16. Chau Doc

Chau Doc

Chau Doc is een grensstadje waar Vietnameze en Cambodjaanse culturele invloeden samen komen. De Hau-rivier, ook wel de Bassac-rivier genoemd, stroomt direct door de stad. Rivierboten brengen producten van ver om te verkopen op de enorm grote overdekte markt van Chau Doc. Een markt waar je van de ene in de andere verbazing valt.

De markt is het centrum van multiculturele handel. Op de natte markt zijn bloemen, gefermenteerde vis, palmnoten en tamarinde best-sellers. Elders vind je winkeltjes waar van alles wordt verkocht, minutieus beschilderde borden, goud, potten, pannen, tot plastic pantoffels. Op de trottoirs buiten de markt kun je de beste Chau Doc-stijl ‘Bun Ca’ krijgen. Deze kurkuma-getinte noedelsoep is gemaakt met knoflook en gefermenteerde vispasta, riviervis, verse rijstnoedels, bananenbloesems, taugé en knapperige điên điển-bloemen.

Chau Doc markt Vietnam

Markt Chau Doc

Als je een echt inkijkje in het leven diep in de Delta wilt, is Chau Doc de perfecte pek. In de loop der jaren zijn Cham, Khmer, Kinh (Vietnamese) en Chinese gemeenschappen vreedzaam samengesmolten in het gebied. De moslim georiënteerde Cham met hun fraai beschilderde moskeeën op de eilandjes, de Khmer en Vietnamezen bezoeken de boeddhistische pagodes op de heilige heuvel van Nui Sam.

De opvallendste en drukste tempel van Chau Doc is Ba Chua Xu. Elk jaar in april trekt een driedaags festival duizenden pelgrims naar Ba Chua Xu. Maar elke andere dag gonst de tempel ook van gelovigen die hele geroosterde varkens, fruitpiramides, lotusbloesems offeren onder de geur van wierook en kaarsen. Chua Hang (grotpagode) daarentegen is een serene boeddhistische enclave, genesteld in een heuvel. Vanaf de top word je beloond met een fantastisch uitzicht over de rijstvelden die zich uitstrekken tot aan de bergen in Cambodja.

 

Topactiviteiten Chau Doc

Ga op een tempel tour

Op de hellingen van Sam Mountain liggen ongeveer 200 grote en kleine religieuze plaatsen. Wees getuige van het lokale aanbod bij Mieu Ba Chua Xu, klim naar en bezoek de Chua Hang (grotpagode) of bewonder de architectuur van de Tay An-pagode.

Probeer lokale gerechten

In de foodscene van Chau Doc speelt het beste van het land en het water. De iconische Bun Ca Bong Dien Dien is altijd een publiekstrekker. Snack op Banh Bo Thot Niet om je zoetekauw te stillen, en ga niet weg zonder een Lau Mam-diner te proberen.

Neem boottocht door het Tra Su Forest

Meer dan 70 soorten vogels vinden hun thuis in het Tra Su Cajuput-bos. Dit is de perfecte plek om jezelf onder te dompelen in de natuur. Vaar op een Tac Rang (gemotoriseerde sampan)  door het overstroomde bos en leer meer over de biodiversiteit van de regio.

Bezoek het drijvende dorp

Bekijk de lokale cultuur van dichterbij met een rondleiding door het drijvende dorp Chau Doc, een 50 jaar oude vissersgemeenschap aan de rivier de Hau. Huizen zijn hier op vlotten gebouwd en dienen als viskwekerijen voor meerval en snapper die hier ook te koop worden aangeboden.

Maak kennis met de Cham-cultuur

Chau Doc is de thuisbasis van enkele van de grootste Cham-gemeenschappen van Vietnam. Chau Giang en Chau Phong zijn genesteld op twee eilandjes aan de overkant van de rivier de Hau. Stop bij de spectaculaire Mubarak-moskee, bezoek oude paalwoningen en proef Cham-gerechten.

Markt Chau Doc Vietnam

Markt Chau Doc

Chau Doc weer en vervoer

Weer

Chau Doc heeft twee seizoenen; regenachtig en droog. Het regenseizoen begint in mei en duurt tot oktober, waarbij augustus tot november het hoogwaterseizoen is, perfect voor een bezoek aan het Tra Su-bos en drijvende dorpen. Van november tot april is het zonnig en droog in Chau Doc met een blauwe lucht en een aangenaam briesje.

 

Transport

Om naar Chau Doc te komen, kunnen reizigers uit grote steden in Vietnam naar Can Tho Airport vliegen. Vanaf daar is het drie uur rijden naar het stadje Chau Doc. Degenen die uit Ho Chi Minh-stad komen, kunnen ook zes uur lang rit per bus of auto nemen. Luxe cruises varen tussen Can Tho en Chau Doc, en ook van Cambodja naar Vietnam, ideaal voor reizigers die ontspannen willen reizen.