Geen producten in je winkelmand.
Voor de fijnproevers is de Vietnamese keuken een feestje. Elke streek kent zijn eigen specialiteiten en eigenaardigheden. In de meeste Vietnamese hotels bestaat het ontbijt uit een westers ontbijtbuffet met fruit en eventueel lokale gerechten. Een broodje voor de lunch is in Vietnam niet gebruikelijk. De Vietnamese restaurants serveren meestal een combi van meerdere voorgerechten zoals loempiaatjes, salade en soep. Pho is de traditionele noedelsoep die je overal in het land tegen komt. Een diner bestaat meestal uit een hoofdgerecht met rijst, vlees en/of visgerecht met groente gevolgd door een fruitdessert. Mocht het eten met stokjes toch te ingewikkeld worden, meestal is er wel bestek beschikbaar wanneer je er naar vraagt.
De ene regio is wat minder spicy dan de ander. De ober ziet natuurlijk direct dat je een westerse toerist bent en zal daar meestal rekening mee houden. Voor de zekerheid is het handig om zelf aan te geven “Not spicy”. In het algemeen is het prima te doen. Er worden vele unieke en bijzondere kruiden en ingrediënten gebruikt. Koriander is een veel gebruikt kruid wat niet door iedereen wordt gewaardeerd. Vraag des gewenst om beperkt koriander te gebruiken bij de bereiding. Dat kan misschien een keer een minder gewenste verrassing opleveren. Ons advies, sta er open voor, wees niet te bang en geniet er van. Het levert in ieder geval een leuk verhaal voor thuis op. Wees echter voorzichtig met het kopen van snacks bij een stalletje langs de weg of op bijvoorbeeld bergmarkten. Dit ziet er soms heel verlokkelijk uit maar er is ook een risico dat het voedsel minder veilig is. Vraag bij twijfel de gids of chauffeur om advies. IJsblokjes in drankjes en shakes zijn over het algemeen veilig en gemaakt van schoon water.
Overal in Vietnam zijn alcoholische drankjes te bestellen. Bier en zeker het lokale bier is in vergelijking met Nederland of België goedkoop. Daarentegen staat dat wijn en andere alcoholische drank door de beperkte omzet een wisselende kwaliteit heeft.
Met een beetje gezond verstand kun je in Vietnam prima eten, ook buiten de gebaande paden. Mits je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt kun je ook een hapje eten in een lokaal restaurant of bij een straatstalletje. De chauffeur/gids is altijd beschikbaar voor vragen en advies. Je kunt er zelf veel aan doen om je vakantie niet te laten bederven door een voedselvergiftiging. Vermijd de toeristische restaurants gericht op westerlingen waar touringcars voor de deur staan en het eten in buffetvorm wordt geserveerd. Juist hier is de kans op een voedselvergiftiging groter omdat men niet gewend is om bijvoorbeeld salade, vlees en andere zaken op de juiste (hygiënische) wijze te bereiden. Drink alleen water uit de fles. Overal in het land is mineraalwater in flesjes of frisdrank te krijgen. Let er op dat de flesjes bij aanschaf nog gesloten zijn. Het voedsel is op de meeste toeristische plekken betrouwbaar. Wees voorbereid en lees vooraf aandachtig onze tips over eten in het buitenland. Als je fruit koopt op de markt, neem dan iets met een schil (vb. banaan, sinaasappel enz.). Ander fruit altijd goed wassen met gezuiverd water. Lees meer over reizigersdiarree om goed voorbereid te zijn.
Geniet van je vakantie en wees niet te bang om van de lokale lekkernijen te genieten. In warme tropische landen gelden echter andere gewoontes en gebruiken. Wees hier op voorbereid en hou enkele regels in acht. Echter, zoals het gezegde leert ‘bij twijfel niet inhalen’.