Gezondheid & Veiligheid

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in de grotere steden van Vietnam is verzorgd en van een acceptabel niveau. Een goede ziektekosten-, met afdoende (All-Risk) reis- en annuleringsverzekering, inclusief noodevacuatie, is belangrijk voor een zorgeloze reis. Artsen en ziekenhuizen kunnen om een contante betalingen vragen voor medische behandelingen. Zorg dat je voldoende persoonlijke medicatie meeneemt. Het kan lastig zijn de juiste medicatie ter plekke te krijgen. Let er op dat je reis- en annuleringsverzekering voldoende dekking geeft. Wij adviseren een zogenoemde All-Risk reisdekking. Een reis- en annuleringsverzekering is voor reizen met Mango Travel verplicht! Deze kun je zelf regelen, maar wij adviseren graag.

Inentingen

Vietnam kent geen verplichte inentingen. Mango Travel raadt echter altijd aan om goed voorbereid op reis te gaan. Neem ruim voor je vertrek (min. 2 maanden) contact op te nemen met je huisarts, GGD of een andere specialist. Aanbevolen inentingen zijn; DTP (Difterie, Tetanus, Polio) Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en eventueel Hepatitis B. Wanneer je geen mazelen hebt gehad, of tegen mazelen gevaccineerd bent, is een BMR inenting aan te bevelen voor Vietnam. Voorzorgsmaatregelen tegen malaria en dengue (knokkelkoorts) zijn belangrijk, denk aan insecten werende spray of lotion. Bespreek dit met je medisch specialist. Voor meer informatie zie ook vaccinaties op reis.

Covid19

De maatregelen omtrent het corona virus en de regelgeving met betrekking tot het inreizen in Vietnam wisselen voortdurend. Informeer je goed voor vertrek.

Verbanddoos

Wat kun je uit voorzorg meenemen op reis? Hieronder hebben wij een lijstje samengesteld waar je  aan zou kunnen denken. Het is verstandig dit ook met je huisarts te overleggen, zeker daar waar het gaat om het gebruik van medicijnen!

  • Middel tegen hoofdpijn (bv. Ibuprofen)
  • Muggenspray (DEET min. 40%)
  • Zonnebrandcrème
  • Thermometer
  • ORS (Oral Rehydration Salts)
  • Antibacterieel reinigingsmiddel (bv. jodium)
  • Mondmasker / handgel – desinfecteer en mondmaskers (COVID19)
In overleg met je huisarts:
  • Antihistamine (tegen allergische reactie)
  • Malaria tabletten (Malerone, overleg met je arts)
  • Anti-diarree medicatie (Loperamide)
  • Antibioticum tegen diarree (Norflozacin, ciprofloxacine of Azithromycin)
  • Medisch paspoort voor mee te nemen persoonlijke medicijnen. (Dit kan een hoop problemen voorkomen.)

Medicijnen

Gebruik je regelmatig specifieke geneesmiddelen? Dan raden wij je aan voldoende voorraad mee te nemen. Vraag je arts of apotheek om een medisch paspoort en een recept opgesteld in het Engels kan nuttig zijn. Wanneer je opiaten houdende medicijnen gebruikt is een in het Engels opgestelde dokters verklaring absoluut noodzakelijk.

Fysieke gezondheid

Onze reizen zijn zo samengesteld dat iedereen met een normale gezondheid en fysieke gesteldheid de reis kan maken. Al is het goed om vooraf een beetje te trainen. Een wandeling van slechts 30 minuten kan inspannend zijn wanneer je niet gewend bent aan warmte en lopen op heuvelachtig terrein, dit in combinatie warmte en of hoogte.

Wij vragen je, laat ons vooraf weten wanneer je medische aandoeningen of ziektes hebt of hebt gehad. Denk aan hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten enz. Dit geeft ons de gelegenheid om je reis met extra zorg samen te stellen en te begeleiden. Als je een trekking wilt gaan maken is een redelijke conditie gewenst. Bij het samenstellen van de reis en activiteiten als een trekking enz. houden wij rekening met de fysieke gesteldheid en eventuele beperkingen.

Eten en drinken

Je kunt zelf het nodige doen om bv. reizigers diarree te voorkomen. Drink of gebruik flessenwater en geen leidingwater. Water dat wordt gebruikt om te drinken, tanden te poetsen of ijs te maken, moet eerst gekookt of anderszins gesteriliseerd zijn. Gebruik alleen gepasteuriseerde melk. Melkpoeder of melk in blik/pak is beschikbaar en wordt geadviseerd, maar zorg ervoor dat het wordt aangelengd met zuiver water. Vermijd zuivelproducten die mogelijk zijn gemaakt van niet-gekookte melk. De hygiene en de bereiding van het voedsel in Vietnam is redelijk goed. Desalniettemin zijn enkele voorzorgsmaatregelen op zijn plaats. Neem alleen goed gekookt vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Varkensvlees en kip, salade en mayonaise kunnen een verhoogd risico met zich meebrengen. Groenten moeten worden gekookt en fruit moet worden geschild.

Veiligheid

In zijn algemeenheid is Vietnam een land waar je je veilig voelt, ook ’s avonds op straat. Niemand die je lastig zal vallen. Maar zoals overal waar veel toeristen samen komen heb je ook in Vietnam zakkenrollers. Wees dus voorbereid en op je hoede op markten en andere drukke plekken zoals in Hanoi en HCMC. Hier heb je zo nu en dan jongens achter op een brommer die bij het passeren een achteloze toerist een tas of camera proberen af te pakken. Wees daarom voorzichtig met je persoonlijke eigendommen als paspoort, portemonnee, mobieltje, camera enz. Neem slechts kleine hoeveelheden contant geld mee. Het is verstandig enkele voorzorgsmaatregelen te treffen voorafgaande en tijdens je reis.

  • Laat je spullen nooit onbeheerd achter en hou altijd oogcontact of een stevige grip op camera’s en schoudertas.
  • Waardevolle spullen kunnen beter worden opgeborgen in de kluis van de hotelkamer, indien beschikbaar, of bij de receptie.
  • Verdeel je belangrijkste spullen als paspoort, bankpas, creditcard en cash op verschillende plaatsen.
  • Maak voor de zekerheid een kopie van je paspoort en belangrijke pasjes.
  • Bewaar belangrijke gegevens en kopieën eventueel in de Cloud of mail ze aan jezelf.

Het is altijd verstandig om het actuele reisadvies voor Vietnam op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te bekijken. Het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Vietnam kun je hier lezen.

NB   Informatie op de website is geheel vrijblijvend. Neem voor de reis altijd contact op met je huisarts!