Reisorganisaties komen met eigen corona reisadvies

Geschreven op: 20-12-2021

TELEGRAAF 21 December 2021

Vertrouwd en actueel corona reisadvies 

Reisadvies voor en door reizigers

UTRECHT – Tientallen reisbedrijven komen met een eigen reisadvies en gaan op basis daarvan reizen aanbieden. Ze leggen daarmee het Nederlandse advies, waarbij vrijwel alle landen buiten de EU op oranje staan, naast zich neer.

Mexico, Kaapverdië, Ecuador, Turkije. Ze staan op ‘oranje’, maar volgens de website reisadvies.nu kan je er prima heen. Maandag lanceren ze een nieuwe website. „We hebben niet de illusie dat de overheid snel de reisadviezen verandert. Dus doen we het zelf. We maken gebruik van gegevens van de WHO, kijken naar ziekenhuisopnames en maken gebruik van gegevens van expats en toeristen ter plaatse”, zegt Joshua van Eijndhoven van reisbedrijf Voja Travel. De Nederlandse overheid kijkt voor haar reisadviezen naar de Europese ’veilige landen’ lijst.

Eigen advies

Van Eijndhoven was ook het gezicht van een kort geding tegen de Staat rond het uniforme ’oranje’ beleid voor buiten de EU. Dat is veel reisbedrijven een doorn in het oog, want in hun beleving kan je gerust naar een reeks landen reizen, zeker als je gevaccineerd bent. De rechter gaf een groep van 81 reisondernemingen echter ongelijk; weliswaar kunnen er vraagtekens gezet worden bij het huidige adviezensysteem, maar de Nederlandse autoriteiten hebben de ruimte om zelf te bepalen hoe ze de bekende kleurcodes hanteren.

Vergoeding verzekeraars

Tegelijk is altijd duidelijk geweest dat er sprake is van een advies, waar mensen niet aan gehouden kunnen worden. De reisbedrijven hebben bovendien een lijst met verzekeraars opgesteld, die coronagerelateerde problemen vergoeden. Die betalen bijvoorbeeld de annulering na een positieve test of vergoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *