02. Sapa

Sapa

Sapa stad ligt aan de toegang tot een diepe vallei met prachtige rijstterrassen die vandaag de dag nog steeds worden bebouwd zoals dat al eeuwen wordt gedaan door de kleurrijke minderheden in dit gebied. De vergezichten worden niet veel spectaculairder dan hier. Golvende weggetjes met waterbuffels langs de weg leiden naar de vallei, waar wildwaterriviertjers en beekjes tussen rijstvelden stromen. Weelderige groene bergen strekken zich uit in de verte zover het oog reikt. De hoogste top in de regio, Mount Fansipan, bekroont de rafelige bergkam hoog boven de stad.

Sapa

Sapa

Topactiviteiten Sapa 

Bezoek de kleurrijke bergmarkten

Op verschillende dagen zijn er weekmarkten in kleine dorpjes rondom Sapa. Elke zondag komt de Bac Ha-markt tot leven, terwijl honderden handelaren van de Dzao-, Han-, Xa Fang-, Tay- en Thaise stammen naar de markt komen, uitgedost in traditionele kledij. Verwacht een keur aan kleurrijke klederdrachten en opgewonden afdingen.

Top Mount Fansipan

Een kabelbaanrit van 6 kilometer brengt je in slechts 15 minuten 3.143 meter naar de top van de berg Fansipan. Van hier heb je een fantastisch uitzicht over een spectaculair landschap. Dwaal door het pagodecomplex voordat je de laatste paar treden naar de top beklimt. Het uitzicht vanaf het ‘dak van Indochina’ is ongeëvenaard.

Ga wandelen in de heuvels

Sapa biedt een aantal van de beste trektochten van Vietnam en sommige dorpen zoals Cat Cat en Ta Phin zijn zonder gids te zien. Boek een nachtelijke trektocht om door rijstterrassen te dwalen, te baden in watervallen en de etnische cultuur uit de eerste hand te ervaren.

Verblijf in een berghut of Homestay

Verblijf buiten het toeristische centrum van Sapa in een eenvoudige Homestay of juist  in een comfortabele lodge tussen de rijstvelden of op een bergtop. Sapa is de thuisbasis van uitstekende lodges en Homestays. Gelegen tussen de rijstterrassen kun je even kletsen met een boer terwijl hij bezig is met zijn dagelijkse werkzaamheden.

Word actief

Mountainbiken is een geweldige manier om eropuit te trekken en minder bezochte hoeken van Sapa te verkennen. De jaarlijkse Vietnam Mountain Marathon trekt zo’n 4000 deelnemers die door buffels gebaande paden lopen van 10 tot 100 kilometer.

 

Sapa weer en vervoer

Sapa Weer

De beste tijd om Sapa te bezoeken is in september en oktober, wanneer de rijstterrassen op hun mooist zijn; of in april en mei wanneer het weer ideaal is en de lucht helder is. Juni tot augustus is ook een prima tijd om het hoger gelegen Sapa te bezoeken, al is het dan wat warmer en kan het soms regenen. De Franse konden Sapa in de koloniale tijd juist zeer waarderen vanwege het milde klimaat om zo de hitte van Hanoi te ontvluchten. Verwacht koud weer van november tot maart.

Sapa Transport

Nachttreinen zijn de populairste manier om Sapa te bereiken via de naburige provinciehoofdstad Lao Cai. Bij aankomst pikken wij je op en word je in ruim een half uur per auto of busje naar Sapa gebracht. Als alternatief rijden er vanuit Hanoi regelmatig bussen en shuttlebusjes met een reistijd van vijf tot zes uur, die stoppen in het centrum van de stad. Als voormalig Hill-station heeft Sapa veel steile wegen en paden. Veel bezoekers verplaatsen zich te voet of met de taxi. Avonturiers kunnen mountainbikes of brommers huren om de paden langs de vallei te verkennen.