Introductie Sri Lanka

Sri Lanka – Ceylon  ‘De parel van het oosten’

Sri Lanka kent een eeuwen oude historie die je terug vindt in imponerende tempels met fraaie fresco’s in oude Koningssteden. Uit het meer recente verleden zie je overal de footprint van koloniale overheersing door o.a. de Engelsen, Portugezen en Nederlanders. Oude VOC forten, Engelse landhuizen en oude pittoreske treinsporen door adembenemend landschap laten je vervlogen tijden herbeleven. Dit alles afgewisseld met uitgestrekte theeplantages in verkoelende hooglanden.

Natuurliefhebbers en vogelspotters komen in Sri Lanka volop aan hun trekken in de uitgestrekte en zeer afwisselende natuurgebieden met rijke flora en fauna. Voor de sportievelingen is er een keur aan mogelijkheden, raften, kitesurfen, bergklimmen, wandelen c.q. trekkings en veel meer. Niet te vergeten de omringende Indische oceaan met uitstekende snorkel en duiklocaties waar je ook dolfijnen en walvissen kunt spotten. Kortom Sri Lanka is een fantastisch vakantieland met voor ieder wat wils.

 

Landen informatie

Sinds 1971 heet het voormalige Ceylon Sri Lanka. Een tropisch eiland aan de voet van India in de Indische Oceaan. In meerdere opzichten is de bijnaam ‘Parel van het oosten’ van toepassing. De grote diversiteit aan natuur maken Sri Lanka tot een bijzondere bestemming. In cultureel opzicht kent het land in het noorden belangrijke hindoeïstische invloeden vanuit het noordelijk gelegen India waar het een eeuwenoude historische band mee heeft. Het midden en zuiden is daarentegen voornamelijk Boeddhist georiënteerd. Wat een bezoek aan Sri Lanka ook bijzonder maakt is de koloniale invloed van Nederlanders, Engelsen en Portugezen welke je terug vindt in forten, theeplantages en gebouwen. Maar ook in de meer letterlijke betekenis staat het eiland bekend om zijn edelstenen zoals saffieren, robijnen, amethist enz.

De prachtige stranden, boeiende cultuur, tropisch regenwouden, nationale wildparken met een rijke flora en fauna en vriendelijk bevolking maken het land tot een fantastische vakantiebestemming.

Basisgegevens Sri Lanka

Officiële naam Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka (voorheen Ceylon)
Hoofdstad

Sri Jayewardenapura Kotte (Afgekort Kotte) in het district Colombo

Oppervlakte 65.600 km² (Vergelijkbaar met de Benelux)
Inwoneraantal 23 miljoen inwoners
Officiële talen Engels, Singalees en Tamil
Regeringsvorm Constitutionele democratie
Landcode LK, LKA
Religie Boeddhisme 70%
Hindoeïsme 13%
Moslim 10%
Christendom 7%
Afstand 8.300 km
Vliegtijd > 14 uur
Munteenheid LKR – Sri Lanka Rupee (Wisselkoers € 1 – 215 LKR)
Tijdsverschil Gedurende onze zomertijd is het in Sri Lanka (+) 3,5 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Sri Lanka (+)  4,5 uur later.

blank

Do’s & Dont’s

Waar moet je rekening mee houden wanneer je naar Sri Lanka reist. Wat is absolute de moeite waard en wat kun je overslaan? Waar moet je rekening mee houden en wat is een absolute no-go? Daarom hier wat do’s en don’ts tips voor Sri Lanka!

Must do in Sri Lanka

  • Vergeet niet de vele lekkere gerechten uit te proberen. Wees niet bang om op straat iets te proeven of in een lokaal restaurant een maaltijd te nemen. Wees wel verstandig in je keuze en vraag anders de chauffeur/gids of het verantwoord is.
  • Begroet mensen met een grote glimlach.
  • Wees er op voorbereid dat je een vrij persoonlijke vraag kan worden gesteld. Stel je hier op in en je kunt een fantastisch gesprek hebben.
  • Een jeepsafari is een ‘Must do’ in Sri Lanka. Maar voer de dieren niet en ga niet staan in de jeep of vrachtwagen wanneer er wilt in de buurt is. Dit is voor je eigen veiligheid en uit respect voor de andere reizigers.
  • Buiten de grote bezienswaardigheden is het dagelijks leven minstens zo interessant. Maak een ommetje door de lokale straten en steegjes en dorpjes. Vraag de chauffeur/gids om bijvoorbeeld te stoppen op een lokale markt. Grote kans dat je een ceremonie of olifant in het wild ziet.
  • Afdingen wanneer je iets wilt kopen is een zeer aan te bevelen. Zorg dat je niet te geïnteresseerd overkomt en loop desnoods eerst een keer door.
  • In Sri Lanka kun je prachtige foto’s maken, maar vraag eerst toestemming wanneer je lokale bevolking fotografeert.

Dont’s in Sri Lanka

  • Zorg voor goed hygiëne en tref de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen. Drinken uit de kraan is een ‘No Go’! Neem alleen gebotteld water tot je, ook voor het tandenpoetsen.
  • Draag gepaste kleding in tempels en heiligdommen
  • Handen schudden van vrouwen, vooral op het platteland, moeten worden vermeden.
  • Ben niet te goedgelovig en wees op je hoede voor pogingen om je financieel wat lichter te maken.
  • Neem zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee en draag zo weinig mogelijk cash geld bij je. Overal zijn geldautomaten (ATM’s) te vinden.
  • Toon geen openlijke genegenheid op openbare plaatsen met leden van andere geslachten.
  • Wees heel terughoudend met giften aan bedelaars. Wanneer je toch iets wenst te geven is dat het misschien het meest op zijn plaats bij een oudere bejaarde met een handicap. Maar beter is een donatie te doen bij via een gepaste organisatie of school. Vraag de gids voor advies.
  • Let er bij het kopen van souvenirs dat deze niet gemaakt zijn van beschermde dieren en planten.
  • Houd de natuur schoon en laat geen afval achter. Geef het eventueel aan de chauffeur, die zal zorgen dat het op de juiste plek komt.