01. Hanoi

Hanoi

Hanoi de hoofdstad van Vietnam, meer dan 1000 jaar geleden gesticht, heeft een rijke geschiedenis, met de straten van de uitgestrekte oude wijk die dateren uit de 14e eeuw. Hanoi, een van de beste bestemmingen in Vietnam. Dwalend over de met bomen omzoomde lanen langs afbrokkelende Frans koloniale gevels brengt je terug in de tijd. Het hedendaagse Hanoi gaat echter over veel meer dan vroeger. De oude stad kent vele moderne cafés, restaurants van wereldklasse en coole kunstgalerijen. Als de zon ondergaat, heb je je keuze uit kroegen, van verfijnde rooftopbars tot bruisende bia hơi.

Hanoi VietnamKlik voor een 360-graden tour door Hanoi     © Vietnam Tourism

Topactiviteiten in Hanoi

Proef het straatvoedsel
Voor een authentieke smaak van Hanoi, kijk naar de straatkeukens van de oude wijk. Stomende potten met met steranijs doordrenkte Phở-bouillon sudderen op elke hoek; terwijl elke dag de geur van bún chả de lucht vult terwijl gegrild varkensvlees sist boven hete kolen. TIP Boek onze Street Food tour door Hanoi.

Wandel door de oude wijk

De oude wijk van Hanoi biedt een zintuiglijke overbelasting. Slierten wierook drijven de straten op vanuit oude tempels, terwijl het gekletter van smedenhamers zich vermengt met de oproep van mobiele fruitverkopers. Spring in een cyclo en toer door dit bedwelmende doolhof.

Verken de cafécultuur van Hanoi

Snel aan de oppervlakte, maar het ware ritme van het leven in Hanoi is verre van gehaast en wordt goed weerspiegeld in de ontspannen koffie-uren. Naast traditionele koffiehuizen serveert een steeds groter wordende groep unieke cafés nieuwe brouwsels in koele cafeïneholen.

Bekijk de kunstscène

Hanoi is de kunsthoofdstad van Vietnam. Het elegante Museum voor Schone Kunsten herbergt de belangrijkste collectie van het land, zoals oude Cham-artefacten en impressionistische stukken. Voor iets meer eigentijds, ga naar Manzi of de Vietnam Art Gallery.

Sluit je aan bij de lokale bevolking aan het Hoan Kiem-meer

Het Hoan Kiem-meer ligt in het hart van Hanoi. Elke ochtend komt het tot leven met wandelaars, aerobicslessen en zelfs een lachende yogagroep; en barst weer in activiteit uit bij zonsondergang, verdrongen door de lokale bevolking die de avondlucht inademt.

 

Hanoi weer en vervoer

Weer

Hanoi is het meest uitnodigend van april tot juni, maar de hoofdstad is vooral mooi in mei wanneer bomen plotseling in bloei komen. September en oktober zijn ook uitstekende maanden om te bezoeken, aangezien de temperaturen afkoelen en de lucht opklaart. In de zomermaanden valt er af en toe een tropische regenbui. Meestal tegen het einde van de middag. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Deze warme douche is niet te vergelijken met de koude en druilerige regen in Nederland en België.

Vervoer

De internationale luchthaven Noi Bai, op 45 km van het stadscentrum van Hanoi. De Reunification Express-lijn heeft treinen naar veel belangrijke bestemmingen, waaronder Lao Cai (Sapa) en Dong Hoi (Phong Nha.). Er zijn veel opties om Hanoi te verkennen, waaronder taxi’s, bussen en motorfietsen. Grab en een paar andere ride-hailing-apps bieden on-demand services om je te verplaatsen. Het busnetwerk van Hanoi heeft een uitgebreid netwerk rond de stad en lage kosten. Ten slotte kan de klassieke cyclo worden gehuurd om je mee te nemen door de oude wijk tijdens een sightseeingtour.