15. Mekong Delta

Mekong Delta

De Mekong Delta mag eigenlijk in geen enkele reis naar Vietnam ontbreken. De kleurrijke verzameling steden langs de oevers van de Mekong-rivier is gezegend met blauwe luchten boven de imposante Mekong rivier, boordevol exotisch fruit, bezaaid met markten, tempels en herenhuizen uit de koloniale tijd. Het is een plek om te dutten in een hangmat of stroomafwaarts te drijven in een sampan of cruiseboot. Hier eet je de meest memorabele gerechten in Vietnam. En natuurlijk ontmoet je hier de warmste Vietnamezen, maar ook etnische minderheden die hun thuis op het water hebben. Hier zijn vijf top bestemmingen in de Mekong Delta.

Vietnam Floating markets - Drijvende markten Mekong Delta - Mango Travel

Drijvende markt op Mekong rivier

Vijf redenen om de Mekong Delta te bezoeken

Drijvende markten en boottocht in Can Tho

De beste manier om de Mekong te leren kennen, is door het vanaf het water te bekijken. Klim bij het eerste licht in een boot en je wordt getrakteerd op de aanblik van de opkomende zon boven Can Tho. Vaar langs paalwoningen en schuiten, je ziet vogels over de palmen vliegen en boten die zwaar van het fruit naar de markt gaan. Cai Rang is de grootste drijvende markt van Can Tho en een essentiële stop voor een kom hete hu tieu-noedels. Zorg ervoor dat je ook een kleinere drijvende markt bezoekt, voor een close-up van deze Mekong Delta-traditie.

Handel in de Mekong Delta

Drijvende markten

Vers tropisch fruit

Vers fruit is een alledaags onderdeel van het leven in de Mekong Delta in Vietnam. Veel families verbouwen sappige ramboetans, guaves, mango’s en talloze andere tropische vruchten op percelen achter hun huizen. Kom ’s middags, de vrouw des huizes zal een paar rijpe vruchten verzamelen om deze met groene thee te serveren. Elke keer dat je wordt uitgenodigd in een huis in Can Tho, zal er zeker een bord fruit op tafel verschijnen. Voel je vrij om zoveel te proeven als je wilt!

Ontspanning aan de rivier

Dicht bij het water zijn en even tot rust komen. Voor reizigers de manier om de natuur  weer even dichtbij te ervaren. Luxe resorts in een prachtige omgeving zijn de perfecte plek om even te ontsnappen aan de hectiek. In kleine straatjes buiten de stad vindt je charmante gastgezinnen waar de gastheer en dame je verwelkomen in de familie als een van hun. Gezinnen zullen misschien het zwembad en tuinen van een viersterren hotel als het Victoria Can Tho waarderen. Waar je ook gaat, rustgevende lotusvijvers en zacht stromende rivieren zijn nooit ver weg. Maar een verblijf in een comfortabele Homestay / Guesthouse bij een gastgezin is echt een aanrader om je onder te dompelen in de locale gebruiken en cultuur.

Lokale gerechten en snacks

Eten is altijd een van de hoogtepunten tijdens een reis, dit geldt zeker voor Vietnam. De lokale bevolking gebruikt zoetwatervis en garnalen, net geplukte groenten en Vietnamese kooktechnieken om heerlijke gerechten te maken die je niet snel zult vergeten. De lunch kan bestaan ​​uit een eenvoudige reeks verse loempia’s met kruiden, gegrild varkensvlees en rijstnoedels gedoopt in vissaus, of een overvloedige beleg met gerechten zoals roergebakken groenten, mango- en garnalensalade en kleipotvis die verschijnen met rijst en soep aan de kant. Ons beste advies is om te vertrouwen op de lokale smaken en deze een kans te geven. Sta open voor de nieuwe smaak sensaties.

Eilandjes verkennen

Can Tho is misschien wel de op drie na grootste stad van Vietnam, maar op slechts een paar minuten van het centrum kun je op een veerboot stappen en een heel andere wereld betreden. Op de eilandjes gaat de tijd langzamer, zijn lanen beschaduwd met fruitbomen en worden lange maaltijden en thee buiten gedeeld. Neem een ​​fiets om de eilandjes te verkennen en stop bij noedeldorpen en fruitboerderijen; of boek een tour voor meer inzicht in de lokale cultuur in en rond Can Tho.

Rijst noodle maken Mekong Delta

Rijst noodles maken

TOP 5 bestemmingen in de Mekong Delta

Can Tho

Can Tho is een ideale uitvalsbasis voor je eerste bezoek aan de Mekong. Hier proef je het echte leven in de Delta met verblijf op of bij het water, relaxte vibes en overheerlijk eten.

