Beste reistijd Vietnam

BESTE REISTIJD

Naast het weer zijn met name de toeristische seizoenen van belang wanneer je een Vietnam reis maakt. In het hoogseizoen schieten de prijzen voor onder andere bezienswaardigheden en accommodatie omhoog. Daarnaast wil vrijwel iedereen een bezoek brengen aan Halong Bay. De beschikbaarheid van zee cruises zijn gelimiteerd. Prijzen kunnen daarom behoorlijk variëren. Verder kunnen binnenlandse vluchten en slaaptreinen volgeboekt of duurder zijn. Ver van te voren (min. 2 maanden) boeken is daarom sterk aan te bevelen.

 

Seizoenen

Vietnam is 1.600 kilometer lang en heeft drie klimaatzones en elke periode in het jaar heeft zo zijn voor en nadelen. Globaal gesproken kun je zeggen dat het droge seizoen van november tot mei loopt, en onze zomermaanden het regenseizoen in Vietnam vormen. Maar het weerseizoen loopt niet geheel parallel aan het toeristenseizoen. Wanneer je flexibel bent kun je hier je voordeel mee doen.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen loopt van juli t/m. augustus. Hou rekening met sterke stijging van prijzen voor overnachtingen,  bezienswaardigheden, vervoer en activiteiten als een bootcruise. Behalve in het wat koelere noorden in de bergen is het in heel Vietnam warm en er kunnen flinke buien vallen. Deze zorgen er wel voor dat alles mooi groen kleurt.

Tussenseizoen

Het tussenseizoen is in onze winter van december t/m. maart. Een prima tijd om naar Vietnam te reizen wanneer je een actieve reiziger bent. In het zuiden is het behoorlijk zonnig en er valt veel minder regen dan in de zomer. In het noorden kan het behoorlijk koud worden en de vegetatie doet herfstachtig aan. Maar over het algemeen kun je zeggen, het weer is prima en het is een stuk minder druk.

Laagseizoen

Het laagseizoen valt uiteen in twee periodes, in het voorjaar van April t/m. juni en in het najaar van september t/m. december. In het najaar kan het flink stormen wat een cruise op Halong Bay mogelijk verstoord. Maar zeker het voorjaar is geen gekke optie om Vietnam te bezoeken. Wil je de grote toeristische stromen ontlopen en genieten van het land, dan is het laagseizoen een prima keuze.

Familiereis - Vietnam - Halong Bay - Mango Travel

 

WEER / KLIMAAT

De weersomstandigheden in Vietnam kunnen zeer verschillen, afhankelijk van het gebied en seizoen tijdens je bezoek. Voor een gedetailleerde omschrijving van het weer zie ook de beschrijving per plek onder ‘Top 18 mooiste bestemmingen Vietnam’

 

Noord-Vietnam

Het bergachtige noorden van Vietnam is volgens ons één van de meest interessante regio’s van Vietnam. Een authentiek gebied met kleurrijke minderheden, prachtige valleien met groene rijstvelden, watervallen en intrigerende bergmarkten. De topbestemmingen in het noorden zijn Sapa, Ha Giang, Cao Bang, Mai Chau, en Mu Cang Chai.

In het najaar van oktober tot en met december heb je over het algemeen goed weer in het noorden van Vietnam en je ontloopt de regenachtige zomermaanden. Hou er rekening mee dat het in de winter, december t/m. februari, een stuk kouder kan worden met zelfs winterse omstandigheden als sneeuw en vorst.

Het klimaat rondom Hanoi is kenmerkend voor het noordelijk vlakke deel van Vietnam. Er heerst een tropisch moessonklimaat, met een warme zomer met meer regen en een koele winter met weinig regen. Het regenseizoen loopt van mei tot september en heeft een gemiddelde temperatuur van 28°C en het koude seizoen loopt van november t/m maart met een gemiddelde temperatuur van 20°C. De beste reistijd voor Hanoi is in onze lente maart en april en in de herfst september tot november.

Noord-Vietnam

Jan

Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov

Dec

Temperatuur

20

24 26 33 34 34 36 37 33 30 27

24

Regenval

20

50 55 140 245 285 440 400 250 115 25

10

Beste reistijd voor de bergen in het noorden zijn oktober t/m. december, vooral voor wandel- en fietstochten. De rijstvelden rondom Sapa zijn echter juist in de zomermaanden juli en augustus op zijn mooist. 

 

Centraal-Vietnam

Het centrale deel van Vietnam vormt voornamelijk een lange kuststrook met bijzonder interessante bestemmingen als Phong Nha, Hue en Hoi An. Naast de jungle met de grootste grotten ter wereld in Phong Nha, staan de andere plaatsen vooral bekend om hun culturele, historische aantrekkingskracht én de mogelijkheden om te genieten van zon, zee en strand.

Het centrale deel van Vietnam kent de meest zon gedurende het jaar. In het algemeen kan gesteld worden dat februari t/m. juli de beste reistijd voor deze regio is. In juli, augustus stijgen de temperaturen naar hun hoogste punt en warmt de zee op met als gevolg dat het tyfoonseizoen volgt met meer regen. Deze loopt van augustus tot november. Het natte weer houdt bij Hué en Phong Nha wat langer aan maar rond Nha Trang stopt het regenseizoen in december.

Centraal -Vietnam

Jan

Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov

Dec

Temperatuur

23

25 27 30 32 34 34 34 36 29 26

24

Regenval

155

75 90 50 100 75 80 115 365 590 615

330

 

Zuid-Vietnam

Het zuiden van Vietnam met de Mekong Delta en Ho Chi Minh City kent twee verschillende seizoenen. Allereerst zijn er de droge noordoostelijke moessonmaanden van november t/m. april en de natte zuidwestelijke moessonmaanden van mei t/m. oktober. Qua weer is de droge periode de prettigste periode om deze regio te bezoeken. De temperaturen dalen in de nacht naar een aangename temperatuur van 22 tot 25 graden het geen wat verkoeling brengt na de warmte van overdag. Zeker voor het verblijf in een stad Ho Chi Minh City is dit prettig.

Zuid-Vietnam

Jan

Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov

Dec

Temperatuur

32

32 33

33

32

32 32 32 31 31 31

31

Regenval

15

10 10

50

205

275 280 265 310 255 100

35

 

FEESTDAGEN

Het Vietnamese TET nieuwjaar is verre weg het belangrijkste feest van het land. Voorafgaand aan het TET feest is het al een drukte van belang in de straten en winkels. Weken voor het TET nieuwjaar zijn de vietnamesen al bezig met de voorbereidingen, versieringen maken, planten in huis halen, kleding kopen en feestmaaltijden voorbereiden. Het is vooral een familiefeest waar iedereen bij elkaar komt. Het gevolg is dat op het TET zelf veel restaurants, winkels en andere gelegenheden gesloten zijn. Dat kan soms wat voor ongemak zorgen. Van de andere kant is het ook juist een leuke tijd door de gezellige sfeer op straat.

Het TET feest vindt plaats tussen half januari en half februari, maar wisselt per jaar omdat het feest de maankalender volgt. Een precies datum is daarom hier niet aan te geven. Hou er rekening mee dat de kosten van reizen in deze periode wat hoger kunnen zijn.