lokale en vreemde valuta kan wijzigen evenals visa en andere regelgeving.

Uitgaven in het land

Veel gestelde vraag die we krijgen bij het boeken van een reis is, “wat zijn de eventueel bijkomende kosten tijdens de reis?”. Het antwoord hierop is voor ons heel lastig te geven en hangt voornamelijk af van je eigen uitgavenpatroon. Voor informatie over de kosten van het dagelijks levensonderhoud zie website Cost of living in Sri Lanka. Hier vind je veel informatie over prijzen van maaltijden, water, drank, fruit enz.

Fooien & Tips

Het is in Sri Lanka gebruikelijk een fooi of tip te geven. Maar wees terughoudend om geen verwachtingen te wekken. Toeristen worden vaak gezien als een wandelende portemonnee! Meestal volstaan een paar Rupee fooi, maar in de betere zaken is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening. Piccolo’s, kamermeisjes en kruiers rekenen op ongeveer 50 Rupee. De betere restaurant hanteren vaak een opslag voor bediening van 10%. Afhankelijk van de rekening en tevredenheid over de service kun je 5% fooi geven. Wij betalen de chauffeur/gids tijdens je rondreis een verantwoord salaris. Maar wanneer je heel tevreden bent over zijn diensten kun je een fooi geven van bijvoorbeeld LKR 500 (2,5 euro) per dag. Een Lokale ranger/gids zoals in de Nuckles Mountain Range kun je als blijk van waardering LKR 1000 geven. Uiteraard is dit helemaal afhankelijk van hoe tevreden je bent over de geleverde diensten.

TIP

Het is handig om tijdens de reis altijd wat kleine coupures Sri Lankaanse Rupee bij je te hebben. Bij kleine aankopen op straat en in kleine shops hebben ze vaak geen wisselgeld.