Can Tho is eigenlijk een grote stad — de vierde grootste van Vietnam — maar toch voelt het ontspannen aan. Maak een korte tocht achterop een motorfiets om een ​​glimp op te vangen van de eilandjes rondom. In de schaduw van bananen- en guavebomen passeer je visvijvers, fruitboomgaarden en kanalen. Can Tho is omgeven door een stelsel van slaperige kanalen. Tegen een kleine vergoeding kun je een paar uur een roeiboot huren om deze waterwegen te verkennen en te stoppen bij kleine werkplaatsen om te zien hoe rijstpapier en noedels met de hand worden gemaakt. Verschillende rustieke hotels en homestays in Can Tho bieden kamers aan waar je kunt ontspannen met een zalig uitzicht op het water.

Natuurlijk komen veel mensen naar Can Tho om de drijvende markt van Cai Rang te zien. De markt is een meeslepend schouwspel van kleur en bedrijvigheid dat rond vijf uur ’s ochtends begint. Zorg ervoor dat je uiterlijk om 6 uur ’s ochtends op een boot bent, zodat je de mist van het water kunt zien afdrijven en tijdens de piekuren de markt de actie kunt zien. Met ladingen vers fruit van de boerderij, doen boten van verschillende grootte zaken op de karamelkleurige rivier. Pomelo’s, ananassen en doerians worden van boot tot boot verhandeld. Kleine roeiboten varen tussen de grotere boten en verkopen koffie, snacks en noedels. Schuif aan bij een hu tieu-verkoper voor het beste ontbijt in Can Tho; een dampende kom tapioca-noedels, gesneden varkensvlees en aromatische kruiden.

Floating market Cai Rong Mekong Vietnam

Floating market Cai Rong

Cái Bè

Cái Bè is een idyllisch stukje van de Mekong Delta. Er komen niet veel reizigers naar Cai Be , maar dat is misschien de reden waarom dit stadje zo authentiek aanvoelt.

Het stadje ligt op slechts twee uur rijden van Ho Chi Minh-stad. Hoewel de rest van Vietnam het gezegde “thoải mái đi” (rustig aandoen) gebruikt, leven de mensen van Cái Bè ernaar. Cái Bè is een stad met voornamelijk fruitboeren en riviervissers. In de ochtend is het hier vooral de handel en hard werken, de rest van de dag om het rustig aan te doen. Sta vroeg op om te zien hoe het marktleven zich afspeelt op het water. Het is een korte veerboottocht naar het eilandje Tân Phong Islet. De meeste bewoners hier zijn boeren, die op de kleine stukjes land rond hun huizen ramboetans, mangostans en andere tropische fruitbomen verbouwen. De beste manier om het eilandje te bezichtigen is door een sampan te nemen of door de smalle straatjes te fietsen. Geniet in een hangmat van een cà phê sữa đá  met uitzicht op de lommerrijke grachten.

Chau Doc

Chau Doc is een grensstadje waar Vietnameze en Cambodjaanse culturele invloeden samen komen. De Hau-rivier, ook wel de Bassac-rivier genoemd, stroomt direct door de stad. Rivierboten brengen producten van ver om te verkopen op de enorm grote overdekte markt van Chau Doc. Een markt waar je van de ene in de andere verbazing valt.

De markt is het centrum van multiculturele handel. Op de natte markt zijn bloemen, gefermenteerde vis, palmnoten en tamarinde best-sellers. Elders vind je winkeltjes waar van alles wordt verkocht, minutieus beschilderde borden, goud, potten, pannen, tot plastic pantoffels. Op de trottoirs buiten de markt kun je de beste Chau Doc-stijl ‘Bun Ca’ krijgen. Deze kurkuma-getinte noedelsoep is gemaakt met knoflook en gefermenteerde vispasta, riviervis, verse rijstnoedels, bananenbloesems, taugé en knapperige điên điển-bloemen.

Chau Doc markt Vietnam

Markt Chau Doc

Als je een echt inkijkje in het leven diep in de Delta wilt, is Chau Doc de perfecte pek. In de loop der jaren zijn Cham, Khmer, Kinh (Vietnamese) en Chinese gemeenschappen vreedzaam samengesmolten in het gebied. De moslim georiënteerde Cham met hun fraai beschilderde moskeeën op de eilandjes, de Khmer en Vietnamezen bezoeken de boeddhistische pagodes op de heilige heuvel van Nui Sam.

