14. Ho Chi Minh-City

Ho Chi Minh-City

Trillend van energie en verkeer, heel veel verkeer – Ho Chi Minh-City, voorheen bekend als Saigon, is het economische hart van Vietnam en het belangrijkste knooppunt van de zuidelijke regio. Een kosmopolitische metropool waar het heden en het bewogen verleden samenkomt in het vibrerende stadscentrum van HCMC.

Ho Chi Minh City 360 Vietnam

Klik op link voor 360-graden HCM-City    © Vietnam Tourism

Topactiviteiten Ho Chi Minh-City

Bezoek de belangrijkste bezienswaardigheden

Loop door de Đồng Khởi-straat om kennis te maken met de Notre Dame-kathedraal, het historische Centrale Postkantoor van de stad en het Saigon Opera House. Voor de lokale sfeer en beleving bezoek de Bến Thành-markt en de Jade Emperor Pagoda.

Winkel in kleine boetiekjes

Rondom District 1 zijn een groot aantal oude appartementen en voormalige kantoorgebouwen omgevormd tot winkelcentra. Decennia oude gebouwen zoals 22 Lý Tự Trọng en 42 Nguyễn Huệ zitten​​vol met allerlei fascinerende winkels.

Verken de Chinese wijk

De Chinese wijk Chợ Lớn is geweldig om te voet te verkennen. Ga naar de Bình Tây-markt, een kolossaal groothandelscentrum, en de Thiên Hậu-pagode, een sfeervolle tempel die een eerbetoon is aan de godin van de zee.

Spring op een motor

Doe wat de lokale bevolking doet en spring achter op een motorfiets om de stad te verkennen en de energieke hartslag te voelen. Een motortocht is vooral bij het vallen van de avond een aanrader, wanneer de stad op zijn meest romantisch is en overal langs de weg de verkopers hun waar aan de man proberen te brengen.

Probeer het street-food

De lokale bevolking van Ho Chi Minh City verzamelt zich graag rond gedeukte metalen tafels. Overal  in de stad worden langs de weg feestjes gevierd. Mis de highlights als de bánh mì, hartige pannenkoeken in zuidelijke stijl (bánh xèo) en gebroken rijst (cơm tấm) niet .

Wat je niet mag missen!

Hoewel de nieuwste ontwikkelingen niet aan de de zuidelijke hoofdstad van Vietnam voorbij zijn gegaan, is het niet moeilijk om hier en daar de complexe geschiedenis van het land te ontdekken. De architectonische sporen van de koloniale overheersing staan ​​nog steeds, naast overblijfselen van de commerciële en oosterse wortels van de stad. Als je een fan bent van geschiedenis, zijn hier zeven topattracties van Ho Chi Minh-stad op loopafstand van het centrum.

 

Cu Chi-tunnels

Tunnel je een weg terug in de tijd tijdens je bezoek aan de Cu Chi-tunnels. Gelegen aan de noordwestelijke rand van Ho Chi Minh-City, herbergt het Cu Chi-district een netwerk van meer dan 250 kilometer tunnels dat door de Vietcong werd gebruikt om Amerikaanse en Zuid-Vietnamese troepen te ontwijken tijdens de Vietnam oorlog. Een bezoek aan de tunnels is boeiend en leerzaam voor jong en oud. Doe voor de zekerheid gepaste kleding aan wanneer je van plan bent de tunnels in te gaan. Vies worden hoort erbij, dus kleed je dienovereenkomstig.
Openingstijden: 7.30 – 12.00 uur, 13.30 – 17.00 uur elke dag

Cu Chi Tunnels Ho Chi Minh City Vietnam (3)

Cu Chi tunnels

Oorlogsmuseum

Het War Remnants Museum is een museum van drie verdiepingen met talloze artefacten en grafische foto’s uit de Vietnam oorlog, waaronder de met de Pulitzer Prize bekroonde foto van fotograaf Nick Ut, ‘The Terror of War’. Verder vind je er wapentuig als vliegtuigen, tanks, bommen en helikopters op de binnenplaats welke dienst hebben gedaan tijdens de Vietnam oorlog. Het is een sombere ervaring, maar wel eentje die een blijvende indruk achterlaat.
Openingstijden: 7.30 – 12.00 uur, 13.30 – 17.00 uur elke dag

Ho Chi Minh City War Remnants Vietnam (2)

