10. Hoi An

Hoi An

Hoi An is een belangrijke Aziatische handelshaven uit de 17e en 18e eeuw, wiens architectuur en ontspannen levensstijl in de loop der jaren weinig is veranderd. In deze oude haven kronkelt de Thu Bon-rivier langs afbrokkelende winkelhuizen en verweerde pagodes, terwijl sampans komen en gaan vanaf de oude veerbootkade. Buiten de oude stad snijden tweebaanswegen door golvende rijstvelden en komen uit bij een schuimige kustlijn. Blijf een paar dagen om te genieten van de schoonheid van Hoi An en om in de avond door de met lantaarns verlichte straten te slenteren. Rond de 17e eeuw was Hoi An een van de drukste havens in Zuidoost-Azië, met Chinese, Portugese, Japanse, Nederlandse, Franse en Engelse kooplieden die de stad bezochten op zoek naar specerijen, lakwerk en keramiek. Verrijkt door de opbrengst van deze handel, bouwden veel handelaren prachtige huizen.

blankKlik voor een 360-graden tour door Hoi An © Vietnam Tourism

 

Topactiviteiten Hoi An

Hoi An oude stad City-tour

Verken de oude stad van Hoi An met gids. Rond de 17e eeuw was Hoi An een van de drukste havens in Zuidoost-Azië, met Chinese, Portugese, Japanse, Nederlandse, Franse en Engelse kooplieden die de stad bezochten op zoek naar specerijen, lakwerk en keramiek. Verrijkt door de opbrengst van deze handel, bouwden veel handelaren prachtige huizen. Je kunt deze charmante huizen bewonderen langs de Tran Phu-straat, een van de oudste in Hoi An. Vervolgens worden de Fujian-tempel, de Quan Cong-tempel en de Japanse overdekte brug bezocht.

Fietstocht over het platteland

Breng een dag ontspannen fietsend door, door het schilderachtige landschap van Vietnam, ver weg van het verkeer, de motorscooters en de geluiden van de stad. Je steekt verschillende eilandjes over in de Song Thu-rivierdelta met behulp van lokaal vervoer, inclusief veerboten en een drijvende brug. De drijvende brug van Hoi An is een verbazingwekkende houten brug. Deze tour neemt je mee om te ontdekken hoe houten rivierboten in Kim Bong Village op oud ambachtelijke wijze worden gemaakt. Leer het geheim van het weven van de kleurrijke “Hoi An” stro-slaapmatten. Ervaar de beroemde Vietnamese mandjesboten (Basket Boats) bootmaker in Hoi An. Er is volop gelegenheid contact te maken met de lokale bewoners en te kletsen. De lunch is bij een lokale familie, ver van de gebruikelijke toeristische circuits. Tijdens de lunch wordt je uitgenodigd in het huis van een lokale Vietnamese familie voor een traditionele Vietnamese maaltijd en leer je hun gebruiken en tradities kennen. Nadat je een tijdje hebt ontspannen in de schaduw van een mangoboom, begin je aan je terugkeer naar Hoi An, wat ongeveer een uur zal duren.

Meer informatie over de Cham-cultuur

Het Cham-volk regeerde ooit een groot deel van Centraal-Vietnam, en ruïnes van hun tempels zijn opgegraven rond Da Nang. Het prachtige Cham Museum of Sculpture herbergt de grootste collectie Cham-beeldhouwkunst ter wereld.

Verwen je smaakpapillen

Dineren in Hoi An is puur genieten. Boerderijen en vissersboten brengen dagelijks vers geplukte groenten, fruit, zeevruchten en kruiden naar de markten. Drie typische Hoi An-gerechten zijn Cao Lau, Hoanh Thanh en dumplings met witte rozen.

Dagje aan het strand

An Bang Beach, op slechts 10 minuten rijden van de oude stad, belooft lunches met zeevruchten, zandstranden en koele golven. Breng je boek, handdoek en zwemkleding om even heerlijk te genieten van zon, zee en strand. Of stap aan boord van een boot naar de ongerepte kusten van de Cham-eilanden.

Uitje naar My Son

My Son Sanctuary is een UNESCO-cultureel erfgoed op 40 kilometer van Hoi An. Deze tempels, verscholen in een vallei in de buurt van een schaduwrijke beek, werden gebouwd door de Cham-bevolking. De overgebleven structuren dateren uit de 7e tot de 13e eeuw.

Hoi An weer en vervoer

Weer

Maart tot mei zijn de beste maanden om te bezoeken, maar je de warmte niet zo’n probleem vindt kun Hoi An zijn juni tot augustus is dit ook een prima periode om deze prachtige stad te bezoeken. Van oktober tot januari kun je regenachtige dagen treffen met zo nu en dan stormachtig weer. Aan het begin van het jaar is het wat frisser maar uitstekend weer voor een wandeling of een fietstocht.

 

Transport

De internationale luchthaven van Da Nang ligt op 50 minuten rijden van de oude stad. Er zijn binnenlandse vluchten vanuit de grote steden van Vietnam naar Da Nang, evenals directe vluchten vanuit regionale hubs. Hoi An kan ook worden bereikt met de bus of shuttlebusjes vanaf nabijgelegen bestemmingen, zoals Nha Trang, Da Nang of Hue. Wandelen en fietsen is ideaal voor sightseeing in de oude stad en het platteland.