De opvallendste en drukste tempel van Chau Doc is Ba Chua Xu. Elk jaar in april trekt een driedaags festival duizenden pelgrims naar Ba Chua Xu. Maar elke andere dag gonst de tempel ook van gelovigen die hele geroosterde varkens, fruitpiramides, lotusbloesems offeren onder de geur van wierook en kaarsen. Chua Hang (grotpagode) daarentegen is een serene boeddhistische enclave, genesteld in een heuvel. Vanaf de top word je beloond met een fantastisch uitzicht over de rijstvelden die zich uitstrekken tot aan de bergen in Cambodja.

Markt Chau Doc Vietnam

Markt Chau Doc

Sa Dec

De naam ‘Sa Dec’ wordt vaak geassocieerd met de Franse schrijfster Marguerite Duras. Zij woonde hier en haar beroemde roman ‘The Lover’ speelt zicht hier af. Het huis van de geliefde van Duras, Huynh Thuy Le, staat er nog steeds en is open voor het publiek.

Het huis is een schatkamer van nostalgie. Het dateert uit 1895 en is ingericht met antiek meubilair, glas-in-loodramen en beschilderde cementtegels. Het verhaal van Duras’ familie en haar gecompliceerde relatie hebben Sa Dec voor altijd op de literaire kaart gezet. Maar buiten het huis op Nguyen Hue St., vind je in Sa Dec talloze herenhuizen en sierlijke tempels. Wandel door de straten langs de rivier om de architectonische juweeltjes van de stad te bewonderen.

De markt is het centrum van alle activiteiten in Sa Dec. Je vind er de meest uiteenlopende producten. De achterkant van de markt strekt zich uit tot aan het water, waar boten gemakkelijk kunnen komen en gaan. Slechts een paar kilometer buiten de stad, is een andere kleurrijke attractie. De uitgestrekte bloemenkwekerijen van Sa Dec. Hier worden duizenden tropische planten opgekweekt in kassen. Je kunt door deze kassen en kwekerijen lopen om foto’s te maken. Sa Dec is een van de rustigere steden in de Delta, maar de mooie bloemenboerderijen en de vele koloniale invloeden maken het tot een boeiende plek om te bezoeken.

Huynh Thuy Le huis in Ca Dec Mekong Delta Vietnam

Huis van Huynh Thuy Le

Ben Tre

Ben Tre is een van de stadjes die het dichtst bij Ho Chi Minh-stad liggen, en daarom is het een gemakkelijke plek om tijdens een dag tour te bezoeken. Zoals zoveel plaatsen in de Mekong Delta, heeft Ben Tre zijn eigen geheime plekken waar je je gemakkelijk een aantal dagen kunt verstoppen in een gemoedelijke Homestay aan de rivier.

Rijst pannekoek Ben Tre Mekong Delta Vietnam

Rijst pannenkoeken workshop

Of je nu komt voor een korte trip of een langere retraite, Ben Tre biedt beide. Een boottocht langs de met nipa palmen omzoomde grachten is een geweldige ervaring. De meeste boottochten stoppen bij een workshop kokossnoep, waar je zoveel kokossnoepjes kunt proeven als je wilt terwijl je het proces van oogsten tot verpakken kunt zien.

Rustige wegen en lanen omringen het stadje en leiden naar het platteland. Spring op een fiets om dieper dit tropische wonderland in te gaan, vol torenhoge palmen en olijfkleurige grachten. Breng een bezoekje aan één van de weverijen waar de kleurrijke matten worden gemaakt, of bezoek een steenfabriek om te zien hoe de stenen worden gevormd en gebakken in enorme ovens. Vervolg je weg in een sampan voor een ontspannende roeiboottocht op het water. Het hoogtepunt van elke dag hier is natuurlijk het eten. Trakteer jezelf op een klassieke Ben Tre-lunch van gefrituurde olifantsoorvis, met komkommer, ananas, kruiden en rijstnoedels en gedoopt in lichte vissaus.

Mekong Delta weer en vervoer

Weer

De Mekong Delta heeft een tropisch klimaat. De zomers komen met soms een heftige regenbui en het grootste deel van de rest van het jaar is het heet en droog. December en januari zijn de koelste maanden. Van juli tot november valt er met enige regelmaat een regenbui en van maart tot juni is het warm.

Transport

De internationale luchthaven van Can Tho ligt op slechts 20 minuten buiten de stad, met vluchten die aankomen vanaf grote hubs in Vietnam. Bussen die passagiers vervoeren voor de vier uur durende reis van Ho Chi Minh-stad, stoppen vier kilometer buiten de stad bij het busstation. Het is ook mogelijk om Can Tho te bereiken via de rivier de Hau, tijdens een cruise vanuit Ho Chi Minh-stad of Cambodja. Eenmaal in de stad zijn lokale taxi’s direct beschikbaar. Fietsen is ook een optie op de eilandjes. Lokale veerboten rijden regelmatig tussen het vasteland en de eilandjes.