War Remnants / Oorlogsmuseum

Notre Dame kathedraal

De kathedraal – basiliek met twee torens van Onze-Lieve-Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis bevindt zich aan het hoofd van Dong Khoi Street, een vredige oase in de drukke binnenstad. De bouw van de kathedraal, volledig gebouwd van uit Frankrijk geïmporteerde materialen, duurde bijna twee decennia, van 1863 tot 1880. Het gebied rond de Notre Dame-kathedraal is een goede plek om mensen te kijken en te genieten van de dagelijkse leven in deze vibrerende stad.
Openingstijden: 7.30 – 12.00 uur, 13.30 – 17.00 uur elke dag

Notre Dame Kathedraal Ho Chi Minh City Vietnam

Notre Dame Kathedraal HCMC

Saigon Centraal Postkantoor

Tegenover de kathedraal bevindt zich het fraaie postkantoor van Saigon. Maak een wandeling naar binnen, waar je een enorme foyer vindt die wordt geflankeerd door rijen houten telefooncellen uit het Victoriaanse tijdperk, historische kaarten aan de muren en een enorm portret van Ho Chi Minh. De architect van het gebouw wordt soms ten onrechte toegeschreven aan Gustave Eiffel, maar het ontwerp van het complex was wel gebaseerd op zijn blauwdrukken. Met een beetje geluk tref je in het postkantoor en daar buiten legertjes met schoolkinderen aan die hier les krijgen om te zien hoe ‘vroeger’ kaartjes met postzegels werden verstuurd.
Openingstijden: 7.30 – 12.00 uur, 13.30 – 17.00 uur elke dag

Ho Chi Minh City Postkantoor Vietnam (1)

Postkantoor Saigon

Het Herenigingspaleis

Op de plaats van het voormalige Norodom-paleis staat het Herenigingspaleis, ook wel bekend als het Onafhankelijkheidspaleis. Het paleisachtige landgoed, ontworpen door architect Ngô Viết Thụ, was de woon- en administratieve wijk van de president van Zuid-Vietnam ten tijde van de Vietnam oorlog. Tegenwoordig kunnen bezoekers door de zalen en vergaderzalen lopen, bekleed met rode loper. Een indrukwekkend gebouw met voormalige commandocentrum en in de kelder de oorlogskamers. Vanuit hieruit werden o.a. de inzet van het Amerikaanse leger tegen de Noord Vietnameze legers geleid.
Openingstijden: 7.30 – 12.00 uur, 13.30 – 17.00 uur elke dag

Ho Chi Minh City Herenigingspaleis Vietnam

Herenigingspaleis

Nguyen Hue-straat en stadhuis

De uitgestrekte Nguyen Hue St. is het nieuwe bruisende hart voor flanerende voetgangers in Ho Chi Minh-stad. Hier bevinden zich tientallen luxe flatgebouwen, luxe restaurants, commerciële arcades en luxe boetieks. Deze wandelstraat, die zich uitstrekt van het stadhuis tot de Bach Dang Wharf, is perfect voor een middagwandeling en is het levendigst bij zonsondergang. Aan het meest noordelijke uiteinde van Nguyen Hue zit het stadhuis, de administratieve post van het Ho Chi Minh City People’s Committee.
Toegang: Stadhuis is niet open voor het publiek

Nguyen Hue-street Stadhuis Ho Chi Minh City Vietnam

Stadhuis Saigon

Ben Thanh-markt

De Ben Thanh Market in het centrum van de stad is een tijdloze marktplaats gebouwd bovenop een teruggewonnen stuk land dat vroeger bekend stond als Bo Ret Pond. Tegenwoordig kijkt de overdekte markt uit op het Quach Thi Trang-plein. Binnen vind je een matrix van gangpaden waar van alles wordt aangeboden, van verse producten tot kegelvormige hoeden, luwak koffie, tot lakwerk. Aan het einde van de hal is een doolhof van eetstalletjes die heerlijke bánh xèo en bánh mì verkopen.
Openingstijden: 7.30 – 12.00 uur, 13.30 – 17.00 uur elke dag

Ho Chi Minh City Ben Thanh markt Vietnam

Ben Thanh markt

Ho Chi Minh-City, weer en vervoer

Weer

Ho Chi Minh-stad heeft het hele jaar door constante temperaturen en het weer is over het algemeen warm. Van april tot mei kan de temperatuur af en toe oplopen tijdens een hittegolf. Tijdens het regenseizoen van mei tot november is af en toe een pittige tropische bui te verwachten. In december en januari koelt het iets af, maar is het nog altijd aangenaam.

 

Transport

Reizigers kunnen met de bus, trein of vliegtuig in Ho Chi Minh-stad aankomen. De internationale luchthaven Tan Son Nhat kent dagelijks buitenlandse en binnenlandse aankomsten van verschillende luchtvaartmaatschappijen, terwijl verschillende busmaatschappijen shuttles verzorgen vanuit Phnom Penh en bestemmingen in heel Vietnam.