Paspoort en Visa

Inwoners Nederland en België

Voor Nederlanders en Belgen geldt in Sri Lanka een visumplicht voor je het land in kan. Gelukkig is de aanvraag voor Sri Lanka tegenwoordig vrij eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om een visum aan te vragen. Let wel op dat je dit op tijd doet. Dit is van belang voor het verkrijgen van een visum en bij aankomst op de luchthaven wordt dit gecontroleerd. Voor andere nationaliteiten kunnen afwijkende regels gelden. Verder kunnen de regels voortdurend wijzigen. Check dit voor vertrek.

ETA aanvraag

ETA staat voor Electronic Travel Authorization. De aanvraag van een ETA is de makkelijkste manier om toestemming te krijgen om naar Sri Lanka te reizen. Deze kun je aanvragen via www.eta.gov.lk
Let op!  Een ETA is geen visum, het is een toestemming om naar Sri Lanka te reizen.

Visa upon Arrival – VOA

Bij aankomst op het vliegveld van Colombo is het mogelijk VOA (Visa upon Arrival) aan te vragen. Dit is zelfs relatief eenvoudig. Wij adviseren echter het visum voor vertrek te regelen. Na een lange vlucht zit je niet te wachten op een hoop gedoe bij aankomst. Verder kan het zijn dat luchtvaartmaatschappijen bij het boarden moeilijk kunnen doen wanneer je geen visum hebt.

Geldigheidsduur visum

Zowel een ETA als een VOA zijn 30 dagen geldig vanaf de dag van aankomst in het land. Verlengen is echter mogelijk bij het Department of Immigration and Emigration in Colombo. Het visum kan twee keer worden verlengd. Je moet daar dan wel naar Colombo omdat het alleen hier geregeld kan worden.

Online via een visumbureau

In sommige gevallen is een ETA aanvraag of VOA niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je een zogenoemd “Double Entry” visum nodig hebt of langer dan 30 dagen in het land verblijft. Dit kan gebeuren wanneer je tijdens je reis bv. de Malediven wilt bezoeken en weer terugkeert naar Sri Lanka.  De regelgeving voor het verkrijgen en geldigheid van een visum voor Sri Lanka veranderd regelmatig. Informeer daarom ruim van te voren naar de nieuwste voorwaarden en regels.

Een visum voor Sri Lanka kun je ook regelen via een van de visumbureaus. Vooral interessant wanneer je een double entry of een visum anders dan een toeristenvisum nodig hebt. Dit kan ook online via een visumbureau en is de gemakkelijkste en veiligste manier om je visum aan te vragen. Het is wel duurder, maar het neemt alle zorgen uit handen. CIBT-visas is een van de grootste en betrouwbaarste visumbureau’s. Klanten van Mango Travel kunnen een accountcode voor CIBT-visas krijgen. Met deze code krijg je een aantrekkelijke korting op de kosten van aanvraag voor een visum. Dit kan in bepaalde gevallen wel oplopen tot 100 euro per visum.

Paspoort

Een paspoort is niet alleen essentieel, het moet minimaal zes maanden geldig zijn (na geplande vertrek uit het land), anders wordt geen visum afgegeven. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte over is in het paspoort. Een paspoort verliezen is niet het einde van de wereld, maar kan voor de nodige ongemak zorgen. Om de uitgifte van een nieuw paspoort te versnellen is het zeer raadzaam een fotokopie van je paspoort (pasfoto-pagina) te maken. Informeer voor vertrek naar (gewijzigde) visumvoorwaarden bij de ambassade of consulaat. Voor informatie over toeristenvisa, zakenvisa, studentenvisa, journalistenvisa en andere visa kun je terecht bij de ambassade van Sri Lanka in Den Haag. Check ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken een mogelijk reisadvies voor Sri Lanka.

Let op
  • Check je paspoort op geldigheid!
  • Aan de informatie op deze website kunnen geen enkele rechten worden ontleend.
  • Je bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor juiste en geldige reisdocumenten.