Geldzaken

Vietnamese Dong

Vietnam Dong

Vietnamese Dong

De nationale munteenheid in Vietnam is de Dong (VND)’. Voor 1 euro krijg je ongeveer 24.000 Dong. Wanneer je voor het eerst geld pint ben je dus waarschijnlijk ‘miljonair’. Er is papiergeld in 200, 500, 1000, 5000, 10.000, 20.000 (+/- 0,80 euro), 50.000, 100.000, 200.000 en 500.000 (+/- 20 euro) Dong. Check actuele koers.

Bij aankomst in Hanoi of HCMC kun je op het vliegveld direct geld pinnen. Het is niet nodig om geld in Nederland te wisselen. Let er op dat pinnen op het vliegveld duurder kan zijn dan in elders in de stad. Het is verstandig om altijd wat contant geld in kleine coupures bij je te hebben. De biljetten moeten dan wel van goede kwaliteit, niet gevouwen of gescheurd zijn. Veel en restaurants en winkeltjes hebben vaak niet terug van 200.000 Dong. Zorg er daarom voor dat je klein geld en liefst verschillende valuta bij je hebt. Vraag anders de gids ter plekke voor advies.

Uitgaven in het land

Veel gestelde vraag bij het boeken van een reis is, “wat zijn de eventueel bijkomende kosten tijdens de reis?”. Het antwoord hierop is voor ons heel lastig te geven en hangt voornamelijk af van je eigen uitgavenpatroon. Voor informatie over de kosten van het dagelijks levensonderhoud zie website: Kosten levensonderhoud in Vietnam. Hier vind je veel informatie over prijzen van maaltijden, water, drank, fruit enz. Het is verstandig om altijd wat contant geld (Euro’s of Dollars) in kleine coupures bij je te hebben. De biljetten moeten dan wel van goede kwaliteit, niet gevouwen of gescheurd zijn.

Pinnen – ATM’s

Geldautomaten (ATM’s) zijn vrijwel op alle toeristische bestemmingen en in de grotere steden aanwezig. Zoek een geldautomaten met het Maestro of Cirrus logo voor gebruik van je bank-/ pinpas. Heb je twee rekeningen in Nederland bij verschillende banken, neem dan van beide een pinpas mee. Dit kan van pas komen wanneer bv. je RABO pas niet wordt geaccepteerd en die van een andere bank wel. Probeer anders een andere geldautomaat. Over het algemeen levert dit geen problemen op. Wanneer naar meer afgelegen gebieden reist of in kleinere plaatsen overnacht is het verstandig contant geld in kleine coupures mee te nemen.
LET OP:     Zorg er voor dat je bankpas (Pinpas) voor vertrek is vrijgesteld voor gebruik in Vietnam (Azië).

Credit / Debit Cards

De belangrijke creditcards worden geaccepteerd in de betere hotels en restaurants. Bij geldautomaten kun je ook met een creditcard geld opnemen. Zoek hiervoor geldautomaten die MasterCard of VISA-kaarten accepteren. Vanwege de relatief hoge kosten adviseren wij echter altijd met een betaalpas (Pinpas) geld op te nemen en niet met een creditcard. Zie voor meer details de websites: Eurocard en Visa.

Valutabeperkingen

Aan de import en export van vreemde valuta zijn regels gesteld. Dit kan wijzigen, check daarvoor regelmatig het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vind je ook info over andere import en export beperkingen.

Fooien & Tips

In Vietnam wordt het geven van een fooi aan bedienden en obers gewaardeerd maar is uiteraard niet verplicht. Ben je heel tevreden over een dienst dan kun je uiteraard een kleine tip geven. Onze gidsen en chauffeurs krijgen een heel behoorlijk basissalaris. Een fooi wordt wel gewaardeerd, maar wees terughoudend om geen verwachtingen te wekken. Als richtlijn van onze agent geldt 1 euro per dag voor de lokale chauffeur en/of 2 euro per dag voor de lokale gids. Ons advies is om dit alleen te geven wanneer je bijzonder tevreden bent over de service.